Πώς σας φαίνεται το νέο Renault 5;

Πώς σας φαίνεται το νέο Renault 5;

με πληθώρα καινοτόμων τεχνολογιών

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθαν στο φως φωτογραφίες από το νέο Renault 5. Το πολυαναμένομενο μικρό ηλεκτρικό όχημα των Γάλλων θα παρουσιαστεί επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης στα τέλη του ερχόμενου Φλεβάρη. Παρ΄ όλα αυτά, η Renault διέρρευσε αρκετές πληροφορίες γύρω από την αναγέννηση του θρυλικού 5αριού που μεγαλούργησε στα ’80s.

Εξωτερικά, το νέο 5άρι έχει αρκετές ομοιότητες με το concept που είχε παρουσιαστεί το 2021. Και εννοείται πώς υπάρχουν πολλές retro σχεδιαστικές αναφορές στο αρχικό μοντέλο. Ξεκινώντας από εμπρός, τα φώτα έχουν μία μοντέρνα εκδοχή τύπου boomerang. Στο καπό θα υπάρχει μία φωτεινή ένδειξη με τον αριθμό 5. Εκεί θα εμφανίζεται το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Στο πίσω, μέρος όλα θυμίζουν “original” 5άρι και αυτό μας αρέσει πολύ!

Σύμφωνα με τον Luca De Meo, τον πρόεδρο της Renault, το νέο 5άρι θα είναι το πιο fun to drive μικρό EV της κατηγορίας! Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του De Meo, εμείς δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Βλέπε Fiat 500…

Το R5 θα πατά πάνω στη νέα πλατφόρμα Ampr Small που προορίζεται για μικρά-μεσαία ηλεκτρικά του ομίλου. Έκπληξη προκαλεί η υιοθέτηση ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα που όντως αναμένεται να δώσει fun χαρακτηριστικά. Και φυσικά είναι το μοναδικό μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τέτοιου τύπου ανάρτηση. Επιπλέον, η Renault υποστηρίζει οτι έτσι το 5άρι θα έχει πολύ αμεσότερη και ασφαλέστερη αντίδραση σε χειρισμούς έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, τα φρένα του 5αριού θα ενσωματώσουν νέο σύστημα ανάκτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός είναι να εξαλειφθεί τελείως το “περίεργο” feeling που έχει ο οδηγός ενός EV κατά τη διάρκεια της πέδησης.

Συνολικά, το 5άρι θα είναι και ελαφρύτερο κατά 35 κιλά από το απερχόμενο Zoe το οποίο και αντικαθιστά. Η μείωση βάρους προέρχεται τόσο από τον τύπο της μπαταρίας όσο και από το ηλεκτρικό μοτέρ.

Από το τελευταίο θα απουσιάζουν οι μαγνήτες ενώ μονάδα φόρτισης, εναλλάκτης ενέργειας και βοηθητικό σύστημα θα ενσωματωθούν στον κινητήρα. Η ισχύς του θα ανέρχεται στους 134 ίππους. Παράλληλα, η 52 kWh μπαταρία του 5αριού θα έχει ονομαστική αυτονομία 400 χιλιομέτρων!

Γενικότερα, το νέο 5άρι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπορική πολιτική της Renault. Οι Γάλλοι έχουν επενδύσει πολλά πάνω του και δεν το κρύβουν. Όπως είπε και ο De Meo, το R5 θα είναι η αρχή της αναγέννησης όλης της φίρμας. Εμείς το αναμένουμε στην Ελλάδα μέσα στο 2024.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us