Σκέψεις για κατάργηση προνομίων των hybrid αυτοκινήτων

Σκέψεις για κατάργηση προνομίων των hybrid αυτοκινήτων

από ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οικολογικό think tank

Αυτή η είδηση μας ήρθε όντως σαν…κεραμίδα στο κεφάλι! Και εκεί που λέγαμε να συμβιβαστούμε μπρος στην επερχόμενη “λαίλαπα” των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να αρκεστούμε με κάποιο hybrid αυτοκίνητο, όλα αλλάζουν!

Αν δεν το έχετε ακούσει, υπάρχει μια ανεξάρτητη οργάνωση στην Βρυξέλλες που ακούει στο όνομα Trasport and Environment Group (T&E), που λειτουργεί και ως think tank για οικολογικά θέματα. Ειδικότερα εστιάζει στα θέματα αυτοκίνησης και μεταφορών. Και πολλές φορές οι εισηγήσεις της υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέρει τουλάχιστον.

Η συγκεκριμένη οργάνωση λοιπόν διεξήγε test εκπομπών καυσαερίων σε τρία υβριδικά SUV. BMW X5, Volvo XC60 και Mitsubishi Outlander PHEV αποτέλεσαν τα “πειραματόζωα” της. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με την εκπρόσωπο, Julia Poliscanova, του group ήταν απογοητευτικά.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα δεν είναι κανονικά EV cars και οι προδιαγραφές καυσαερίων τους ισχύουν μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου. Η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να καταργήσει άμεσα τις φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνουν.”

Από την μεριά τους οι τρεις εταιρίες δήλωσαν πως εναρμονίζονται πλήρως με τις νόρμες της ΕΕ ενώ η Mitsubishi συνέχισε λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα που προέρχονται από test που έγιναν κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Παρ ‘ όλα αυτά, εμείς ανησυχούμε! Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας οτι πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πως τα hybrid αυτοκίνητα από το 2026 θα χάσουν τον χαρακτηρισμό ως οικολογικά και “πράσινα”. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε τιμή κτήσης και φοροαπαλλαγές…

Δεν ξέρουμε αν τελικά η Ευρώπη θα υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής T&E αλλά όπως και να έχει, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τα αγαπημένα μας PHEV αυτοκίνητα. Φαίνεται πως τα πλήρως ηλεκτρικά BEV κρίνονται, άγνωστο για ποιο λόγο, πλήρως οικολογικά και φιλικά στο περιβάλλον.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us