5.900 ευρώ για ένα σαν καινούργιο Fiat Uno του 1996

5.900 ευρώ για ένα σαν καινούργιο Fiat Uno του 1996

Με μόλις 900 χλμ στο κοντέρ του

Στα τελευταία ρομαντικά χρόνια της αυτοκίνησης όπου ακόμα κάθε μάρκα έδινε χαρακτήρα στα οχήματα της, οι μηχανικοί της Fiat δημιουργούσαν τα καλύτερα μικρά αυτοκίνητα. Μεταξύ αυτών και τα σχεδόν 9 εκατομμύρια Uno που πουλήθηκαν από το 1983 έως το 1995 όπου σταμάτησε η παραγωγή του.

Το ιταλικό μικρό ήταν διαθέσιμο τόσο σε τρίθυρη όσο και πεντάθυρη έκδοση και βραβεύτηκε με τον τίτλο αυτοκίνητο της χρονιάς για το 1994.

Το Uno πήρε μορφή από τον Giorgetto Giugiaro της Italdesign και κατέκτησε τον κόσμο ενώ οι Turbo εκδόσεις του έγιναν αφίσα στο δωμάτιο αρκετών εφήβων της εποχής.  

Σήμερα 25 χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής του σπάνια θα δούμε στη χώρα μας κάποιο Uno στο δρόμο και ακόμα πιο σπάνια να συναντήσουν κάποιο οι κάτοικοι των πιο ανεπτυγμένων από εμάς βόρειων χωρών.

Κι’ όμως κάποιος έμπορος στη Γερμανία ευελπιστεί να πουλήσει ένα Uno για 5.900 ευρώ. Το ιταλικό όχημα ήταν από τα τελευταία που βγήκαν στην παραγωγή και έβγαλε πινακίδες το 1996 ενώ βγήκε από γκαράζ μόνο για τα σέρβις και την συντήρηση του.

Είναι σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς στο κοντέρ του έχει μόλις 900 χλμ και το Marine Blue μεταλλικό χρώμα του είναι αψεγάδιαστο.

Το εν λόγω Uno, μπορεί να μην φοράει τον γρήγορο turbo κινητήρα αλλά ο τετρακύλινδρος Fire του ενός λίτρου ήταν αρκετός για την εποχή του. Η ισχύς του έφτανε τους 45 ίππους και η ροπή τα 74 Nm και η τελική ταχύτητα άγγιζε τα 145 χλμ/ώρα.

Διέθετε πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και για τα πρώτα 100 χλμ/ώρα από στάση χρειαζόταν “μόλις” 18 δευτερόλεπτα.

Το εσωτερικό είναι καινούργιο και στα πίσω καθίσματα υπάρχουν ακόμα τα νάιλον από το εργοστάσιο.

Από τον εξοπλισμό του λάμπουν διά της απουσίας τους, τα ηλεκτρικά παράθυρα, οι οθόνες αφής, οι αερόσακοι, ο κλιματισμός, το ABS, το ESP και αρκετά ακόμη συστήματα που σήμερα είναι στάνταρ και στις πιο φτωχές εκδόσεις.

Εσύ θα έδινες σχεδόν 6.000 ευρώ για ένα απλό Uno του 1996 ακόμα και αν έχει 900 χλμ στο κοντέρ του;

Γράφει ο Θανάσης Τζιόβας

Contact Us