Saab 600: ο “δίδυμος” αδερφός της Lancia Delta

Saab 600: ο “δίδυμος” αδερφός της Lancia Delta

η άγνωστη ιστορία του σουηδικού μοντέλου

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους. Σκοπός τους φυσικά είναι να μειώσουν τα έξοδα. Εδώ και δεκαετίες, βλέπουμε πανομοιότυπα μοντέλα να πωλούνται σε όλον τον κόσμο με άλλο όνομα. Πάρτε πρόσφατο παράδειγμα την συνεργασία της Toyota με τις Subaru και Mazda. Το Yaris κυκλοφορεί και ως Mazda 2 ενώ το Subaru BRZ είναι ουσιαστικά το Toyota GR86.

Από το παρελθόν όμως μας έρχεται μια αληθινά άγνωστη συνεργασία. Αυτή της Fiat με τη Saab. Στα τέλη των ’70s οι 2 εταιρίες έψαχναν, ως συνήθως, να παρουσιάσουν νέα μοντέλα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Έτσι προέκυψε η πλατφόρμα “Tipo Quattro“. Κάτι σαν την… Giorgio με τα σημερινά δεδομένα. Πάνω σε αυτήν βασίστηκαν τα Alfa Romeo 164, Lancia Thema, Fiat Chroma και Saab 9000. Η ιστορία για την επιτυχία που είχε ή όχι το καθένα, θα μας απασχολήσει σε άλλο κείμενο.

Μετά το σχετικά “πετυχημένο” πείραμα, η Saab συνέχισε την συνεργασία της με τη Lancia. Οι Σουδοί αναζητούσαν το διάδοχο του μικρού “96” και καλοέβλεπαν την προοπτική να… υιοθετήσει ένα έτοιμο ιταλικό μοντέλο. Ο λόγος φυσικά για τη θρυλική Lancia Delta. Στην ταπεινή και μικρή της εκδοχή βέβαια του 1.5 λίτρου και των 84 ίππων. Καμία σχέση με HF και Integrale δηλαδή.

Αν και η Delta είχε μοτέρ 1.3 λίτρου, το Saab 600 εφοδιαζόταν με το μεγαλύτερο κινητήρα, κυρίως λόγω της επιθυμίας της Lancia να εδραιωθεί στη σουηδική αγορά. Το αυτοκίνητο είχε 5άρι σασμάν και κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού. Τις GLE και GLS. Διέφεραν μεταξύ τους μόνο σε στιλιστικές χρωματικές απόψεις, και όχι κάτι ουσιώδες.

Το “πείραμα” του Saab 600 κράτησε μόλις 6 χρόνια. Οι πρακτικά ανύπαρκτες πωλήσεις ανάγκασαν τους Σουηδούς να το αποσύρουν άδοξα. Ο λόγος; Η περίφημη ιταλική…αναξιοπιστία. Η Lancia σχεδίασε τη Delta κυρίως για ζεστά, μεσογειακά και κεντροευρωπαϊκά κλίματα. Έτσι, το 600 δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με το βαρύ σκανδιναβικό χειμώνα παρουσιάζοντας διάφορα μηχανικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα.

Το σημαντικότερο όμως χτύπημα ήταν η… σκουριά. Γνωστοί οι Ιταλοί της Fiat των ’80s για την κακή ποιότητα κατασκευής και το μικρό Saab δεν είχε καμία τύχη με τα αλάτια των παγωμένων δρόμων. Ήταν τέτοια η διάβρωση των καινούργιων αυτοκίνητων που το 600 έγινε “σουηδικό” ανέκδοτο. Πλέον ελάχιστα από αυτά διασωθεί. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που μιλάμε για ένα πρακτικά άγνωστο μοντέλο.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us