Ακυρώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης

Ακυρώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης

άγνωστο το μέλλον των εκθέσεων αυτοκινήτου γενικότερα

Μόλις πριν από λίγες ανακοινώθηκε οτι η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης ακυρώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ιστορικότερη διοργάνωση που είχε σχέση με τους τέσσερεις τροχούς ενώ παράλληλα φιλοξενούσε και μοτοσυκλέτες. Η έκθεση ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022 και όλα μέχρι…χθες φαίνονταν πως κυλούν ομαλά.

Οι διοργανωτές διαβεβαίωναν το κοινό οτι δεν θα υπάρξει κανένα απρόοπτο αλλά τελικά μετά από μελέτη των δεδομένων πάρθηκε η απόφαση για ακύρωση της έκθεσης και μεταφορά της το 2023 σε άγνωστη ακόμη ημερομηνία. Αναφέροντας τα “δεδομένα” δεν εννοούμε μόνο την πανδημία του Covid19 και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου, γεγονός που θα καθιστούσε δύσκολες τις συνθήκες διεξαγωγής της έκθεσης.

Οι κύριες αιτίες ακύρωσης της Γενεύης όμως έχει να κάνει με την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών στους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα μοντέλα τους. Με λίγα λόγια, είναι τέτοια η κρίση που οι εταιρίες ουσιαστικά αδυνατούν ή προτιμούν να μην “σπαταλήσουν” πόρους για να επιδείξουν τη γκάμα τους σε μια στατική έκθεση στην οποία θα έχουν πρόσβαση κάποιες λίγες δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Αντιθέτως, αρκετές από αυτές προτιμούν να ντεπουτάρουν τα νέα τους μοντέλα σε μεμονωμένες αυτόνομες παρουσιάσεις ή ακόμη και ψηφιακά εξ αποστάσεως.

Πέρα από τα παραπάνω, η απουσία μεγάλων εταιριών τα τελευταία χρόνια από την έκθεση ήταν ένα ακόμη πλήγμα για το κύρος της Γενεύης. Ονόματα όπως η Ford, η Stellantis με τις 13 εταιρίες της, η BMW, η General Motors είναι μερικά από αυτά. Δεν θα αναφερθούμε σε Lamborghini και Bentley που όντας μικρότερες σε αριθμούς εταιρίες αλλά με βαριά “φανέλα” έκαναν επίσης αισθητή την απουσία τους.

Αναμένονται πλέον σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των εκθέσεων αυτοκινήτου. Όχι μόνο για το Σαλόνι της Γενεύης αλλά και για τις υπόλοιπες διοργανώσεις παγκοσμίως που αν και ακόμη κάποιες…επιβιώνουν, σίγουρα χρειάζονται “ανασυγκρότηση¨.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us