Menu

McLaren Speedtail εναντίον F-35 JET (video)

12 σπορ αυτοκίνητα στην καλύτερη ίσως κόντρα της χρονιάς (video)

Αυτή η Urus θα σου πάρει τα μυαλά (+video)

Αυτή η Alpina B12 5.7 δεν χάνεται με τίποτα

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Το Σκίτσο της Εβδομάδας – 022

25 Δεκ 2017

Το Σκίτσο της Εβδομάδας – 022

το μικρό SUV της Jaguar

Στα μέσα του 2017, παρουσιάστηκε η Jaguar E-Pace (περισσότερα εδώ) – το δεύτερο κατά σειρά SUV μοντέλο στην γκάμα της βρετανικής εταιρείας που έχει ως στόχο να κατακτήσει μέρος της πίτας των πωλήσεων στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των μικρών premium SUV. Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση επίσημων σκίτσων από το σχεδιαστικό κέντρο της Jaguar, είπαμε να φιλοξενήσουμε την E-Pace στο τελευταίο άρθρο της χρονιάς για την εβδομαδιαία στήλη μας, και να καταθέσουμε μια σύντομη κριτική από πλευράς σχεδιασμού.

Jaguar E Pace (1)

Οι σχεδιαστές της Jaguar θέλησαν να δώσουν στην E-pace το δικό της χαρακτήρα, και για αυτό συνδύασαν σχεδιαστικά στοιχεία από το πανέμορφο σπορ κουπέ F-Type και από το μεγαλύτερο SUV εν ονόματι F-pace που είναι και το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της εταιρείας. Η κοντύτερη πλατφόρμα (προφανώς μοιράζεται πολλά με το συγγενικό Range Rover Evoque) δημιουργεί αρκετά θέματα από πλευράς αναλογιών, με σχετικά κοντό ρύγχος και μικρό μεταξόνιο. Σχεδιαστικό “αντίδοτο” σε αυτές τις αδυναμίες είναι οι τροχοί μεγάλης διαμέτρου και τα μικρά παράθυρα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας σπορ και δυναμικής εικόνας.

Jaguar E Pace (4)

Τα φωτιστικά σώματα και η γρίλια είναι εμφανώς επηρεασμένα από την F-Type, όμως σε αυτή την περίπτωση συνοδεύονται από ένα πολύ μεγαλύτερο προφυλακτήρα, λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου ύψους της μάσκας, ο οποίος στα πρότυπα των καιρών οφείλει να “γεμίσει” από εισαγωγές αέρα (μη λειτουργικές στο μεγαλύτερο μέρος τους). Οι μικρές διαστάσεις του μοντέλου, ειδικά για τα δεδομένα της Jaguar, και τα “δανεικά” σχεδιαστικά στοιχεία από μοντέλο άλλης κατηγορίας, φέρουν τον κίνδυνο να μοιάσει με καρικατούρα, όπως άλλωστε κάθε προσπάθεια μιας high-end μάρκας σε μικρότερες και πιο προσιτές κατηγορίες. Παρόλα αυτά, μια πιο προσιτή Jaguar με φρέσκια εμφάνιση είναι πάντα καλοδεχούμενη, ανεξάρτητα από τις όποιες αισθητικές αδυναμίες φέρνουν οι αναλογίες SUV στη σχεδιαστική γλώσσα μιας εταιρείας.

Jaguar E Pace (5)

Στο πίσω μέρος, τα αγριεμένα και οριζόντια τοποθετημένα φωτιστικά σώματα (σήμα κατατεθέν των μοντέλων της Jaguar), οι τονισμένοι ώμοι και το στενό παρμπρίζ χαρίζουν το απαραίτητο “τσαγανό” στο μικρό SUV ενώ την εικόνα συμπληρώνει η διπλή απόληξη της εξάτμισης που φανερώνει τον προσανατολισμό του. Παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι όλα μέλι γάλα αφού το πίσω μέρος στο μοντέλο παραγωγής (σε αντίθεση με το σκίτσο) μοιάζει αρκετά στενό και ψηλό.

Jaguar E Pace (3)

Σε αυτό το εξαιρετικό σκίτσο βλέπουμε το εσωτερικό της E-Pace το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει να ανήκει σε SUV. Και εδώ οι επιρροές από την “αγριόγατα” F-Type είναι εμφανέστατες με το διαχωριστικό της κεντρικής κονσόλας να “προστατεύει” οπτικά τον προσωπικό χώρο του οδηγού. Ως μια premium κατασκευή που έρχεται σε μια πολύ ανταγωνιστική κατηγορία, η E-Pace δεν μπορούσε να μην εξοπλίζεται με σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας τελευταίας τεχνολογίας που απεικονίζεται στη μεγάλη οθόνη αφής αλλά και στον ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Jaguar E Pace (6)

Κλείνουμε με ακόμα ένα σκίτσο του εσωτερικού και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την E-Pace από κοντά, γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για την εμφάνιση του μοντέλου.Facebook Comments