Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 25 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση
25 Νοεμβρίου

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

1844

Σαν σήμερα το 1844, γεννήθηκε στην πόλη Mühlburg (περιοχή της σημερινής Karlsruhe) της Γερμανίας ο Karl Friedrich Benz. Ο Benz, παρότι προερχόταν από αρκετά φτωχή οικογένεια, κατάφερε να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και ασχολήθηκε από νωρίς με τις ατμομηχανές.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1878 ολοκλήρωσε τον πρώτο του δίχρονο βενζινοκινητήρα για τον οποίο πήρε την πατέντα το 1879.

Τα επόμενα χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει πατέντες για πολλές ακόμα εφευρέσεις όπως, το μπουζί, το σύστημα ανάφλεξης που χρησιμοποιούσε μπαταρία, το καρμπιρατέρ, το συμπλέκτη, το ψυγείο νερού και πολλές ακόμα αυτοκινητιστικές εφευρέσεις. Το 1882 ίδρυσε την Gasmotoren Fabrik Mannheim μαζί με μερικούς ακόμα επιχειρηματίες αλλά το 1883 αποχώρησε από την εταιρεία.

Την ίδια χρονιά ίδρυσε μαζί με τους Max Rose και Friedrich Wilhelm Eßlinger την εταιρεία Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrik (Benz & Cie) η οποία κατασκεύαζε βιομηχανικά μηχανήματα και σύντομα ασχολήθηκαν με την κατασκευή στατικών κινητήρων.

Ο Benz αφιέρωσε πολύ χρόνο στη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου οχήματος και το 1885 το Motorwagen ήταν γεγονός, και ο Γερμανός έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός του πρώτου οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το 1895, ο Benz σχεδίασε το πρώτο φορτηγό στην ιστορία της αυτοκίνησης και με μερικές τροποποιήσεις επάνω σε μερικά από αυτά δημιούργησε την Netphener, την πρώτη εταιρεία στον κόσμο με μηχανοκίνητα λεωφορεία.

Η εταιρεία του Benz το 1899 ήταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Ο Benz αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή το 1926 μετά την συγχώνευση της εταιρεία με την Daimler και τη δημιουργία της Daimler-Benz και παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι και τον θάνατο του στις 4 Απριλίου του 1929.

Το 1984 συμπεριελείφθει στο Automotive Hall of Fame.

1958

Έφυγε από την ζωή ο Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης με πάνω από 186 κατοχυρωμένες πατέντεςCharles Franklin Kettering

Οι πιο σημαντικές εφευρέσεις του που αφορούν την αυτοκινητοβιομηχανία ήταν η ηλεκτρική μίζα και η βενζίνη ενισχυμένη με μόλυβδο.

2005

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 34 ετών ο οδηγός και παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC το 2001, Richard Burns.

Ο Βρετανός ξεκίνησε την καριέρα του στο WRC στο 1990 και πήρε μέρος σε 104 ράλι του παγκοσμίου πρωταθλήματος με τις ομάδες της Subaru, της Mitsubishi και της Peugeot. Στις 25 Νοεμβρίου του 2001 έζησε τη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του καθώς κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα οδηγών με την ομάδα της Subaru.

To 2003 πήρε μέρος για τελευταία φορά σε επίσημο αγώνα του WRC και το 2005, ακριβώς την ημέρα της επετείου του τίτλου του, έφυγε από τη ζωή μετά από την άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.

Contact Us