Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 28 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση
28 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

1923

Παρουσιάστηκε η R32, η πρώτη μοτοσυκλέτα που κατασκεύασε η BMW.

Η βαυαρική μοτοσυκλέτα έπαιρνε κίνηση από έναν αερόψυκτο boxer κινητήρα 494 κ.εκ. απόδοσης 9 ίππων και η τελική της ταχύτητα άγγιζε τα 95 χλμ/ώρα. Για την μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό, αντί για αλυσίδα, διέθετε άξονα, κάτι που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα όλα τα boxer μοντέλα της γερμανικής εταιρείας.

1930

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Τσεχοσλοβάκικο Grand Prix στο Masaryk Circuit ( σήμερα γνωστό ως Brno Circuit) στην πόλη του Brno.

Νικητές του αγώνα αναδείχθηκαν οι Hermann zu Leiningen και Heinrich-Joachim von Morgen με Bugatti T35B.

1938

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Αμερικανός μηχανικός, Charles Duryea.

Ο Duryea (αριστερά), μαζί με τον αδελφό του Frank (δεξιά), σχεδίασαν και κατασκεύασαν, το μονοκύλινδρο όχημα «Ladies Phaeton», ένα από τα πρώτα επιτυχημένα βενζινοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν στην Αμερική.

Επίσης, το 1895, ίδρυσαν την αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, Duryea Motor Wagon. 

1959

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή σε ηλικία 58 ετών, ο Γερμανός οδηγός, Rudolf Caracciola. Ο Otto Wilhelm Rudolf Caracciola, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του, ήταν από τους μεγαλύτερους οδηγούς της εποχής και είχε κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κάτι αντίστοιχο με την μετέπειτα Formula 1, και τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανάβασης.

Αγωνίστηκε περισσότερες φορές με την ομάδα της Mercedes αλλά κέρδισε και ένα πρωτάθλημα με την ομάδα της Alfa Romeo.

To Ιανουάριο του 1938, ο Γερμανός με τη Mercedes-Benz W125 Rekordwagen, έπιασε ταχύτητα 432.7 χλμ/ώρα στο τμήμα Α5 της γερμανικής  Autobahn, ανάμεσα στην Frankfurt και το Darmstadt και έκανε ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο το οποίο άντεξε σχεδόν 80 χρόνια και καταρρίφθηκε το 2017 από την Koenigsegg

Χάρη στις εξαιρετικές οδηγικές ικανότητες του υπό βροχή του είχαν προσάψει το προσωνύμιο Regenmeister (άρχοντα της βροχής)

1982

Παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά του Opel Corsa.

Το μικρό “γερμανικό” αυτοκίνητο κατασκευαζόταν στην πόλη Σαραγόσα της Ισπανίας και ήταν διαθέσιμο με 4 βενζινοκίνητα σύνολα, 1.0 L 45 hp, 1.2 L 55 hp, 1.3 L 70 hp και 1.4 L 75 hp.

Το 1990 δέχτηκε ένα facelift και η παραγωγή της πρώτης γενιάς σταμάτησε το 1993 όταν και αντικαταστάθηκε από την επόμενη γενιά του Corsa.

2008

O Ισπανός οδηγός Fernando Alonso με Renault κέρδισε το πρώτο νυχτερινό Grand Prix στη Σιγκαπούρη.

Ο Alonso είχε ξεκινήσει τον αγώνα από την 15η θέση αλλά επωφελήθηκε την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα μετά το ατύχημα του teammate του Nelson Piquet.

Αργότερα, ο Βραζιλιάνος οδηγός, ομολόγησε πως το μεγάλο αφεντικό της ομάδας Flavio Briatore και ο αρχιμηχανικός Pat Symonds τον ανάγκασαν να προκαλέσει ατύχημα για να κερδίσει θέσεις ο Alonso. O Briatore και ο Pat Symonds δέχτηκαν βαρύτατες ποινές από την FIA.

Contact Us