Νέα Ducati Monster SP

Νέα Ducati Monster SP

Ένα ακόμα ξεχωριστό “τέρας” από την ιταλική φίρμα

Στο δεύτερο επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς DucatiWorldPremière 2023, η Ducati παρουσίασε τη νέα MonsterSP, η οποία εφοδιάζεται με ένα ιδανικό πακέτο τεχνικού εξοπλισμού για εκείνους που λατρεύουν την σπορ οδήγηση (link για να δείτε το επεισόδιο, εδώ).

Έχοντας παρουσιαστεί το 2021, η Monster ξεχώρισε με το σύγχρονο compact design και το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος της.  Η συνταγή της επιτυχίας του παραμένει ίδια και είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο club φανατικών Monteristiκαι πηγαίνει πίσω στο 1993: Ένας σπορ κινητήρας,  αλλά απόλυτα προσαρμοσμένος για χρήση στον δρόμο, σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο που προέρχεται από την κατηγορία των superbikes. Όλα όσα χρειάζεται δηλαδή ένας οδηγός μοτοσυκλέτας για να μπορεί να απολαμβάνει την σπορ οδήγηση στις καθημερινές του διαδρομές.

Η καρδιά της Monster είναι ο κινητήρας Testastretta 11°, ένας υδρόψυκτος V2 με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, δεσμοδρομικόσύστημα κίνησης των βαλβίδων και απόδοση 111 ίππων. Το εμπρός τμήμα του πλαισίου, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο της PanigaleV4, είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ και συμπαγές πλαίσιο αλουμινίου, το οποίο εδράζεται απευθείας στις κεφαλές του κινητήρα.

Πρόκειται για μία ιδέα τόσο απλή όσο και αποτελεσματική, που με την νέα MonsterSP, απογειώνεται. Η νέα MonsterSP χαρακτηρίζεται από μια σειρά εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας, που κάνουν τη μοτοσυκλέτα ακόμα πιο ελαφριά, πιο αποτελεσματική και πιο διασκεδαστική στην σπορ οδήγηση, καθώς και πιο επιθετική σε εμφάνιση.

Ο σπορ χαρακτήρας της MonsterSP γίνεται αμέσως εμφανής χάρη στα χρώματα που δανείζεται από την DesmosediciGP της ομάδας Ducati Lenovo του 2022, τη χρυσή ανοδίωση του πιρουνιού ÖhlinsNIX30 και την ύπαρξη ενός εγκεκριμένου τελικού της Termignoni ως στάνταρ εξοπλισμό. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, όπως η κόκκινη σέλα, το λογότυπο MonsterSP στο κάλυμμα της σέλας του συνοδηγού και το λογότυπο Ducati στο ρεζερβουάρ, το οποίο είναι μεγαλύτερο και εμπνευσμένο από τα γραφικά που υπάρχουν στην PanigaleV4.

Με την νέα MonsterSP ο αναβάτης απολαμβάνει την σπορ οδήγηση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτή η έκδοση έχει αποτελεσματικότερα φρένα, μειωμένες μεταφορές φορτίου, αυξημένη ικανότητα ελιγμών σε κλειστές διαδρομές και περισσότερη ακρίβεια σε κάθε σενάριο σπορ οδήγησης.

Η πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της Öhlins, με πιρούνι που είναι κατά 0,6 κιλά ελαφρύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται στα Monster και Monster +, αυξάνει την αίσθηση που φθάνει στον αναβάτη, ενώ μεγαλώνει και την απόσταση από το έδαφος και κατά συνέπεια τη γωνία κλίσης που μπορεί να πάρει η μοτοσυκλέτα στις στροφές. Το σύστημα της ανάρτησης έχει ακόμα πιο σπορ ρυθμίσεις, κάτι που βελτιώνει τα δυναμικά χαρακτηριστικά της MonsterSP κατά την οδήγηση σε μικτούς δρόμους. Και παράλληλα ανοίγει πολλές νέες δυνατότητες για ακόμα περισσότερη διασκέδαση κατά την οδήγηση μέσα σε μία πίστα.

Σε αυτή την εξελιγμένη σπορ διάσταση της MonsterSP έρχονται να προστεθούν το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης με δαγκάνες BremboStylema® και οι αλουμινένιες βάσεις για τους εμπρός δίσκους των 320 mm (κατά 0,5 kg ελαφρύτερες από τον βασικό εξοπλισμό της Monster). Όλα αυτά καθιστούν την MonsterSP ακόμα πιο αποτελεσματική στο φρενάρισμα και ταυτόχρονα κάνουν τη μοτοσυκλέτα πολύ πιο ευέλικτη, χάρη στη μείωση της αδράνειας στο μπροστινό σύστημα. Η γενικότερη μείωση του βάρους της MonsterSP επιτυγχάνεται επίσης με την ενσωμάτωση μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία οδηγεί σε μία συνολική εξοικονόμηση κατά 2 κιλά σε σύγκριση με το κανονικό μοντέλο (το οποίο είναι ήδη σημείο αναφοράς στην κατηγορία του για το χαμηλό του βάρος). Και παρά το γεγονός ότι έχουν προστεθεί εξαρτήματα όπως το αμορτισέρ τιμονιού και μία μικρή ζελατίνα στο εμπρός μέρος για προστασία από τον αέρα.

Οι σπορ δυνατότητες της MonsterSP ενισχύονται ακόμα περισσότερο από το αμορτισέρ τιμονιού, το οποίο βελτιώνει την σταθερότητα κατά την φάση της επιτάχυνσης και στις στροφές. Όπως επίσης και με την παρουσία ως στάνταρ εξοπλισμού των ελαστικών PirelliDiabloRossoIV, τα οποία αποτελούν την κορυφαία πρόταση του κατασκευαστή ελαστικών για σπορ οδήγηση εκτός πίστας. Επιπλέον, υπάρχουν νέες ρυθμίσεις στα Προγράμματα Οδήγησης και συνεπώς σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο. Παράλληλα ενσωματώνεται και το νέο ridingmode – Wet – το οποίο προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κατά την κίνηση της μοτοσυκλέτας σε βρεγμένους δρόμους.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα της Monster βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας της. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει CorneringABS, DucatiTractionControl και DucatiWheelieControl, όλα ρυθμιζόμενα σε διάφορες βαθμίδες παρέμβασης και παραμετροποίησης. Ο σπορ χαρακτήρας της νέας MonsterSP υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο από το LaunchControl το οποίο εξασφαλίζει αστραπιαίες εκκινήσεις χωρίς προβλήματα. Αυτός ο κορυφαίος εξοπλισμός επιτρέπει στη MonsterSP να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και των επιδόσεών της παρέχοντας πλήρη ασφάλεια για τον αναβάτη.

Τα ridingmodesSport, Touring και Wet επιτρέπουν στον αναβάτη να διαμορφώσει τον οδηγικό χαρακτήρα της Monster ανάλογα με τις επιθυμίες του και τις ανάγκες της κάθε διαδρομής. Τα πάντα ρυθμίζονται ιδιαίτερα εύκολα μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού και της έγχρωμης οθόνηςTFT 4,3 ιντσών. Η οθόνη διαθέτει αγωνιστικά γραφικά που θυμίζουν εκείνα της PanigaleV4, με μεγάλο στροφόμετρο και ένα πλήρες σύνολο πληροφοριών για την οδήγηση.

Η νέα DucatiMonsterSPαναμένεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2023, ενώ οι παραγγελίες ανοίγουν από τον Οκτώβριο. Σε επιλεγμένες αγορές θα διατίθεται και σε έκδοση σε χαμηλότερη ισχύ για τα διπλώματα κατηγορίας Α2.

Contact Us