Εξηγώντας το διαφορικό Torsen (+video)

Εξηγώντας το διαφορικό Torsen (+video)

όταν ανακαλύφθηκε το Torsen, όλα έγιναν καλύτερα

Μπορεί στις ημέρες μας όπου κυριαρχούν τα SUV που “περνιούνται” για τετρακίνητα οχήματα, η μπροστινή κίνηση να κυριαρχεί, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Από τη δεκαετία του 1950 ακόμη που εφευρέθηκε το διαφορικό τύπου Torsen η τετρακίνηση έμελλε να οριστεί ως το απόλυτο σύστημα μετάδοσης.

Ίσως όχι το θεαματικότερο αλλά σίγουρα το ασφαλέστερο. Άλλωστε σε όλες αυτές τις δεκαετίες το χρησιμοποίησαν πλήθος σπορ αυτοκινήτων που έχουν μπει στο πάνθεον της αυτοκίνησης.

Από το Peugeot 405 T16 και το Mazda MX5 έως τη Lancia Delta Integrale και το Renault Megane RS έχουν όλα κάτι κοινό, ανήκουν στην οικογένεια του Torsen.

Η χρήση του είναι τόσο απλή αλλά και τόσο πολύπλοκη ταυτόχρονα ώστε εύκολα κάποιος μπορεί να χαθεί στην προσπάθεια του να το ερμηνεύσει μηχανικά.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι χρησιμοποιείται συνδυαστικά με κινητήρες τοποθετημένους κατά το διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου και μπορεί να μπει ως κεντρικό διαφορικό, στον εμπρός ή στον πίσω άξονα ή ακόμη και στους 3 άξονες του οχήματος σε περίπτωση τετρακίνησης. Συνεπάγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε προσθιοκίνητα όσο και πισωκίνητα αλλά και σε AWD με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Η λειτουργία του έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης LSD αλλά με περισσότερη «εξυπνάδα». Στην ουσία έχοντας προκαθορίσει ένα συγκεκριμένο μέγιστο ποσοστό αναλογίας ροπής σε κάθε άξονα ή τροχό, πάνω από το οποίο το αυτοκίνητο αρχίζει να χάνει την πρόσφυση του σε μια στροφή, τότε επεμβαίνει το Torsen. Κλειδώνει αυτόματα και μεταφέρει μέσω των πολύπλοκων γραναζιών του τη ροπή που «περισσεύει» στον τροχό που έχει περισσότερη πρόσφυση.

Αν το διαφορικό έχει οριστεί να λειτουργεί με αναλογία 3:1 αυτό σημαίνει ότι αν ένας τροχός του άξονα δεχτεί παραπάνω από 75% της ροπής και αρχίσει να σπινάρει, τότε τα γρανάζια του διαφορικού αναλαμβάνουν να ισορροπήσουν την επιπλέον ροπή που δέχεται ο τροχός αυτός μεταφέροντας την στην άλλη ρόδα του ίδιου άξονα.

Αμέσως το σπινάρισμα σταματά επιτυγχάνοντας τη μέγιστη ισορροπία και ευστάθεια του αυτοκινήτου στη στροφή και κυρίως επιταχύνοντας αμέσως, πολλές φορές ακόμη και μέσα τη στροφή! Και όλα αυτά χωρίς καμία ηλεκτρονική παρεμβολή τύπου ESP κτλ, απλά και μηχανικά, όπως πρέπει.

Ίσως φαίνεται υπερβολικό αλλά το Torsen είναι η ουσία της απλής ανόθευτης μηχανικής τελειότητας όσον αφορά τη μετάδοση της κίνησης. Κάποιοι θα το συγκρίνουν με το Haldex ή το μπλοκέ ή ακόμη και με το ενεργό διαφορικό αλλά πιστεύουμε ότι το κάθε σύστημα ταιριάζει σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Torsen αποτελεί την επιλογή κορυφαίων σπορ κατασκευαστών για τα μοντέλα τους, εκτοξεύοντας δυστυχώς την τιμή τους στα ύψη…

Ας δούμε το βίντεο για να καταλάβουμε στην πράξη τη λειτουργία του.

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Contact Us