Οι καλύτερες στιγμές της Porsche 959 στο Rally Dakar (video)

Οι καλύτερες στιγμές της Porsche 959 στο Rally Dakar (video)

και σίγουρα δεν είναι οι μοναδικές

Μιας και έφτασε η ώρα για το φετινό Rally Dakar που ξεκινά την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στη Σαουδική Αραβία, είναι ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα σπουδαιότερα αγωνιστικά που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό τον θρυλικό αγώνα.

Ίσως οι περισσότεροι να θυμούνται την Porsche 959 ως rally car του Group B που πρωτοείδαμε στις ειδικές το 1987, αλλά η αρχή έγινε την αμέσως προηγούμενη χρονιά με το Dakar. Εκεί χτίστηκε ο θρύλος που κράτησε την παραγωγή της 959 έως και το 1993.

Και φυσικά σαν γνήσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο ενσωμάτωνε όλες τις νέες τεχνολογίες που ήθελε να μελετήσει η Porsche. Άλλωστε, τα αγωνιστικά είτε πίστας είτε ράλλυ, ήταν οι πλατφόρμες εξέλιξης νέων τεχνολογιών για τι ς εταιρίες. Τουλάχιστον εκείνη την περίοδο…

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε η τετρακίνηση σε αυτοκίνητο του Τσούφενχαουζεν αλλά και η υιοθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου του οχήματος. Από εκεί η τετρακίνηση βρήκε το δρόμο της στα turbo μοντέλα της Porsche και φυσικά στις Carrera 4.

Η Porsche 959 κινούνταν από ένα εξαιρετικό μοτέρ 6 κυλίνδρων διπλού turbo με απόδοση 444 ίππων και 500 Nm ροπής ενώ το σασμάν ήταν ένα κλασικό χειροκίνητο 6 σχέσεων.

Ακόμη και σχεδόν 30 χρόνια μετά την κατάργηση του μοντέλου, η 959 παραμένει ένα από τα πιο petrolhead αυτοκίνητα, περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Το 2018 μια αγωνιστική 959 πουλήθηκε σε δημοπρασία προς 5.8 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πολιτική της έκδοση αγγίζει τα 350.000€ επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αυτοκίνητα που είδαμε ποτέ.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us