Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Σιγά σιγά μπαίνουμε και εμείς στην ηλεκτρική πραγματικότητα

Ο πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και όπως δήλωσε στόχος είναι το 2030 το 1/3 των νέων οχημάτων στην Ελλάδα να είναι ηλεκτρικά.

Σε πρώτη φάση θα δοθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες 100 εκατομμύρια για την αγορά ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων κάθε τύπου.

Υπολογίζεται ότι θα επιδοτηθεί από το 15% ( μέγιστο 5.500 ευρώ) έως το 25% (μέγιστο 8.000 ευρώ) της αξίας περίπου 14.000 τέτοιου είδους οχημάτων ενώ θα υπάρχουν και οικολογικά μπόνους και φοροαπαλλαγές.

Με το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά θα επιδοτηθεί η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου και ελαφρών φορτηγών κατά 15% και η αγορά ηλεκτρικών ταξί κατά 25%. Όποιος αγοράσει ηλεκτρικό όχημα θα κυκλοφορεί ελεύθερα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και δε θα πληρώνει τέλη για στάθμευση. Επίσης, οι δαπάνες για την φόρτιση θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα ενώ θα δοθούν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες.

Επιπλέον θα ισχύσει και το μέτρο της απόσυρσης με το όφελος να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για ιδιώτες ή εταιρείες που θα αποσύρουν τα παλιά τους οχήματα για την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού. Για τους ιδιοκτήτες ταξί το ποσό θα είναι 2.500 ευρώ. Για μοτοσυκλέτες το ποσό θα είναι στα 400 ευρώ.

Στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών η επιδότηση θα είναι της τάξης του 20% στη λιανική τιμή, χωρίς τους φόρους με το μέγιστο πόσο που θα μπορεί να πάρει κάποιος να είναι τα 800 ευρώ.

Στα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση θα είναι στο 40% της τιμής προ φόρων με το μέγιστο ποσό να φτάνει τα 800 ευρώ.

Τέλος θα υπάρχει επιδότηση 500 ευρώ για εγκατάσταση οικιακού φορτιστή και θα υπάρξει θεσμοθέτηση για την αδειοδότηση συνεργιών και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού επάνω στα ηλεκτρικά οχήματα.

Πιστεύεις πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και αρκετά για να προσελκύσουν τους καταναλωτές στα πράσινα οχήματα; Θα αγόραζες σήμερα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα;

Γράφει ο Θανάσης Τζιόβας

Contact Us