Δοκιμή : BYD SEAL 3.8s AWD 530 PS
Δοκιμή : BYD SEAL 3.8s AWD 530 PS
Πρακτικότητα, πολυτέλεια και εκρηκτικές επιδόσεις
Εισαγωγή
H BYD παρουσίασε το SEAL, ένα αμιγώς ηλεκτρικό σπορ σεντάν κατηγορίας D με στόχο να πρωταγωνιστήσει και να βρεθεί απέναντι από το κυριότερο ανταγωνιστή του το Tesla Model 3.

Το εντυπωσιακό τετράπορτο βρέθηκε στα χέρια μας για δοκιμή και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Εμφάνιση
Η εξωτερική εμφάνιση του SEAL σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη καθώς ξεχωρίζει χάρη στο δυναμισμό του και τη κομψή του εμφάνιση. Tο αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι τυχαίο καθώς υπεύθυνος σχεδιασμού της κινεζικής εταιρείας είναι ο Wolfgang Egger, με πλούσιο βιογραφικό από Alfa Romeo, Audi και Lamborghini. Ο σχεδιασμός του αντλεί έμπνευση από τη φύση και κυρίως τη θάλασσα και εμπρός, χαρακτηριστικά είναι τα μπούμερανγκ LED φώτα, η μάσκα με τους αεραγωγούς και το logo της εταιρείες με μεγάλα γράμματα.

Από πλάι διατρέχεται από ήπιες γραμμές που ξεκινάνε από ένα χαμηλό εμπρός μέρος και καταλήγουν σε μία ουρά τύπου Fastback με ελαφρώς ducktail καπό και γενικά η σιλουέτα του παραπέμπει σε κουπέ με τέσσερις πόρτες.
Οι κρυφές λαβές στις πόρτες του SEAL, δεν εξέχουν από τις πόρτες όταν το όχημα κινείται συμβάλλοντας στην καλύτερη αεροδυναμική που είναι 0.219 cd.

Πίσω ξεχωρίζουν τα LED φώτα σε σχήμα σταγόνας που διατρέχουν το καπό και φυσικά τον εντυπωσιακό διαχύτη. Πολύ όμορφο είναι και το χρώμα του που του ταιριάζει γάντι.
Εσωτερικό – Χώροι
Αφού μας εντυπωσίασε η εξωτερική του εμφάνιση, η είσοδος στο εσωτερικό του ήταν ακόμα μία έκπληξη καθώς με τη πρώτη αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις μπει σε ένα ποιοτικό, καλοφτιαγμένο και σύγχρονο αμάξι. Καλής ποιότητας μαλακά πλαστικά και υφάσματα υπάρχουν σε πολλά σημεία του ταμπλό και των θυρών ενώ όπου υπάρχουν σκληρά πλαστικά, όπως στη κεντρική κονσόλα, δεν χαλάνε την πολύ καλή εικόνα του. Η συναρμογή επίσης είναι πολύ καλή ενώ και η εργονομία και το πως τα πάντα είναι γύρω από τον οδηγό μας άρεσε πολύ.

Τα καθίσματα είναι δερμάτινα με πολύ καλή πλευρική στήριξη και είναι θερμαινόμενα για το χειμώνα και αεριζόμενα για το καλοκαίρι όπως θερμαινόμενο είναι και το πολυλειτουργικό τιμόνι του.
Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μία αχρείαστα μεγάλη περιστρεφόμενη οθόνη 15,6 ιντσών που ενσωματώνει το σύστημα infotainment με έξυπνη λειτουργία φωνητικού ελέγχου και προσφέρει απρόσκοπτη ενσωμάτωση smartphone μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.
Βέβαια όλες οι λειτουργίες γίνονται από την οθόνη και δεν είναι και το καλύτερο ειδικά όταν θέλεις να ασχοληθείς με τον κλιματισμό.
Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του και μία ψηφιακή οθόνη 10.25 ιντσών για πίνακα οργάνων και ένα head up display.

Ο οδηγός του SEAL κάθεται χαμηλά σε μία αρκετά σπορ στάση, με τα πόδια σχεδόν οριζόντια με το έδαφος, που μας άρεσε αν και δεν προσφέρει άνεση στο μπες βγες αντίστοιχη ενός SUV.
To μεταξόνιο του είναι 2.920χλστ., το συνολικό του μήκος 4.8 μέτρα και ο χώρος που παρέχει για τους επιβάτες είναι υπέρ αρκετός κυρίως στα γόνατα όπου δεν υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσεις μπροστά εκτός αν παίζεις σέντερ στους Lakers. Ο χώρος για το κεφάλι βέβαια, λόγω σχεδίασης, είναι οριακός για εμένα που είμαι 1.82 αλλά η μεγάλη πανοραμική ηλιοροφή δεν το κάνει κλειστοφοβικό και νιώθεις γενικά άνετα.

Το SEAL διαθέτει δύο χώρους αποσκευών, έναν εμπρός 53 λίτρων για μία βαλίτσα και έναν κεντρικό πίσω 400 λίτρων που το άνοιγμά του βέβαια θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο και όχι τόσο στενό ενώ διαθέτει και ένα ακόμα χώρο από κάτω όπου μπορείς να αποθηκεύσεις τα καλώδια φόρτισης.
Ασφάλεια
Το SEAL πήρε 5 αστέρια στο EuroNCAP τεστ και συγκεκριμένα βαθμολογήθηκε με 89% στην προστασία των ενήλικων επιβατών, 87% στην προστασία των παιδιών, 82% στην προστασία των πεζών και 76% στα συστήματα ασφαλείας.
Στο δρόμο
Το SEAL πατάει επάνω στην e-Platform 3.0 με τεχνολογία Cell-to-Body και ανεξάρτητη ανάρτηση, με διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων ενώ η AWD έκδοση της δοκιμής μας διαθέτει αμορτισέρ μεταβλητής απόσβεσης.

Από τα πρώτα κιόλας χλμ καταλαβαίνεις την ποιότητα κύλισης της κατασκευής καθώς περνάει επάνω από κάθε κακοτεχνία του δρόμου χωρίς να μεταφέρει τίποτα στην καμπίνα και χωρίς να κοπανάει πουθενά. Στη πόλη παρά τον όγκο του έχει μικρό κύκλο στροφής που βοηθάει την κίνηση στα στενά δρομάκια ενώ παρά τη σχεδόν ανύπαρκτη ορατότητα πίσω διαθέτει παντού κάμερες για να ξέρεις τί σου γίνεται.
Στον αυτοκινητόδρομο πατάει με σιγουριά, είναι πολύ ευθύβολο, το τιμόνι έχει καλή πληροφόρηση και σωστό βάρος και η ηχομόνωση είναι αρκετά καλή αν και για την συνολικά πολύ καλή εικόνα της κατασκευής θα θέλαμε και λίγο περισσότερη ηχομόνωση μετά τα 120 με 130. Γενικά μπορείς να κάνει πολλά χλμ μαζί του ακούραστα αν και βέβαια θα πρέπει να κάνεις και στάση για φόρτιση ειδικά αν χρησιμοποιείς αλόγιστα τα 530 HP .

Στις στροφές το BYD SEAL κρύβει αριστοτεχνικά το βάρος των 2.2 τόνων του, και θα στρίψει χωρίς να προβληματίσει στις ανοιχτές καμπές. Βέβαια οι νόμοι της φύσης δεν έχουν εξαιρέσεις και όταν θέλεις να κινηθείς σβέλτα σε κλειστές στροφές ή πέσεις με ταχύτητα σε λακκούβες στην εθνική οδό θα νιώσεις τα κιλά του και την ανάρτηση να παλεύει να τα διαχειριστεί αλλά όλα πολύ ελεγχόμενα χάρη και στη πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων.
Τα φρένα του είναι επίσης πολύ δυνατά και προοδευτικά σε λειτουργία.
Κινητήρας – Επιδόσεις
Το SEAL AWD 3.8s της δοκιμής μας διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν ασύγχρονο στον εμπρός άξονα και ένα μόνιμου μαγνήτη πίσω με τη συνολική ισχύς να αγγίζει τα 530 HP και η ροπή τα 670 Nm. Οι επιδόσεις του sedan είναι εντυπωσιακές και για τα πρώτα 100 χλμ από στάση χρειάζεται μόλις 3.8 δευτ. νούμερο αντίστοιχο με supercar μερικά χρόνια πίσω. Πραγματικά το πέταγμα χάρη στη στιγμιαία παροχή όλης της ροπής του ηλεκτροκινητήρα είναι αυτό που σε εντυπωσιάζει και σου παίρνει τα μυαλά στο SEAL. Η τελική ταχύτητα του περιορίζεται στα 180 χλμ/ώρα κυρίως για λόγους κατανάλωσης και αυτονομίας, όπως στα περισσότερα ηλεκτρικά.

Η αυτονομία που υπόσχεται ο κινέζος κατασκευαστής για την μεγάλη μπαταρία των 82.5 Kwh είναι 520 χλμ για συνδυασμένη χρήση (18,2 KWh/100χλμ) και έως 600 χλμ για χρήση στην πόλη (15,8 KWh/100χλμ). Βέβαια σε πραγματικές συνθήκες ειδικά στον αυτοκινητόδρομο και με θέρμανση εμείς είδαμε περίπου 25-30 KWh/100 χλμ με ταχύτητες των 120-130 χλμ που μεταφράζεται σε αυτονομία 300+ περίπου χλμ. Ο χρόνος φόρτισης σε ταχυφορτιστή DC είναι στα 37 λεπτά για να πάει από το 10 στο 80 % και στα 26 λεπτά για να πάει από το 30 στο 80%. Σε AC τριφασική πρίζα 11kW χρειάζεται για μία πλήρης φόρτιση 0-100% 8.6 ώρες.
Το BYD SEAL προσφέρει τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης: ECO mode: δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση και επεκτείνει την αυτονομία. Normal mode: προσφέρει μια ισορροπημένη οδηγική εμπειρία για καθημερινή χρήση. Sport mode: δίνει έμφαση στις επιδόσεις μέσω πιο δυναμικής επιτάχυνσης και τονισμένων οδηγικών χαρακτηριστικών.
Συμπέρασμα
Το BYD SEAL είναι ένα πρακτικό sedan που διαθέτει μεγάλους χώρους για τους επιβάτες, ποιότητα, εργονομία και high teck τεχνολογίες στο εσωτερικό του. Η ποιότητα κύλισης που έχει στο δρόμο θυμίζει premium ευρωπαϊκά μοντέλα και οι επιδόσεις του είναι απλά εκπληκτικές.

Όλο αυτό το πακέτο υπάρχει κάτω από ένα όμορφο σχεδιαστικά όχημα και σε μία πάρα πολύ ανταγωνιστική τιμή. Στα αρνητικά, είναι ο όχι και τόσο πρακτικός και μικρός χώρος αποσκευών και όπως σε κάθε ηλεκτρικό είναι το βάρος του και το άγχος της αυτονομίας.
Θετικά:
- Ποιότητα κύλισης
- Ποιότητα εσωτερικού – premium εικόνα
- Εργονομία
- Χώροι πίσω επιβατών
- Οδική συμπεριφορά
- Εξοπλισμός
- Τιμή
Αρνητικά:
- Μικρό άνοιγμα χώρου αποσκευών
- Χειρισμός κλιματισμού από την οθόνη
- Μικρό πορτμπαγκάζ
Θα θέλαμε να έχει:
- Λίγο καλύτερη ηχομόνωση
- Μικρότερη οθόνη
Εξοπλισμός – Τιμή
H αρχική τιμή του SEAL Design RWD των 313 ίππων είναι στις 45.990 ευρώ (χωρίς την επιδότηση των 9.000) ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής μας Excellence AWD με το χρώμα Indigo grey είναι στις 49.990 ευρώ (χωρίς την επιδότηση των 9.000 ευρώ). Στο βασικό εξοπλισμό του περιλαμβάνει Forward Collision Warning, Automatic Emergency Braking, Rear Collision Warning, Rear Cross Traffic Alert και Rear Cross Traffic Brake, Lane Keep Assistance, Lane Change Assist και Emergency Lane Keep, Adaptive Cruise Control και Intelligent Cruise Control, Πανοραμική Κάμερα 360 μοιρών, Blind Spot Detection System, Hill Start Assist, Intelligent Speed Limit Information και Intelligent Speed Limit Control, θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα, , Πολυλειτουργικό τιμόνι- με επένδυση δέρματος- θερμαινόμενο, Οθόνη infotainment 15,6″ ηλεκτρικά περιστρεφόμενη & 12 ηχεία (Dynaudio), Ψηφιακός βοηθός με φωνητική αναγνώριση – “Hi, BYD”, Αντλία θερμότητας και πολλά ακόμα.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας: Δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα
Ισχύς: 530ps
Ροπή: 670 Nm
Κιβώτιο Ταχυτήτων: Αυτόματο
Κίνηση: Στους τέσσερις τροχούς
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 3.8 δευτερόλεπτα
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μπαταρία – Μέση κατανάλωση : 82,5 kWh- 18.2 kWh/100χλμ (τιμές κατασκευαστή)
Ηλεκτρική αυτονομία: συνδυασμένη 520 χλμ. – Πόλη 600 χλμ
Εκπομπές CO2: 0 g/km
Διαστάσεις (μήκος – πλάτος – ύψος) : 4.800/1.875/1.460 mm
Χώρος αποσκευών: 400lt πίσω – 53lt εμπρός
Βάρος: 2.185 kg
Γράφει ο Θανάσης Τζιόβας