Menu

“2020: Η Οδύσσεια του Οχήματος” (Poll)

Ο Chris Harris και η Porshce 919 Hybrid! (Video)

Το Ξεχωριστό Audi RS5 Sportback της ABT

Μια BMW E30 M3…για τα μάτια σας μόνο!

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Το Σκίτσο της Εβδομάδας – 039

30 Φεβρουάριος 2018

Το Σκίτσο της Εβδομάδας – 039

ένα ασύμετρο πρωτότυπο από την DS για το έτος 2035

Είναι γεγονός, πως η ασυμμετρία στον χώρο του σχεδιασμού αυτοκινήτου δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από το ευρύ κοινό. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν κατα καιρούς πειραματιστεί με διαφορετικά προφίλ ή και ασύμετρο πίσω μέρος όταν μιλάμε για SUV με ρεζέρβα, τις περισσότερες φορές όμως με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι σχεδιαστές της DS, αναζητώντας κάτι διαφορετικό και φουτουριστικό, τόλμησαν να παίξουν με τις φόρμες στο νέο πρωτότυπο DS X E-Tense – ένα γαλικό πολυτελές σπορ μοντέλο για το 2035, σχεδιασμένο με μπόλικη “ποιητική αδεία” όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου.

2018042701_DS_XE-tense

Με την πρώτη ματιά ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι “κάτι τρέχει” με το συγκεκριμένο όχημα. Αυτό που αρχικά φαντάζει ως λάθος προοπτική στο σκίτσο, είναι στρατηγική επιλογή των σχεδιαστών – η γρίλια δεν βρίσκεται στο κέντρο της μάσκας αλλά είναι μετατοπισμένη προς τα δεξιά, ακριβώς μπροστά από τη θέση του οδηγού. Τα φωτιστικά σώμματα θυμίζουν ιστό αράχνης και διαφέρουν πολύ σε μέγεθος και σχήμα. Αντισυμβατική και η ασύμετρη κάτοψη του αυτοκινήτου με το μόνο συμμετρικο στοιχείο τους τροχούς που φιλοξενούν ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 1,341 hp (1,000 kw).

2018042702_DS_XE-tense

Το πίσω μέρος μπορούμε να πούμε πως είναι πιο επιτυχημένο, ακολουθώντας παρόλα αυτά “αντεστραμένο” το μοτίβο ασυμετρίας της μάσκας, με τα φωτιστικά σώμματα να θυμίζουν πλέγμα. Στο εσωτερικό υπάρχει χώρος για 2 ή για τρεις επιβάτες – ο οδηγός βρίσκεται εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης ενώ ο συνεπιβάτης είναι κλεισμένος σε ένα γυάλινο “κουκούλι” με εσωτερικές επενδύσεις απόδέρμα, ξύλο και μέταλλο, ενώ απολαμβάνει το μασάζ που του παρέχει το κάθισμα και τον φιλτραρισμένο και αρωματισμένο αέρα της καμπίνας. Το πάτωμα είναι από ηλεκτροχρωματικό γυαλί, προσφέροντας “θέα” στο δρόμο κάτω από το αυτοκίνητο.

ds-x-e-tense-concept

Με τον ιδιόρυθμο σχεδιασμό του εμπρός και πίσω μέρους, ο θεατής σχεδόν δεν προσέχει το όμορφα σχεδιασμένο προφίλ με αναλογίες roadster (τουλάχιστον από τη μια πλευρά) και μια περίτεχνη εισαγωγή αέρα που ίσως εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν της DS.

Αυτό που προσωπικά δεν μου αρέσει στο DS X E-Tense είναι το ότι συνδυάζει συμμετρικά και συμβατικά στοιχεία (όπως γρίλια, γραμμές του καπό κτλ) σε μια ασύμμετρη διάταξη που μοιάζει να προήλθε από κάποιου είδους “παραμόρφωση” και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει οργανική φόρμα. Από αυτή την άποψη θεωρώ πως το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι μια χαμένη ευκαιρία αφού παρά τη διαφορετικότητά του, είναι αρκετά άσχημο, όχι γιατί η μια πλευρά του είναι διαφορετική από την άλλη αλλά γιατί οι σχεδιαστές του δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν από τα “κλισέ” της αυτοκίνησης.
ds-x-e-tense-concept (1)

Μπορεί λοιπόν να μην με εντυπωσίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς των σχεδιαστών της DS, όμως οφείλω να παραδεχθώ πως τόλμησαν να πάρουν ρίσκα – κάτι που δυστυχώς λείπει από τα concept cars των τελευταίων ετών μιας και τα περισσότερα έχουν πάρει το ρόλο του μοντέλου προ-παραγωγής με ελάχιστα ενδιαφέροντα σχεδιαστικά στοιχεία.

ds-x-e-tense-concept (2)

Πρέπει να παραδεθχώ πως αν και δεν θα αλλάξω γνώμη για τη συνολική του εμφάνιση, ορισμένες “γωνίες” στα ψηφιακά επεξεργασμένα σκίτσα που δημοσίευσε η DS είναι πολύ πιο κολακευτικές από άλλες.

Facebook Comments