Η Porsche ξεπούλησε με την Taycan στη Νορβηγία

Η Porsche ξεπούλησε με την Taycan στη Νορβηγία

μόλις άγγιξε τα 1000 αντίτυπα

Θα υπέθετε κανείς οτι σε μια χώρα πλούσια σε ορυκτό πλούτο όπως η Νορβηγία, κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει για ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και όμως η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη σε πωλήσεις EV στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Φαίνεται πως οι Νορβηγοί όμως δεν προτιμούν οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά έχουν και…γούστο. Έτσι, πρόσφατα η Porsche ανακοίνωσε πως στις αρχές του μήνα πούλησε την χιλιοστή Taycan από το 2019 που ξεκίνησε η παραγωγή του μοντέλου.

Και αν πιστεύετε οτι η γερμανική φίρμα πουλούσε καλά έτσι και αλλιώς στη Νορβηγία, κάνετε λάθος. Μέχρι την έλευση της Taycan, η Porsche παρέδιδε μερικές εκατοντάδες μοντέλα κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 911, Cayenne, Macan κτλ. Βρισκόταν σε μια “νορμάλ” θα λέγαμε κατηγορία πωλήσεων δεδομένου του κόστους κτήσης. Συγκεκριμένα όμως το 2019 με την Taycan, η Porsche διπλασίασε τις πωλήσεις στη χώρα!

Ο τυχερός κάτοχος της 1000στής Taycan, Thomas Roed, δήλωσε οτι ήταν ήδη ιδιοκτήτης 5 μοντέλων Porsche και πως περιμένει από το νέο του αυτοκίνητο να ανταποκριθεί στη φήμη της γερμανικής εταιρίας. Για να μην παρεξηγηθεί, συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι fan της ταχύτητας και των επιδόσεων γενικότερα αλλά απλός φίλος της Αυτοκίνησης. Άσχετα αν κάτω από το δεξί του πόδι υπάρχουν εκατοντάδες άλογα ή κιλοβάτ….

Φυσικά όλες αυτές οι πωλήσεις EV δεν ήρθαν τυχαία στη Νορβηγία. Αν και η χώρα είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο, εντούτοις η τιμή των καυσίμων είναι επίσης από τις ακριβότερες στον πλανήτη.

Παράλληλα, με πολύ ισχυρά φορολογικά κίνητρα που έχει δώσει το κράτος προς την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την άρτια υποδομή με ταχυφορτιστές που ήδη υπάρχει, ακόμη και στον αρκτικό κύκλο, το ποσοστό των EV έχει φτάσει το 50% των συνολικών νέων πωλήσεων αυτοκινήτων! Δεν είναι τυχαίο οτι η Tesla έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη του δικτύου της στη Νορβηγία.

Από την άλλη ίσως φαντάζει ειρωνικό να παράγονται άπειροι τόνοι πετρελαίου κάθε μέρα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλώντας ρύπανση που όλοι καταδικάζουμε. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στη διαδικασία εξόρυξης αλλά στη ρύπανση που συνεπάγεται η χρήση ορυκτών καυσίμων. Παρ’ όλα αυτά στη Νορβηγία υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ανεμογεννητριών που σίγουρα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πετρελαίου. Παράλληλα, και η ίδια η νοοτροπία των Νορβηγών τείνει να είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον συμμετέχοντας ενεργά σε οικολογικές δράσεις.

Προς το παρόν δεν θα μπούμε στη συζήτηση που υποστηρίζει οτι και τα αιολικά πάρκα είναι αντι-οικολογικά αλλά θα επανέλθουμε με επόμενο άρθρο μας.

Στην Ελλάδα όπως σχετικά πρόσφατα ανακοινώθηκε, είμαστε ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Εντούτοις, φαίνεται πως και εδώ οι πωλήσεις EV βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο αν και υπάρχει δραματική υστέρηση στις υποδομές. Ας ελπίσουμε σύντομα να δούμε και άλλα θετικά παραδείγματα όπως αυτό της VW και της Αστυπάλαιας.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us