Αυτά είναι τα πιο ακριβά διόδια του κόσμου

Αυτά είναι τα πιο ακριβά διόδια του κόσμου

και παραδόξως δεν είναι στην Ελλάδα…

Δεν θα είχατε και άδικο βέβαια αν πιστεύατε μέχρι τώρα οτι έχουμε τα πιο ακριβά διόδια στην Ευρώπη, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο! Βλέπετε, τα περίπου 31€ που κοστίζει η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα των 500 χιλιομέτρων σίγουρα φαντάζουν πολλά. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα…

Και τα χειρότερα είναι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με την αυστραλιανή ασφαλιστική εταιρία Budget Direct, για να διασχίσεις την πολιτεία από τον δρόμο Interstate 76, μήκους 580 χιλιομέτρων, χρειάζεσαι συνολικά 77 ευρώ! Ναι, σωστά διαβάσατε!

Με λίγα λόγια, για κάθε χιλιόμετρο που διανύεις, πληρώνεις 0,13 λεπτά του ευρώ! Δεν τα λες και λίγα…Δεν θα σταθούμε σε τυχόν παροχές που μπορεί να προσφέρονται στους αυτοκινητιστές στο ταξίδι τους αλλά καθαρά στο ποσό που είναι όντως υπερβολικό.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης πληρώνεις με συνδρομή ή με βινιέτα, όπως θα γίνει και στη χώρα μας σύντομα. Στους λίγους σταθμούς διοδίων όμως που λειτουργούν ακόμη, τα κόστη είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Για παράδειγμα, στην Ελβετία χρειάζεσαι κατά μέσο όρο 22€ ενώ ακολουθεί η Αυστρία με 13,5€ και τα νησιά Φερόε (!) με 13,45€ ανά σταθμό.

Από τη λίστα απουσιάζει η χώρα μας προφανώς γιατί βρισκόμαστε ακόμη σε…νηπιακό στάδιο όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής των διοδίων. Υποθέτουμε οτι φέτος θα γίνουμε και εμείς “Ευρώπη”, τουλάχιστον στην οργάνωση των διοδίων και ελπίζουμε όχι στις τιμές.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us