Σημαντική αύξηση πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022 στην Ευρώπη

Σημαντική αύξηση πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022 στην Ευρώπη

1 στα 8 νέα αυτοκίνητα είναι πλήρως ηλεκτρικό

Η χρόνια που πέρασε ήταν μία από τις χειρότερες όσον αφορά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ήπειρό μας. Οι λόγοι προφανείς και γνωστοί σε όλους. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η γενικότερη ακρίβεια και κυρίως η σημαντική αύξηση των τιμών των αυτοκίνητων οδήγησαν σε μεγάλη πτώση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από τη γενικότερη όμως κατάσταση φαίνεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγήκαν τα πλέον κερδισμένα στη μάχη των ταξινομήσεων. Έτσι, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Οχημάτων, τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κατά 28% το 2022 έναντι του 2021. Σε απόλυτο νούμερο αυτό μεταφράζεται σε 1.1 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. Δηλαδή 1 στα 8 νέα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 ήταν πλήρως ηλεκτρικό!

Σημαντική αύξηση και για τα Plug-in hybrid μοντέλα με 875.000 νέες πωλήσεις με ποσοστό 12.1% επί των συνολικών πωλήσεων ενώ και τα “απλά” υβριδικά κατείχαν 22.6% της αγοράς και με πωλήσεις άνω των 2 εκατομμύριων αυτοκίνητων. Βέβαια αυτό δικαιολογείται εν μέρει και από τις περιορισμένες εκδόσεις απλών θερμικών εκδόσεων που διαθέτουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες. Προφανής στόχος να στρέψουν τους υποψήφιους αγοραστές στην ηλεκτροκίνηση περιορίζοντας τις επιλογές τους.

Τα αγαπημένα μας βενζινοκίνητα αυτοκίνητα παραμένουν ακόμη κραταιά αλλά με πτώση από το 38% του 2021, στο 36% του 2022 αποτελώντας την επιλογή περισσότερο των οικονομικά ασθενέστερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά των απανταχού petrolheads όπως και ημών…

Αυτό που προβληματίζει είναι το ποσοστό πωλήσεων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων αφού το 2022 ξεπεράστηκαν κατά πολύ από τα υβριδικά. Τα diesel παρουσίασαν πτώση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2021. Συνολικά, το 2021 τα θερμικά μοτέρ κατείχαν ποσοστό πωλήσεων άνω του 63% ενώ το 2022 “περιορίστηκαν” στο 53% με τις τάσεις του 2023 να δείχνουν ακόμη λιγότερο ποσοστό.

Φαίνεται πώς το μέλλον της αυτοκίνησης έχει ήδη αποφασιστεί οπότε οι φίλοι των… πιστονιών ας χαρούμε όσο μπορούμε ακόμη τα αγαπημένα μας αυτοκίνητα σε στριφτερούς ανηφορικούς δρόμους παρέα με τη “μουσική” των κυλίνδρων.

Team E.T

Contact Us