Εννέα αγωνιστικά liveries που έμειναν στην Ιστορία

Εννέα αγωνιστικά liveries που έμειναν στην Ιστορία

μοναδικά όσο και τα αυτοκίνητα που κοσμούν

Αγωνιστικό αυτοκίνητο και livery πάνε μαζί. Ανέκαθεν τα αυτοκίνητα σε κάθε μορφής αγώνα είχαν πάνω τους αυτοκόλλητα – διαφημίσεις που χρωμάτιζαν εντυπωσιακά το συνήθως άσπρο βαμμένο αμάξωμα. Πολλά από αυτά τα αγωνιστικά χρώματα έμειναν στην ιστορία σημαδεύοντας συγκεκριμένα αυτοκίνητα και εταιρίες. Ας θαυμάσουμε μερικά από αυτά.

1. Martini Racing

Ίσως τα πιο γνωστά και αγαπητά αγωνιστικά χρώματα. Η σκούρη μπλε, η γαλάζια και η κόκκινη ρίγα είναι κατά πολλούς το πιο αναγνωρίσιμο livery στους αγώνες. Πρωτοεμφανίστηκε το 1958 όταν ο κόμης Metello Rossi ίδρυσε το Martini international Club. Έκτοτε τα χρώματα έχουν φορεθεί σε κάθε μορφής μηχανοκίνητο αθλητισμό, από την εμβληματική Lancia 037 του Group B μέχρι και μονοθέσια της F1 και του WEC. Σε όλα αυτά τα χρόνια η Porsche είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Martini οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

2. Rothmans

Ένα από τα εντυπωσιακότερα livery ήταν αυτό της Rothmans αν και πλέον εδώ και χρόνια έχει απαγορευθεί κάθε διαφήμιση τσιγάρων στα motorsports. Η εταιρία ήταν χορηγός της Williams στη Formula 1 στις αρχές του 1990 αλλά κυρίως τη θυμόμαστε από το “ντύσιμο” της Porsche 956 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής του 1982 με σπουδαίους οδηγούς όπως τους Jackie Ickx και Derek Bell που κέρδισαν το LeMans της ίδιας χρονιάς.

3. Gulf Racing

Η γνωστή εταιρία λιπαντικών εμφανίστηκε με livery σε αγωνιστικά αυτοκίνητα τη δεκαετία του ’60 και έγινε γνωστότερη όταν έντυσε το θρυλικό Ford GT κερδίζοντας το LeMans το 1968 και το 1969. Συνέχισε να χορηγεί και άλλες εταιρίες όπως την Porsche ενώ πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με τη McLaren.

4. Silk Cut

Ακόμη μια καπνοβιομηχανία που κοσμούσε με τα χρώματα της αυτοκίνητα του πρωταθλήματος Αντοχής, και ειδικότερα την Jaguar XJR. Τα μωβ χρώματα της έχουν μείνει στην ιστορία και είναι ακόμη εντυπωσιακότερα αν τα δείτε από κοντά, όπως είχα και εγώ προσωπικά την τύχη να θαυμάσω μια XJR πριν από αρκετά χρόνια.

5. Renown

Το livery που έμεινε στην ιστορία βάφοντας το επίσης μοναδικό Mazda 787B που κέρδισε το LeMans του 1991. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 787Β είναι το μοναδικό αυτοκίνητο μέχρι και σήμερα που να έχει κερδίσει το φημισμένο αγώνα με κινητήρα Wankel, δείχνοντας την τεχνολογική υπεροχή της γιαπωνέζικης φίρμας.

6. Castrol

Η πασίγνωστη εταιρία λιπαντικών έχει συνδέσει το όνομα της με τα αγωνιστικά της Toyota. Ποιος δε θυμάται στο ΠΠΡ την υπέροχη λευκό-πρασινοκόκκινη Celica GT-4 να γλιστρά με τα 4 στις ειδικές διαδρομές;
Χαρακτηριστικό ήταν και το ντύσιμο της Castrol στην «πολύ» Supra που έτρεχε στις πίστες στις αρχές του 1990.

7. John Player Special

Προφανώς καπνοβιομηχανίες και αγωνιστικά αυτοκίνητα κάποτε πήγαιναν μαζί! Η εγγλέζικη εταιρία ανέλαβε να ντύσει την Lotus to 1968 με τα τότε κόκκινα, χρυσά και άσπρα χρώματα της αλλά αυτό που όλοι θυμόμαστε όταν λέμε JPS είναι η χρυσή – μαύρη Lotus του 1972 να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της.

8. Alitalia

Ακόμη μία εταιρία που έχει συνδέσει το όνομα της με ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, τη φοβερή και τρομερή Lancia Stratos. Τυχαίως ή όχι, με αυτά τα πρασινοκόκκινα χρώματα η Lancia κέρδισε 3 τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

9. Marlboro

Ίσως η μεγαλύτερη εταιρία που κόσμησε με το livery της το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ξεχώρισε η συνεργασία της με τη McLaren στην F1 που ξεκίνησε το 1981 με την MP4/1 και σημαδεύτηκε από ένα σπουδαίο μονοθέσιο και έναν ακόμη σπουδαιότερο πιλότο, τη McLaren MP4/4 και τον Ayrton Senna που κέρδισαν τα πάντα το 1988!
Ξεχώρισε επίσης και η παρουσία της στο ΠΠΡ με τα βαμμένα κόκκινα Mitsubishi Lancer Evo όλων των εκδόσεων και τον ιπτάμενο Φιλανδό Tommi Makinen στο τιμόνι τους.

Εσείς τι λέτε; Υπάρχει κάποιο livery που σας έκανε να αγαπήσετε ένα αυτοκίνητο; Να σας προτρέψει να βάλετε την αφίσα του στο δωμάτιο σας, σε μια άλλη εποχή, ή έστω…ταπετσαρία στον υπολογιστή σας;

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us