Νέα εποχή, νέα ήθη: Η Mercedes ζητά συνδρομή για ξεκλείδωμα δυνατοτήτων στην EQS

Νέα εποχή, νέα ήθη: Η Mercedes ζητά συνδρομή για ξεκλείδωμα δυνατοτήτων στην EQS

ξεχάστε τα “δωρεάν” καλούδια και παροχές…

Εντάξει, εδώ και πολλά χρόνια ξέρουμε οτι η “καθαρή” αυτοκίνηση έχει χαθεί. Και φυσικά με το όρο “καθαρή¨ δεν αναφερόμαστε στα καυσαέρια και τα CO2, NOx και τα λοιπά. Προφανώς και εννοούμε την απλή, ανόθευτη, “αναλογική” οδήγηση όπου ήσουν μόνο εσύ και το μέταλλο, το μηχάνημα οδηγικής απόλαυσης.

Από οτι φαίνεται όμως, πέρα από τα ηλεκτρικά και τα πολιτικά ορθά αυτοκίνητα με τα χίλια δύο ηλεκτρονικά συστήματα και υποσυστήματα, έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες του οχήματος σου, θα πρέπει να πληρώσεις. Και δεν αναφερόμαστε απλώς στην τιμή κτήσης στην αρχική αγορά…

Παράδειγμα η ηλεκτρική ναυαρχία της Mercedes που ακούει στο όχι και τόσο πρωτότυπο, EQS. Οι Γερμανοί έχουν τοποθετήσει τόσο στο ηλεκτρικό σεντάν όσο και στη θερμική S-Class, σύστημα ενεργής τετραδιεύθυνσης στους πίσω τροχούς.

Σύμφωνα με αυτό, οι πίσω τροχοί μπορούν και στρίβουν ανάποδα προς την φορά των μπροστινών τροχών μέχρι και 4,5 μοίρες. Σκοπός φυσικά η καλύτερη οδική συμπεριφορά και χειρισμός. Στην EQS όμως η Mercedes έχει ρυθμίσει το σύστημα να στρίβει ακόμη περισσότερο τους τροχούς μέχρι και 10 μοίρες και για ταχύτητες μέχρι 60 χλμ/ώρα. Μόνο που η δυνατότητα αυτή είναι…κλειδωμένη.

Οι Γερμανοί φυσικά μπορούν να ξεκλειδώσουν το έξτρα spec μέσω αναβάθμισης over the air απαιτώντας απλά…490 ευρώ ανά χρόνο! Ναι, σωστά διαβάσατε. Όχι εφάπαξ 490€ ή 500€ ή 1000€ αλλά ετήσια συνδρομή!

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καινούργιο αφού υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, πάλι από Γερμανούς. Η VW λέγεται πως θα χρεώνει τους κατόχους των αυτοκινήτων της με 7€/ώρα για να “απολαμβάνουν” αυτόνομη οδήγηση επίπεδου 4 ή και παραπάνω.

Τουλάχιστον φαίνεται πως οι αγαπημένες μας αυτοκινητοβιομηχανίες θα μας κάνουν και κάποιο…σκόντο. Στην περίπτωση της EQS, αν προαγοράσεις 3ετή συνδρομή, η Mercedes θα σε χρεώσει μόνο…1.170€.

Team E.T

Contact Us