Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 5 Ιουνίου

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

5 Ιουνίου

1951

Ο Gordon M. Buehrig, κατέθεσε πατέντα για τα αφαιρούμενα πάνελ από τις οροφές των αυτοκινήτων «Vehicle Top Construction» και στην Αμερική έκαναν την εμφάνισή τους, ως T-top, στην Chevrolet Corvette Stingray του 1968.

σαν σήμερα

T-top, Chevrolet Corvette Stingray, 1968

1960

Σαν σήμερα 57 χρόνια πριν, ο Σκωτσέζος οδηγός αγώνων, Jim Clark, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα για την Formula 1 στο Ολλανδικό Grand Prix. Ο Clark έκανε το ντεμπούτο του πίσω από το τιμόνι της Lotus, με την οποία στη συνέχεια κέρδισε δύο πρωταθλήματα στη Formula 1, το 1963 και 1965, ενώ το 1965 κέρδισε και τον τίτλο στο Indianapolis 500 μένοντας στην ιστορία ως ο μοναδικός οδηγός που το κατάφερε την ίδια χρονιά.

formula 1

Στη σύντομη καριέρα του, καθώς έχασε τη ζωή του σε αγωνιστικό ατύχημα το 1998, κέρδισε τους 25 από τους 72 αγώνες που ξεκίνησε και βρέθηκε πρώτος στη σειρά εκκίνησης 33 φορές.

1977

Το Βελγικό Grand Prix που διεξήχθη στις 5 Ιουνίου του 1977, είναι το GP με τα περισσότερα pit stops που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Formula 1, μέχρι το 2011 και το Ουγγρικό GP. Σε έναν επεισοδιακό αγώνα με βρεγμένο και μετά στεγνό οδόστρωμα, οι τακτικές με τα ελαστικά έφεραν πολλές ανατροπές.

Επίσης, για πρώτη και μοναδική φορά, σε αγώνα GP του παγκοσμίου πρωταθλήματος F1, δύο Σουηδοί πιλότοι βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα. Με τον Σουηδό, Gunnar Nilsson με Lotus, να σημειώνει τη μοναδική νίκη στην καριέρα του.

1996

Στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, οργανώθηκε η πρώτη, παγκοσμίως, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Το 2000 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή επιτροπή «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», European Commission και ακολούθησε η παγκόσμια World Carfree Day. Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο έχει οριστεί η 22 Σεπτεμβρίου.

1998

Σαν σήμερα η Volkswagen AG βγήκε νικήτρια από την «μάχη» με την BMW AG, για την εξαγορά της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Rolls-Royce Motor Cars Ltd.

Διαβάστε επίσης:
Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 13 Ιουνίου
Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 5 Ιουνίου

Contact Us