100 χρόνια από την νίκη της Fiat στη Monza

100 χρόνια από την νίκη της Fiat στη Monza

Νικητής του αγώνα ήταν ο PietroBordino με το εξακύλινδρο FIAT 804.

Η Monza έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής και είναι η τρίτη αρχαιότερη πίστα που βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο, αλλά και η παλαιότερη σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των εορτασμών για αυτή τη πολύ σημαντική επέτειο, η FIAT έλαβε ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο, όντας η μάρκα που κατέκτησε τη νίκη στο πρώτο Grand Prix που πραγματοποιήθηκε στη Monza. Ήταν ο Pietro Bordino στις 10 Σεπτεμβρίου του 1922 που έκοβε πρώτος το νήμα του τερματισμού με το FIAT 804.

Εφοδιασμένο με ένα εξακύλινδρο σε σειρά δίλιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο απόδοσης 95 ίππων, το μόλις 650 κιλών FIAT 804 έφτανε την εντυπωσιακή για την εποχή ταχύτητα των 170χλμ./ώρα, ενώ ήταν εξαιρετικά δύστροπο στην οδήγηση. Παρ΄ όλα αυτά ο Bordino δεν δίστασε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιπποδύναμη στους 112 ίππους και να δαμάσει το 804 κερδίζοντας τον ανταγωνισμό στο πρώτο Ιταλικό Grand Prix στην πίστα της Monza. Μάλιστα την επόμενη χρονιά, το 804, θα κατακτούσε ακόμα μια πρωτιά για τη FIAT, η οποία θα γινόταν η πρώτη μάρκα στην ιστορία που κέρδιζε Grand Prix με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα.

Η πίστα της Monza (Autodromo Nazionale di Monza) κατασκευάστηκε το 1922 και αξίζει να σημειωθεί ότι τιμητικά το τελευταίο κομμάτι στο πλακόστρωτο οδόστρωμα τοποθέτησε ο ιδρυτής της Lancia, Vincenzo Lancia. Αρχικά η συνολική απόσταση που κάλυπτε ένας γύρος ήταν 10χλμ., ενώ βεβαίως οι κεκλιμένες στροφές αποτελούσαν ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1922, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας, το Ιταλικό Grand Prix που κατέκτησε το FIAT 804.  

Για αυτή τη νίκη βραβεύθηκε φέτος η FIAΤ, από τον κ. Pietro Maria Meda, Αντιπρόεδρο του ACI του Μιλάνο και Πρόεδρο του EICMA. Παράλληλα, για να γιορταστεί αυτή η ξεχωριστή στιγμή, δημιουργήθηκε και ένα συλλεκτικό γραμματόσημο που απεικονίζει ένα FIAT 804 που τρέχει στην πίστα της Monza.

Contact Us