Τι πραγματικά λέει ο νέος Κ.Ο.Κ για καφέ, μπουφάν και ψώνια;

Τι πραγματικά λέει ο νέος Κ.Ο.Κ για καφέ, μπουφάν και ψώνια;

Το Υπουργείου Μεταφορών δίνει απαντήσεις

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με το νέο Κ.Ο.Κ. και ειδικά για το θέμα του, καφέ μέσα στο αυτοκίνητο, της οδήγησης με χοντρό μπουφάν και τις σακούλες του σούπερ μάρκετ στα πίσω καθίσματα, το υπουργείο μεταφορών έβγαλε ανακοίνωση για να διευκρινίσει τα πράγματα και να μην υπάρχουν παρερμηνείες του νόμου.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα και με το υπουργείο ισχύουν τα παρακάτω:

Οδήγηση με χοντρό μπουφάν

Σε κανένα σημείο του νέου Κ.Ο.Κ. δεν αναφέρεται ότι η χρήση χοντρού μπουφάν επισύρει διοικητικές κυρώσεις. Καμία τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται.

Τοποθέτηση ή κατανάλωση νερού ή καφέ στο αυτοκίνητο

Σε κανένα σημείο του νέου Κ.Ο.Κ. δεν απαγορεύεται η χρήση των ειδικών θηκών για τοποθέτηση καφέ ή νερού. Ούτε απαγορεύεται η κατανάλωση νερού ή καφέ στο αυτοκίνητο.

Η μόνη σχετική πρόβλεψη (στο Άρθρο 18 παρ. 2) αναφέρει ότι ο οδηγός πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων για την ασφαλή οδήγηση.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση ίσχυε και στον προηγούμενο Κ.Ο.Κ. (ν. 2696/1999) χωρίς να έχει παρερμηνευτεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Συνεπώς, δεν απαγορεύεται η οδήγηση με μπουφάν ή ο καφές και το νερό στο αυτοκίνητο.

Σακούλες σουπερμάρκετ στα καθίσματα ή καμπίνα του αυτοκινήτου

Σε κανένα σημείο του νέου Κ.Ο.Κ. δεν αναφέρεται ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση σακούλας με ψώνια στις θέσεις του αυτοκινήτου.

Αυτό που προβλέπεται (στο Άρθρο 36 παρ. 4) είναι ότι το φορτίο πρέπει να είναι ασφαλώς τοποθετημένο, ώστε να μην παρεμποδίζει την οδήγηση ή την ορατότητα, και να μη θέτει σε κίνδυνο επιβάτες ή τρίτους.

Συνιστάται, όπου είναι εφικτό, η χρήση του πορτμπαγκάζ.

Καμία από τις παραπάνω ενέργειες δεν επισύρει πρόστιμο, εφόσον δεν παραβιάζονται οι βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Contact Us