Τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να χακαριστούν;

Τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να χακαριστούν;

άσχημα τα νέα για τους φίλους των αμπέρ

Το υποψιαζόμασταν κρυφά εδώ και αρκετά χρόνια. Απλώς δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε, ειδικότερα οι φίλοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το είχαν “κρυφό καμάρι¨. Ναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα κακόβουλων ενεργειών από hackers του διαδικτύου. Και το ακόμη χειρότερο είναι εδώ! Πέρα από τα ηλεκτρικά οχήματα, οι σταθμοί φόρτισης είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις!

Σύμφωνα με μια έρευνα της Upstream Security, μιας ισραηλινής εταιρίας κυβερνοσασφάλειας που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά οχήματα, οι κακόβουλες επιθέσεις στους σταθμούς φόρτισης είναι πλέον γεγονός! Πρόσφατα παραδείγματα είχαμε στην Ρωσία και συγκεκριμένα στη Μόσχα όπου Ουκρανοί hackers, για προφανείς λόγους, επιτέθηκαν σε…φορτιστές αχρηστεύοντας τους!

Το ίδιο συνέβη και στη Βρετανία αλλά όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για τους παραδοσιακούς… οικονομικούς! Οι επιτήδειοι “κλείδωσαν” μια μεγάλη σειρά φορτιστών απαιτώντας από την ιδιοκτήτρια εταιρία τα ανάλογα λύτρα.

Σύμφωνα με τον Yoan Levy, CEO της προαναφερθείσας εταιρίας ασφαλείας, οι hackers σε πολλές περιπτώσεις επιτίθεται σε μεμονωμένους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων κλειδώνοντας τους…απ’ εξω! Και αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό, η απάντηση είναι απλή. Η υπερβολικά αυξημένη συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων με τα smartphones και τα αντίστοιχα apps, είναι το “κλειδί” που ανοίγει τις πόρτες στους επιτήδειους. Ειδικότερα, το 2018 ένας 21χρόνος κατάφερε να μετακινήσει και να κλέψει ένα Tesla Model 3 από την άνεση του σπιτιού του χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!

Ο Levy συνέχισε λέγοντας οτι το εφιαλτικότερο σενάριο αφορά στο χακάρισμα εταιρικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ειδικότερα σε περιόδους αιχμής όπως τα Χριστούγεννα. Εκεί, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο σχετικά μικρό ποσό αλλά για εκβιασμό χιλιάδων ευρώ προκειμένου να “ελευθερωθεί” ο στόλος των οχημάτων.

Και τώρα μπαίνει το κλασικό ερώτημα, που για εμάς προσωπικά έχει μία και μόνη απάντηση. Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με σχετικά οικονομικό – ακόμη – καύσιμο και κίνδυνο να στο κλέψουν από…την Αυστραλία ή το παραδοσιακό 4-κύλινδρο, 6-κύλινδρο κτλ με τη βενζίνη στα 3 ευρώ ανά λίτρο;

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us