Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Το Σκίτσο της Εβδομάδας – 008

17 Σεπ 2017

Το Σκίτσο της Εβδομάδας – 008

η γαλλική “Συμβίωση”

Όπως κάθε δεύτερο Σεπτέμβριο, τα βλέμματα όλων των φίλων του αυτοκινήτου είναι στραμμένα στην έκθεση Φρανκφούρτης. Εκεί λοιπόν παρουσιάζονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα concept cars ολόκληρης της χρονιάς – και τις περισσότερες φορές όταν έχουμε να κάνουμε με πρωτότυπα, έχουμε και όμορφα σκίτσα μιας και οι σχεδιαστές βρίσκουν ευκαιρία να αναδείξουν τις δυνατότητές τους, πέρα από τους περιορισμούς της γραμμής παραγωγής του σήμερα.

Έτσι λοιπόν η στήλη μας αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα concept cars της φετινής έκθεσης, το Renault Symbioz

2017 - Renault SYMBIOZ

Το πρωτότυπο είναι (κλασσικά) αυτόνομο και ηλεκτροκίνητο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία κινήσεων που έχουν οι σχεδιαστές του, ενώ μας δείχνει το όραμα της Renault για τη σχεδιαστική ταυτότητα ενός μοντέλου που θα έβγαινε στην κυκλοφορία το 2023. Πολύ όμορφος είναι ο τρόπος που το σμιλεμένο ρύγχος δένει με το τρισδιάστατο παρμπρίζ και το γυάλινο cockpit με τα σχεδόν ανύπαρκτα pillars. Ενδιαφέρουσα και η γρίλια της Renault που στην περίπτωση του Symbioz δεν αποτελείται από μια μεγάλη εισαγωγή αέρα αλλά από ένα κλειστό πάνελ με διαφορετική υφή. Τέλος, τα λεπτά φωτιστικά σώμματα αγκαλιάζουν τις πλευρικές εισαγωγές αέρα που είναι και οι μοναδικές.

Renault Symbioz (6)

Σε αυτό το σκίτσο του προφίλ φαίνεται και η μεγαλύτερη αισθητική ιδιαιτερότητα του Renault Symbioz – οι αναλογίες. Λόγω των μεγάλων τροχών και του ιδιαίτερα χαμηλού ύψους, το πρωτότυπο δείχνει πολύ μακρύτερο από ότι είναι ενώ η ευθεία γραμμή της οροφής και η γυάλινη προέκταση στο πίσω μέρος, θυμίζουν τα πτερύγια των πρωτοτύπων που τρέχουν στις 24 ώρες του Le Mans. Γενικά το γαλλικό μοντέλο μοιάζει σα να το έχουν βάλει στην πρέσα – συνεχίζοντας την εμμονή που έχουν τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστές της Renault με τα πολύ χαμηλά πρωτότυπα (βλ. Renault Trezor)

2017 - Renault SYMBIOZ

Όμορφη λεπτομέρεια η διαμόρφωση του πλευρικου πανελ με καμπύλες που μοιάζουν να είναι έργο γλύπτη. Η διχρωμία στο πίσω μέρος θυμίζει αντίστοιχες προτάσεις της επίσης γαλλικής Peugeot ενώ η έλλειψη οπίσθιου παρμπρίζ και τα αεροδυναμικά πλευρικά πτερύγια διαμορφώνουν μια φουτουριστική εικόνα. Τα φωτιστικά σώμματα είναι και εδώ πολύ λεπτά και αποτελόυν ουσιαστικά μια εξελιγμένη έκδοση αυτών που χρησιμοποιούνται στα σημερινά μοντέλα της Renault, καταλήγοντας στο έμβλημα της εταιρείας.

2017 - Renault SYMBIOZ

Η τετραθέσια καμπίνα παρουσιάζεται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο σε αυτό το σκίτσο όπου διακρίνουμε την αντίθεση μταξύ των μοντέρνων λευκών καθισμάτων και του σκούρου γκρι, αλλά και την έντονη παρουσία ξύλινων επενδύσεων. Σύμφωνα με τη Renault, το πρωτότυπο έχει σχεδιαστεί ως μια επέκταση του σπιτιού μας, ώστε οι επιβάτες να νιώθουν “σαν στο σπίτι τους” καθώς μεταφέρονται αυτόνομα από το ένα μέρος στο άλλο. Μάλιστα οι Γάλλοι δεν αρκέστηκαν στο όχημα αλλά παρουσίασαν και ένα σπίτι το οποίο θα μπορούσε να ταιριάξει με το πρωτότυπο, εξοπλισμένο με ειδική πλατφόρμα ανύψωσης ώστε το Symbioz να “συμβιώνει” με τους χρήστες στο σαλόνι, το δωμάτιο ή την ταράτσα τους.

Αυτά λοιπόν από το σχεδιαστικό κέντρο της Γαλλικής Renault το οποίο από το 2009 διευθύνει ο Laurens van den Acker – με πρώτο δείγμα δουλειάς του το (σημερινό) Clio τέταρτης γενιάς.

Ενδιαφέρον έχει ότι τα σκίτσα που είδαμε έχουν γίνει το 2015 για ένα πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε τελική μορφή – κάτι που δείχνει το χρόνο που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός οχήματος – φυσικά το διάστημα των δύο ετών δεν είναι ενδεικτικό, αφού άλλες εταιρείες έχουν ολοκληρώσει project σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Renault-Symbioz_Concept-2017-1600-16

Κλείνουμε με μια φωτογραφία του πρωτοτύπου για να δείτε και το που οδήγησαν όλα αυτά τα σκίτσα! Δύο νεαροί Γάλλοι λοιπόν, στο σαλόνι του σπιτιού τους, μαζί με το Symbioz… Αυτό θα πει ευχάριστη συμβίωση!Facebook Comments