Έτοιμος ο…βρυχηθμός του νέου ηλεκτρικού Abarth 500e (+video)

Έτοιμος ο…βρυχηθμός του νέου ηλεκτρικού Abarth 500e (+video)

δυστυχώς η γνήσια “Record Monza” σύντομα θα μας αφήσει…

Η Abarth κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ιστορία της με την παρουσίαση του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού Abarth 500e, το οποίο εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής ήχου, το οποίο είναι μοναδικό για την κατηγορία του. Το σύστημα ήχου που μιμείται με απόλυτη πιστότητα τον ήχο ενός σπορ κινητήρα βενζίνης, εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Stellantis Sound Design Studio στις εγκαταστάσεις του τμήματος NVH (Noise, Vibration and Harshness) της Stellantis στην Ιταλία. Πρόκειται για το ίδιο τμήμα, όπου εξελίχθηκε ο ήχος που παράγει η σύγχρονη εκδοχή του συστήματος εξαγωγής Abarth Record Monza που εφοδιάζει τα Abarth της σειράς 595/695 με τον κινητήρα 1.4T-Jet.

Το πρόγραμμα εξέλιξης είχε συνολική διάρκεια περίπου 2 χρόνια, ενώ περισσότερες από 6.000 ώρες αφιερώθηκαν στην ανάλυση και δημιουργία του ιδανικού ήχου για κάθε φάση της οδήγησης. Οι ειδικοί του τμήματος NVH εστίασαν τόσο στη δημιουργική πλευρά του προγράμματος, όσο και στην τεχνολογική καινοτομία. Μέρος των δοκιμών πραγματοποιήθηκαν στον ημιανηχωικό θάλαμο με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το τμήμα, μια ειδική εγκατάσταση με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και απόλυτη ηχητική μόνωση. Χάρη στα χαρακτηριστικά του, ο θάλαμος αφενός μπορεί να προσομοιώσει την ακουστική ενός δρόμου και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει τις παρεμβολές, έτσι ώστε οι ειδικοί να ρυθμίσουν με απόλυτη ακρίβεια τον ήχο που παράγει το σύστημα του αυτοκινήτου.

Για να αντιγραφεί με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα ο ήχος του κινητήρα T-Jet, οι μηχανικοί κατέγραψαν τον ήχο του σε διάφορες φάσεις της λειτουργίας του, όπως για παράδειγμα την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, αλλά ακόμα και την στιγμή που ξεκινά ή παύει η λειτουργία του. Οι ηχογραφήσεις στη συνέχεια αναλύθηκαν διεξοδικά ώστε να αναγνωριστούν οι βασικές ακουστικές συχνότητες της Abarth που συνδέονται με το DNA της μάρκας. Τα αποτελέσματα δοκιμάστηκαν σε στούντιο, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον ώστε να επιτευχθεί η ιδανική μίξη. Στόχος ήταν ο ρεαλιστικός ήχος και  η ακουστική απόλαυση για τον οδηγό  και τους επιβάτες, ενώ την ίδια στιγμή υπερκαλύπτονται όλες οι προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία για τις στάθμες θορύβου.

Ένα σημείο που αξίζει ειδικής αναφοράς είναι η λεπτομέρεια στην οποία έφτασαν οι τεχνικοί, έτσι ώστε η ένταση του συστήματος να είναι ανάλογη της ταχύτητας και να υπάρχει η σχετική διαφοροποίηση μεταξύ του ήχου που ακούγεται μέσα στο αυτοκίνητο και του ήχου που εκπέμπεται στο περιβάλλον. Ακόμα και στο ρελαντί υπάρχει ο χαρακτηριστικός θόρυβος της Record Monza, ενώ ο οδηγός μπορεί ακόμα και να «μαρσάρει».

Το νέο Abarth 500e προσφέρει σύμφωνα και με την παράδοση της εταιρείας ξεχωριστό στιλ και κορυφαία οδηγική απόλαυση. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά το σύστημα παραγωγής ήχου, με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει κατά βούληση πότε θα θέλει να κινείται παρέα με τον «βρυχηθμό» της Abarth και πότε με απόλυτη ησυχία που εξασφαλίζει το σύστημα ηλεκτροκίνησης.

Το νέο 500e θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του έτους, με τις παραγγελίες να ξεκινούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Δείτε και κυρίως ακούστε εδώ την ηλεκτρική Record Monza.

Δ.Τ

Contact Us