Αντιδράστε! Μη χρησιμοποιείτε το κινητό κατα τη διάρκεια της οδήγησης!

Αντιδράστε! Μη χρησιμοποιείτε το κινητό κατα τη διάρκεια της οδήγησης

Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση, ένας μοιραίος συνδυασμός

 

Τα τελευταία χρόνια, τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και λειτουργούν σχεδόν ως προέκταση του χεριού για τους περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται διαρκώς “online”, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, πολλές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της οδήγησης!

Σύμφωνα με έρευνα της AT&T που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, περίπου το 70% των ανθρώπων κάνουν χρήση των smarphones τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με τους περισσότερους να στέλνουν γραπτά μηνύματα και emails (94%), να τσεκάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (66%), να σερφάρουν στο διαδύκτιο (28%), να τραβούν selfie φωτογραφίες (17%) και να βιντεοσκοπούν (12%).

466198-texting-while-driving

Αυτή η “φονική” συνήθεια έχει οδηγήσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων λόγω…κινητού τηλεφώνου, σε μια ανοδική πορεία που πρέπει άμεσα να ανακοπεί.

Όπως αναφέρει στις ομιλίες του και ο “ειδικός” σε θέματα οδικής ασφάλειας, κ.Ιαβέρης, ένας 20άχρονος οδηγός που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο έχει αντανακλαστικά χειρότερα από 80άχρονου! Ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται κατά 50% και το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι μοιραίο αφού ακόμη και λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου, μεταφράζονται σε αρκετά πρόσθετα μέτρα στην απόσταση φρεναρίσματος. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης μας καθιστά σε χειρότερη κατάσταση από κάποιον μεθυσμένο οδηγό, ενώ δημιουργεί 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουμε ατύχημα.

Ο νόμος είναι σαφής και στη χώρα μας, αφού εν ώρα οδήγησης η χρήση του κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth (ακόμα και αυτό καλό θα ήταν να αποφευχθεί αφού αποσπά την προσοχή μας), ενώ η χρήση ακουστικών τύπου hands free απαγορεύεται. 15-02-23-lexus-no-carplay-android-auto

Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει μείνει αδρανής απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, εξοπλίζοντας σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα με εξελιγμένα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (όπως τα Android Auto και Apple Carplay) που συνδέονται με τα smartphones, επιτρέποντας τον χειρισμό της δορυφορικής πλοήγησης, των μέσων ψυχαγωγίας αλλά και την διαχείρηση των κλήσεων, μέσω φωνητικών εντολών και απλουστευμένων εύχρηστων διεπαφών (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο μας για το Android Auto).

Παρόλα αυτά, ακόμη και με τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, καλό θα είναι να αποφεύγουμε οποιαδήποτε διαδικασία αποσπά την προσοχή μας από το δρόμο, αφού η ζωές των συνεπιβατών και των συνανθρώπων μας, έχουν τεράστια αξία, και όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Εξάλλου, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως ακόμη και τα πιο εύχρηστα συστήματα δημιουργούν σύγχυση στον ανθρώπινο εγκέφαλο που δεν έχει φτιαχτεί για να κάνει πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις οδηγικές του ικανότητες.

Η συμβουλή μας, αφήστε το κινητό τηλέφωνο και τη χρήση του στον συνοδηγό σας ή, αν είναι τόσο επείγουσα η κλήση, σταματήστε με ασφάλεια το όχημα και … μιλήστε ελεύθερα!

Μέχρι η πλήρως αυτόνομη οδήγηση να γίνει καθημερινότητα, ας κάνουμε λίγο υπομονή και ας μετριάσουμε τη χρήση των συσκευών μας που μπορεί κάποιες στιγμές να μας λύνουν τα χέρια, όμως η υπερβολική τους χρήση και ο εθισμός σε αυτές μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Σε αυτό το κλίμα και με σύνθημα “Put your passengers first. Drive Phone Free” (βάλτε σε προτεραιότητα τους συνεπιβάτες σας. Οδηγήστε χωρίς τηλέφωνο), η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το παρακάτω βίντεο, με μια δόση χιούμορ για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να τίθεται διαρκώς σε δημόσια συζήτηση ώστε να αποφύγουμε ακόμη περισσότερα θύματα (περισσότερα για τη συγκεκριμένη καμπάνια εδώ).

Put your passengers first. Drive Phone Free.

Gepostet von Waka Kotahi NZ Transport Agency am Sonntag, 16. Juli 2017

Η οργάνωση OVK (γονείς παιδιών που έπεσαν θύματα τροχάιων) με ένα εμφανώς πιο δραματικό τόνο στο δικό της βίντεο “Forever Young” και τη μουσική υπόκριση του ομώνυμου τραγουδιού των Alphaville, μας υπενθυμίζει την αξία της ζωής και τις πιθανές συνέπειες ενός μοιραίου λάθους που γίνεται τόσο συχνά από πολλούς συμπολίτες μας. Σύμφωνα με την οργάνωση, το 37% των Βέλγων παραδέχεται πως διαβάζει ή στέλνει emails και sms κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενώ περισσότερα αό 150 παιδιά τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, μόνο μέσα στο Βέλγιο.

 

Του Χάρη Θεοφράστου

Contact Us