Η Ford πατεντάρει μπαταρία οροφής για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

Η Ford πατεντάρει μπαταρία οροφής για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

ένα φορητό powerbank για το ηλεκτρικό σας Puma

Κάποτε το λέγαμε για αστείο. Ένα είδος “χωρατό” που είχαμε μεταξύ μας εμείς οι πιστοί της βενζίνης και του πετρελαίου. (Δεν είναι τυχαίο οτι μας έχουν κατηγορήσει πως είμαστε εκπρόσωποι των…πετρελαιάδων και του καρτέλ βενζίνης). Και ποιο είναι αυτό το αστείο; Ότι οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έπρεπε να κυκλοφορούν με ένα…powerbank για να φορτίζουν την μπαταρία του οχήματος τους όταν αυτό ξεμένει από ρεύμα.

Και να που ήρθε η ώρα που βγαίνουμε…αληθινοί, χωρίς να το περιμένουμε. Η Ford κατέθεσε πατέντα στο γραφείο ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ για φορητή μπαταρία στα αυτοκίνητα της. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει οτι πρόκειται για ένα roof box της Thule, αλλά όχι. Αντίθετα, είναι μια έξτρα μπαταρία υψηλής τάσης που μπορεί ο οδηγός να συνδέσει στην κανονική μπαταρία του αυτοκινήτου του σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον, αυτή η έξτρα μπαταρία είναι “smart” και εφόσον είναι συνδεδεμένη μόνιμα στην κανονική μπαταρία του αυτοκινήτου, μπορεί να διαβάσει μόνη της το ποσοστό της και να ξεκινήσει μόνη της τη φόρτιση.

Η Ford έχει εφοδιάσει το “powerbank” με όλα τα απαραίτητα συστήματα ψύξης, αερισμού και προστασίας ώστε να αντεπεξέρχεται στις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μπορεί να συναντήσει το αυτοκίνητο.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Ή σχεδόν όλα… Η έξτρα μπαταρία συνεπάγεται σημαντικό επιπλέον βάρος και μάλιστα σε ψηλό σημείο του οχήματος. Πόσο θα επηρεάζεται η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου; Επιπλέον, το παραπάνω βάρος της 2ης μπαταρίας συνεπάγεται και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από την κεντρική μπαταρία. Κατά την προσωπική μας άποψη, κάτι σαν… τρύπα στο νερό μοιάζει όλο αυτό. Μπορεί να κάνουμε και λάθος βέβαια. Αλήθεια, εσείς τι λέτε για την “φωτεινή” ιδέα της Ford;

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us