Όταν Οδηγάς, δεν Μιλάς! (+vid)

Όταν Οδηγάς, δεν Μιλάς! (+vid)

Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη λόγω ομιλίας στο κινητό.

έλλειψη συγκέντρωσης

 

Αν οδηγάς και δεχθείς τηλεφώνημα από την κοπέλα των ονείρων σου;Το δίλημμα μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά καλύτερα ξανασκέψου το πριν το σηκώσεις. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Transport Research Laboratory της Αγγλίας τα αντανακλαστικά των οδηγούν που μιλούν στο κινητό, μειώνονται σε μισό δευτερόλεπτο. Πρακτικά, μισό δευτερόλεπτο μεταφράζεται σε 14 παραπάνω μέτρα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, με ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε εύκολα, τον κίνδυνο που δημιουργείται από την υιοθέτηση μιας καθημερινής μας συνήθειας όσο βρισκόμαστε μπροστά στο τιμόνι.

          Η ομιλία στο τηλέφωνο κατά την οδήγηση συμβάλλει στην έλλειψη συγκέντρωσης και κατά τέσσερις φορές στις πιθανότητες ενός ατυχήματος λόγω της αποδυνάμωσης των αντανακλαστικών.

   Συγκεκριμένα, ελαττώνεται η οπτική αντίληψη στον δρόμο και παραλείπεται η παρατήρηση των πινακίδων. Επίσης, η έλλειψη συγκέντρωσης που προκαλείται οδηγεί στην αδυναμία διατήρησης της ενδεικνυόμενης θέσης στη λωρίδα κυκλοφορίας και της κατάλληλης ταχύτητας.

Μία ερωτική συνομιλία είναι ικανή να συμβάλει στην έλλειψη συγκέντρωσης του οδηγού και να δημιουργηθεί μια οδική τραγωδία.

Επίσης, παραλείπεται συχνά η απόσταση ασφαλείας από το όχημα που προπορεύεται. Τέλος, μια φορτισμένη θετικά ή αρνητικά ερωτική συνομιλία η οποία προκαλεί έντονα συναισθήματα σε κάθε περίπτωση, είναι ικανή να συμβάλει στην έλλειψη συγκέντρωσης του οδηγού και να δημιουργηθεί μια οδική τραγωδία.

Κάποιες φορές όμως η επικοινωνία καθίσταται απαραίτητη ακόμα και όταν οδηγάμε. Πως μπορούμε όμως να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας; Αποφεύγουμε τις μακροσκελείς σε χρόνο συνομιλίες.  Δεν αναλύουμε όσο οδηγάμε τις καλοκαιρινές εκπτώσεις ή το πόσο γρήγορα “έσπασε” η Κατερίνα η γειτόνισσα που είχαμε να την δούμε από το δημοτικό. Ακόμη, δεν σηκώνουμε το τηλέφωνο σε επικίνδυνα θεωρικά δρόμους όπως είναι οι κεντρικοί.

Στην περίπτωση της επικοινωνίας μέσω handsfree ενεργοποιούμε το Bluetooth του κινητού πριν ξεκινήσει η οδήγηση.

Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κλονιστεί ψυχολογικά από κάποια απρόοπτη είδηση που μας μετέφεραν, καθώς το νήμα που διαχωρίζει την ασφαλή μετακίνηση από ένα ατύχημα είναι λεπτό, είναι λίγα δευτερόλεπτα .
έλλειψη συγκέντρωσης

       Η χρήση της τηλεφωνικής επικοινωνίας κατά την οδήγηση, έχει αποδειχθεί θεωρητικά και πρακτικά πολύ επικίνδυνη.

Όταν όμως οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας την επιβάλλουν θα πρέπει να γίνεται έξυπνα και με σύνεση γιατί το κακό δεν έχει καμπανάκι προειδοποίησης.

Του Ζαφ Κωνσταντινίδη

 

 

Contact Us