Tα νέα ηλεκτρικά VW ID. Buzz και ID. Buzz Cargo αποκαλύπτονται σε λίγες μέρες

Tα νέα ηλεκτρικά VW ID. Buzz και ID. Buzz Cargo αποκαλύπτονται σε λίγες μέρες

Στις 9 Μαρτίου

Η Volkswagen παρουσίασε ένα πρωτότυπο του ID. Buzz στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 2017 και τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Το σταδιακό πέρασμά του μοντέλου στην παραγωγή ήταν ένας ευχάριστος μονόδρομος για την εταιρεία, μετά την τεράστια θετική ανταπόκριση κοινού και ειδικών. Πέντε χρόνια μετά και χιλιάδες ώρες εξέλιξης, το ID. Buzz, ένα αυτοκίνητο που φέρνει τα πάνω-κάτω στην ηλεκτροκίνηση, είναι έτοιμο για την παγκόσμια πρεμιέρα του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, με το μοντέλο, το αμιγώς ηλεκτρικό και χωρίς εκπομπές ρύπων Bulli της νέας εποχής να αποκαλύπτεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου. Μάλιστα, θα παρουσιαστούν δύο εκδόσεις του, το ID. Buzz σε πενταθέσια διαμόρφωση και το ID. Buzz Cargo, ως van.

Martin Meiners

Η Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα έχει ξεκινήσει την τελική φάση δοκιμών του ID. Buzz, σε δημόσιους δρόμους. Ένας στόλος αυτοκινήτων προπαραγωγής βρίσκεται σε κυκλοφορία στη Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη, του Αμβούργο και το Ανόβερο. Ο στόχος είναι τόσο μερικές επιπλέον εκατοντάδες χιλιομέτρων κυκλοφορίας σε πραγματικές συνθήκες όσο και εγρήγορση του ευρωπαϊκού κοινού για ένα μοντέλο που φέρνει την ιστορική κληρονομιά του Bulli, στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Martin Meiners

Τα ID. Buzz που ήδη κυκλοφορούν είναι ελαφρώς καμουφλαρισμένα. Παρ’ όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η τελική μορφή του αυτοκινήτου ελάχιστα διαφέρει από το πρωτότυπο του 2017 ενώ εμφανείς είναι και οι ομοιότητες με το θρυλικό T1, το αρχέτυπο Bulli που παρουσιάστηκε σχεδόν 70 χρόνια πριν. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν εξαιρετικά κοντούς πρόβολους, μέγιστη αξιοποίηση του χώρου με compact διαστάσεις, την κλασική σχεδιαστική διαίρεση του αμαξώματος σε άνω και κάτω επίπεδο, συν το αδιαμφισβήτητο «πρόσωπο» με το σχήμα “V”. Και ακριβώς όπως το αρχικό Bulli, το ID. Buzz έχει επίσης κίνηση στους πίσω τροχούς.

Σε μηχανολογικό επίπεδο, η νέα γκάμα μοντέλων βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) του Volkswagen Group. Και οι δύο εκδόσεις του ID. Buzz διαθέτουν μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης που παρέχει ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 82 kWh (net: 77 kWh). Η μπαταρία τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW (204 PS), ενσωματωμένο στον πίσω άξονα, στον οποίο και δίνει κίνηση. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 145 χλμ./ώρα. Επίσημα στοιχεία για την αυτονομία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα αλλά αναμένεται να ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα.

Το ID. Buzz θα προσφέρει άφθονους χώρους, είτε ως επιβατικό, τόσο με δύο όσο και τρεις σειρές καθισμάτων, είτε ως van. Ως μέλος της οικογένειας μοντέλων ID., θα μπορεί να δέχεται ενημερώσεις λογισμικού “over-the-air” ενώ μέσω της δυνατότητας “Plug & Charge” θα μπορεί να φορτίζει σε δημόσιους ταχυφορτιστές με την όλη διαδικασία εξακρίβωσης της ταυτότητας του οχήματος και την ανταλλαγή των απαραίτητων δεδομένων να γίνεται αυτόματα, μέσω του καλωδίου φόρτισης. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, επιστροφή δηλαδή ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, εφόσον αυτό είναι εφικτό από τον πάροχο.

Η παραγωγή του ID. Buzz ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την κυκλοφορία του στην Ευρώπη να ακολουθεί το φθινόπωρο. Το μοντέλο πρόκειται να κυκλοφορήσει και στις Η.Π.Α. – θα είναι η επιστροφή του θρυλικού Bulli στην αμερικανική ήπειρο, με εκατομμύρια θαυμαστές από τη Νέα Υόρκη έως το Σαν Φρανσίσκο.

Το ID. Buzz παρεμπιπτόντως δεν είναι το πρώτο Bulli με ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα. Πριν από πενήντα χρόνια, στην Εμπορική Έκθεση του Ανόβερου, η Volkswagen παρουσίαζε ήδη ένα T2 ως πρωτότυπο που έπαιρνε κίνηση από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος. Η μέγιστη αυτονομία των 85 χιλιομέτρων τότε, έδειξε ωστόσο ότι η τεχνολογία της μπαταρίας απείχε πολύ από το να είναι κατάλληλη για πρακτική χρήση. Βέβαια, ήδη το μακρινό 1972 ο στόχος για ένα Bulli χωρίς εκπομπές ρύπων, έδειχνε ότι θα ήταν ρεαλιστικός στο μέλλον. Το 2022, γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Δελτίο τύπου VW

Contact Us