Η Lamborghini τελικά δεν πωλείται (;)

Η Lamborghini τελικά δεν πωλείται (;)

τουλάχιστον προς το παρόν…

Εδώ και λίγες ημέρες η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει γίνει άνω-κάτω. Και όχι, αυτή τη φορά το θέμα της συζήτησης και των κουτσομπολιών δεν είναι ποια…μπαταρία είναι μεγαλύτερη αλλά κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Αναφερόμαστε στην επίσημη πρόταση που έχει γίνει προς το Volkswagern Group προκειμένου να πουλήσει την Lamborghini.

Μα καλά θα πείτε, τί μας αφορά η Lambo σε ποιον ανήκει, λες και θα αγοράσουμε αύριο μια Huracan... Και όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Βλέπετε, η εταιρία που έκανε την πρόταση εξαγοράς της Lambo δεν έχει καμία σχέση με το χώρο της αυτοκίνησης. Αντιθέτως είναι ένας όμιλος που ειδικεύεται στις επενδύσεις, με λίγα λόγια είναι ένα hedge fund, μια εταιρία που μοναδικός της στόχος είναι το κέρδος με κάθε τρόπο και μόνο αυτό.

Και πάλι, αυτό μπορεί να μην λέει τίποτα σε πολλούς, αλλά τουλάχιστον εμείς δεν αισθανόμαστε άνετα όταν μια εταιρία όπως η θρυλική Lamborghini καταλήγει σε “κοράκια”. Ίσως ακούγεται βαρύς χαρακτηρισμός αλλά είναι η δική μας αλήθεια.

Αρχικά, η Quantum Group, όπως ονομάζεται ο επίδοξος μνηστήρας, πρόσφερε στη VAG 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και προς τιμήν τους, οι Γερμανοί αρνήθηκαν λέγοντας αυστηρά και κοφτά πως η Lambo δεν είναι προς πώληση. Οι υποψήφιοι αγοραστές όμως επανήλθαν με βελτιωμένη προσφορά που αγγίζει τα 10 δις ευρώ! Σε αυτήν την πρόταση όμως ακόμη δεν έχει απαντήσει η VW

Στην προφορά της Quantum περιλαμβάνεται εξαγορά του εμπορικού σήματος της Lamborghini, των εγκαταστάσεων στη Sant Agata καθώς όλες τις μηχανοκίνητες δραστηριότητες του Ιταλών. Επιπλέον, έγινε πρόταση προς την Audi-καθώς τυπικά εκεί ανήκει η Lambo-να συνεργαστούν στο τομέα των μπαταριών, (και δεν εννοεί των αλκαλικών). Τουλάχιστον, δεσμεύτηκαν (!) για διατήρηση των θέσεων εργασίας για πέντε ολόκληρα χρόνια… Είναι γενναιόδωροι αν μη τί άλλο!

Εμείς από τη πλευρά μας, ελπίζουμε να μην περάσει ο “ταύρος” στα χέρια της Quantum και να παραμείνει στο γκρουπ της Volkswagen. Γερμανοί μεν αλλά “αμαξάδες” δε, που για μας είναι το σημαντικότερο…Είμαστε αισιόδοξοι πως τα 10 δις ευρώ δεν είναι τόσα πολλά τελικά για την αξία της αγαπημένης Lambo.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us