Alfa Romeo Giulia: Τότε και τώρα…

Alfa Romeo Giulia: Τότε και τώρα…

συγκρίνοντας το ένδοξο παρελθόν με το σύγχρονο παρόν

Μπορεί να τις χωρίζουν περισσότερες από πέντε δεκαετίες, όμως το θρυλικό μοντέλο της Alfa Romeo της δεκαετίας του 1960 και η νέα Giulia, ένα από τα καλύτερα σύγχρονα σπορ σεντάν, μοιράζονται πολλά περισσότερα εκτός του ονόματος.  

Με την παρουσίαση της το 1962, η Giulia, αρχικά εντυπωσίασε το κοινό με το ξεχωριστό της στιλ και στη συνέχεια το κατέκτησε χάρη στο δυναμικό της χαρακτήρα και την κορυφαία οδηγική απόλαυση που προσέφερε. Περισσότερο από πέντε δεκαετίες αργότερα, η Alfa Romeo, επέστρεψε με τη νέα Giulia δημιουργώντας ένα σύγχρονο σπορ σεντάν. Παρά την τεράστια διαφορά που χωρίζει τα δύο μοντέλα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε επίπεδο φιλοσοφίας τα δύο μοντέλα βρίσκονται πολύ πιο κοντά απ’ ότι αφήνει να εννοηθεί η διαφορά ηλικίας τους.   

Παραδοσιακά, η Alfa Romeo με στόχο να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, αλλά και την καλύτερη οδική συμπεριφορά, εστίαζε στο χαμηλό βάρος των κατασκευών της. Η Giulia του 1962 δεν αποτελεί εξαίρεση αφού παρά το γεγονός ότι ήταν ένα 4θυρο οικογενειακό σεντάν, διατηρούσε το βάρος της κάτω από τα 1.000 κιλά, τιμή εντυπωσιακή που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα και της εφαρμογής του αλουμινένιου κινητήρα των 1,3 ή 1,6 λίτρων.

Ο ίδιος ο κινητήρας, εκτός από το χαμηλό βάρος, χαρακτηριζόταν και από την υψηλή -για τα δεδομένα της εποχής απόδοση- που χάρη και στους διπλούς εκκεντροφόρους επικεφαλής κυμαινόταν μεταξύ 78 και 112 ίππων.

Αντίστοιχα, η σύγχρονη Giulia, εφαρμόζοντας την ίδια φιλοσοφία αποτελεί ένα από τα μοντέλα με το πλέον χαμηλό βάρος στην κατηγορία της (από 1.429 κιλά). Η χρησιμοποίηση ελαφρών υλικών, όπως ο άξονας μετάδοσης από carbon και τα τμήματα από αλουμίνιο στο αμάξωμα και την ανάρτηση, έχουν σαν αποτέλεσμα ακόμα και η «βασική» Giulia με τον κινητήρα 2.0ΤΒ των 200 ίππων να διαθέτει κορυφαία αναλογία κιλών/ίππο (7,1kg/hp). Ο ίδιος κινητήρας είναι διαθέσιμος και σε έκδοση 280 ίππων (140ίπποι/λίτρο), ενώ ακόμα και οι diesel εκδόσεις με απόδοση 190 ή 210 ίππους και κυρίως ροπή 450 και 470 Nm, προσφέρουν εξίσου κορυφαίες επιδόσεις.     

Η επιλογή των μηχανικών μερών, τόσο στη Giulia του 1962, όσο και στο σημερινό μοντέλο έχουν μια ξεκάθαρη στόχευση. Την απόλυτη οδηγική απόλαυση. Πέρα από τις επιδόσεις -με τα δύο μοντέλα να μην είναι απλά κορυφαία στην κατηγορία τους, αλλά να συγκρίνονται και με καθαρόαιμες σπορ κατασκευές της εποχής τους- αυτό που χαρακτηρίζει τις Giulia διαχρονικά είναι η δυνατότητα να προσφέρουν στον οδηγό την πραγματική ευχαρίστηση να οδηγεί ένα σπορ σεντάν, το ίδιο απολαυστικό είτε σε χαλαρούς ρυθμούς, είτε σε γρήγορες διαδρομές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μάρκας, η νέα Giulia κατάφερε να διατηρήσει αυτή την απόλυτη αίσθηση οδηγικής απόλαυσης, προσφέροντας παράλληλα το πλέον πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), προσφέροντας δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.

Έχουμε συνηθίσει την Alfa Romeo να αποτελεί παράδειγμα στιλ και φινέτσας. Αυτό το μεγάλο βάρος υπήρχε το 1962 στους ώμους του Giuseppe Scarnati που σχεδίασε την πρώτη Giulia, αλλά και στους ώμους των σχεδιαστών του Centro Stile Alfa Romeo που δημιούργησαν τη σύγχρονη εκδοχή.

Οι καθαρές, αλλά δυναμικές γραμμές, η ιδανική ισορροπία μεταξύ των μεταλλικών και των γυάλινων επιφανειών και βέβαια η ένταξη του Scudetto, της χαρακτηριστικής τριγωνικής μάσκας της Alfa Romeo, απέδειξαν ότι οι σχεδιαστές και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησαν τους ίδιους στιλιστικούς δρόμους που χαρακτηρίζουν τη μάρκα από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της.

Παράλληλα με τη στιλιστική υπεροχή, κάθε Giulia στην εποχή της έθετε νέα όρια και στην αεροδυναμική απόδοση, με την πρώτη να επιτυγχάνει συντελεστή Cd 0,34 και το σύγχρονο μοντέλο συντελεστή Cd 0,25. Στα δύο μοντέλα, τόσο η εξωτερική εμφάνιση, όσο και το εσωτερικό αποπνέουν δυναμισμό, αλλά με μια απαράμιλλή αίσθηση φινέτσας. Την ίδια στιγμή, η θέση οδήγησης, ο πίνακας οργάνων και τα χειριστήρια δεν κρύβουν στο ελάχιστο, ότι οι Alfa Romeo Giulia έχουν δημιουργηθεί έχοντας στο επίκεντρο τον οδηγό.   

Παρά τα κοινά στοιχεία στη φιλοσοφία των δύο μοντέλων, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Σε αντίθεση με το κλασσικό μοντέλο, η νέα Giulia εξελίχθηκε εξαρχής με βάση την κορυφαία έκδοση Quadrifiglio Verde των 510 ίππων. Ενώ η Giulia του 1962 εξελίχθηκε βήμα-βήμα από τη βασική έκδοση με τον κινητήρα των 1,3 λίτρων, η νέα Giulia τόσο σε επίπεδο πλαισίου, όσο και μηχανικών μερών σχεδιάστηκε από την πρώτη στιγμή με βάση την κορυφαία QV.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μηχανικά μέρη, όπως η ανάρτηση Alfa Link, το σύστημα πέδησης brake-by-wire IBS, ο άξονας μετάδοσης από ανθρακονήματα, το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων και βέβαια το κεντρικό –ηλεκτρονικό- νευρικό σύστημα του αυτοκινήτου με την ονομασία CDC, είναι κοινά σε όλη τη γκάμα της Giulia, ανεξάρτητα από την επιλογή κινητήρα ή επιπέδου εξοπλισμού.

Πλέον, η σύγχρονη Alfa Romeo Giulia είναι διαθέσιμη με τιμές που ξεκινούν από τις 35.400 ευρώ (2.0ΤΒ 200hp), τιμή αρκετά χαμηλότερη από εκείνη των των προηγούμενων χρόνων, κάνοντας το όνειρο πιο προσιτό για όλους τους Alfisti. Και όχι μόνο…

Team E.T

Contact Us