Τέλος εποχής για το Ford Mondeo μετά από 30 χρόνια

Τέλος εποχής για το Ford Mondeo μετά από 30 χρόνια

ένα ακόμη “θύμα” των SUV περνά στη λήθη

Τελικά φαίνεται πώς όλα έχουν ένα τέλος. Κάποια στιγμή τα πάντα αλλάζουν και πηγαίνουν παρακάτω. Προσαρμόζονται στο σήμερα και στις επιταγές του 2022, αν θέλετε. Έτσι, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες συνεχούς παραγωγής και τέσσερεις διαφορετικές γενιές, σήμερα έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το Ford Mondeo.

Το δημοφιλές μεσαίο σεντάν της αμερικανικής φίρμας ήταν ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στην Ευρώπη γενικότερα αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα. Αν και ήταν εδώ και ένα χρόνο γνωστό επίσημα οτι το Mondeo καταργείται, πριν από δύο ημέρες βγήκε από την γραμμή παραγωγής στη Βαλένθια της Ισπανίας, το τελευταίο αυτοκίνητο της σειράς. Πρόκειται για ένα station wagon που έχει τόσο αγαπηθεί κυρίως σε Αγγλία και Γερμανία.

Αν και η Ford δεν κατονόμασε επίσημα την εμμονή του κοινού για τα SUV ως αιτία της κατάργησης του μεσαίου της οικογενειακού, εντούτοις ανακοίνωσε οτι το τέλος οφείλεται στην αλλαγή προτίμησης στα…γούστα των πελατών της φίρμας. Επιπλέον, η Ford φαίνεται πως δεν μπορούσε να “χωρέσει” το Mondeo στα ηλεκτροκίνητα όνειρα της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι το μεσαίο σεντάν ακολουθεί το όχι και τόσο επιτυχημένο Ecosport στο χρονοντούλαπο της αυτοκινητικής Ιστορίας. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Όντως δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς μόλις πριν λίγους μήνες η Ford παρουσίασε στην Κίνα της γενιά του Mondeo! Φυσικά, το 1.4 δισεκατομμύριο πληθυσμού της ασιατικής χώρας είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να παραμείνει εν ζωή η “κούρσα” καθώς δεν χρειάζεται να εξαχθεί εκτός Κίνας για να πετύχει τους εμπορικούς στόχους των Αμερικανών.

Γεγονός παραμένει πως το Mondeo ακολουθεί το “μονοπάτι” που χάραξε η VW με το τέλος του Passat και του Insignia της Opel. Το οποίο όμως θα…νεκραναστηθεί ως κάτι από crossover, όπως και το Citroen C5X βέβαια. Τώρα, αν ψάχνετε για κούρσα, θα πρέπει να βολευτείτε με τη δέσμευση της Skoda για το επερχόμενο Superb ή το πολύ καλό 508 της Peugeot. Πώς είπατε, σταδιακά περιορίζονται οι επιλογές μας; Αλίμονο….

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us