Η Toyota επιμένει στο υδρογόνο και κάνει ρεκόρ αυτονομίας με το Mirai

Η Toyota επιμένει στο υδρογόνο και κάνει ρεκόρ αυτονομίας με το Mirai

οι Ιάπωνες ίσως ξέρουν κάτι παραπάνω…

Για την επιμονή της Toyota στο υδρογόνο ως μελλοντικό καύσιμο στα αυτοκίνητα, όλοι έχουμε ακούσει και γνωρίζουμε. Εδώ και αρκετά χρόνια οι Ιάπωνες, παράλληλα με την ήπια υβριδική τεχνολογία, ξοδεύουν μεγάλα ποσά στην έρευνα για τη χρήση των ενεργειακών κυψελών στα οχήματα της, με πρωτοπόρο το Mirai. Το μεσαίο από άποψη μεγέθους όχημα της Toyota παρουσιάστηκε to 2014 και μέχρι τώρα έχει πουλήσει πάνω από 10.000 μονάδες παγκοσμίως. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε η δεύτερη γενιά του.

Και καθώς στην Toyota, ως γνωστό, ακούν για plug-in ev αυτοκίνητα και βγάζουν “φλύκταινες”, είπαν να εμβαθύνουν περαιτέρω στο υδρογόνο, είτε με το επερχόμενο Prius το 2025 όπου το υδρογόνο θα συνδυάζεται απευθείας με κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε με την χρήση υγρού υδρογόνου όπου με τις κατάλληλες χημικές διεργασίες πάνω σε μία “πλάκα-αντιδραστήριο” παράγεται ηλεκτρισμός που στη συνέχεια τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα του οχήματος. Αν και αυτή η τεχνολογία έχει να αντιμετωπίσει προς το παρόν κάποια τεχνικά προβλήματα όπως το βάρος και τη φύλαξη του υγρού υδρογόνου στο αυτοκίνητο, αναμένεται να βρεθούν σχετικά σύντομα οι απαραίτητες λύσεις.

Προς το παρόν όμως, η Toyota έκανε μια καθαρή επίδειξη δύναμης με το εναλλακτικό της καύσιμο ως προς την αυτονομία που υπόσχεται να παράσχει στα αυτοκίνητα. Έτσι, με οδηγούς τους Wayne Gerdes και Bob Winger, δύο πολύ γνωστούς δοκιμαστές στις ΗΠΑ και με τη σφραγίδα του Guiness World Records, το υδρογονοκινούμενο Mirai κάλυψε 1360 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό! Η κατανάλωση ήταν μόλις 5.65 κιλά υδρογόνου ή για να το μεταφράσουμε σε λίτρα, 1.55 λίτρα καυσίμου/100 χιλιόμετρα! Και μάλιστα τα χιλιόμετρα της δοκιμής δεν έγιναν σε εθνικές οδούς με χαλαρή οδήγηση αλλά στους δρόμους του San Diego της Καλιφόρνια σε ώρες αιχμής με κίνηση. Είπατε κάτι για ρεύμα και…kWh ή για αυτονομία 300 χιλιομέτρων;

Team E.T

Contact Us