Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 13 Ιουνίου

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

13 Ιουνίου

1920

Σαν σήμερα στις 13 Ιουνίου του 1920, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας στο Circuit του Mugello που βρίσκεται στην Ιταλία. Νικητής αναδείχτηκε ο Ιταλός Giuseppe Campari οδηγώντας μία Alfa Romeo.

Σαν σήμερα

Η νίκη αυτή ήταν συγχρόνως και η πρώτη στην ιστορία της Μιλανέζικης εταιρείας.

1930

Σαν σήμερα, πέθανε ο Sir Henry O’Neil de Hane Segrave, σε ηλικία 33 ετών. Ο Βρετανός είχε καταρρίψει τρεις φορές το ρεκόρ ταχύτητας στη στεριά και μία στο νερό, ενώ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είχε συγχρόνως στην κατοχή του και τα δύο ρεκόρ.

Σαν σήμερα

Ο Segrave, ήταν επίσης και ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε με ταχύτητα πάνω από 200 μίλια/ώρα (320χλμ/ώρα). Στις 11 Μαρτίου του 1929 έκανε το τελευταίο ρεκόρ ταχύτητας στη στεριά, φτάνοντας τα 372.48 χλμ/ώρα.

Σαν σήμερα

Ο Βρετανός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στο νερό. Το σκάφος του, όταν έπιασε τη μέγιστη ταχύτητα διαλύθηκε, με αποτέλεσμα ένας από τους δύο μηχανικούς, που επέβαιναν μαζί με τον Segrave στο σκάφος, να σκοτωθεί και ο άλλος να τραυματιστεί.

Ο Segrave, ανασύρθηκε χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Μετά από λίγο συνήλθε και ρώτησε για την τύχη του πληρώματός του. Λίγα λεπτά μετά άφησε την τελευταία του πνοή, αφού πρόλαβε να μάθει ότι είχε καταφέρει να κάνει νέο ρεκόρ στο νερό με 158,94 χλμ/ώρα.

1976

Στο Σουηδικό Grand Prix, που διεξήχθη το 1976, στο Scandinavian Raceway στο Anderstorp της Σουηδίας, για πρώτη και τελευταία φορά κέρδισε μονοθέσιο που είχε έξι ρόδες, τέσσερις μπροστά και δύο πίσω.

Σαν σήμερα

Πίσω από το τιμόνι της εξάτροχης Tyrrell/Ford P34s ήταν ο Νότιο Αφρικανός Jody Scheckter, ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Patrick Depailler, με ίδιο αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης:

Contact Us