Menu

Η ABT μεταμορφώνει το Audi RS4 Avant

BMW M8 Competition vs M2 Competition (video)

Δοκιμή: Skoda Scala 1.6 TDI 116 PS

Δοκιμή: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 CVT

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Τα μυστικά της προπόνησης ενός ραλίστα μας εκμυστηρεύεται ο Thierry Neuville

16 Μαΐ 2018

Τα μυστικά της προπόνησης ενός ραλίστα μας εκμυστηρεύεται ο Thierry Neuville

Γιατί τα τέρατα θέλουν χέρια και μυαλό

Τα αγωνιστικά, όχι μόνο του WRC, αλλά γενικότερα, κάθε άλλο παρά άνετα είναι. Όταν μάλιστα έχεις να αντιμετωπίσεις μεγάλα άλματα, ζέστη πολύ, αλλά και μεγάλες ειδικές διαδρομές, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και ο οργανισμός πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες. Επομένως, η προπόνηση των αστέρων του WRC είναι άκρως απαραίτητη καθημερινά.

Ο Βέλγος οδηγός της Hyundai λοιπόν, μας εκμυστηρεύεται και μας δείχνει ένα κομμάτι της προπόνησης του με διάφορες ασκήσεις που βελτιώνουν την συγκέντρωση του, αλλά και τα αντανακλαστικά του. Ο ίδιος λέει πώς το να κατεβαίνεις μια κατηφόρα ενός χωματόδρομου με 140 χλμ την ώρα, να κόβεις τις στροφές τέλεια και ταυτόχρονα το αυτοκίνητο να αιωρείται, τότε πρέπει να είσαι σε τρομερή φόρμα για να τα κάνεις αυτά.

thierry-neuville-portrait-salou

Λέει επίσης, ότι πρέπει να έχεις 1000% το μυαλό σου εκεί και οι αισθήσεις σου να είναι άκρως οξυμένες, διότι το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Έτσι, λοιπόν μας δίνει μια εικόνα με τις αγαπημένες του ασκήσεις, που τον κρατάνε σε φόρμα. Για πάμε να τις δούμε…

Endurance-Αντοχή
thierry-neuville-endurance

Πηδάει πάνω-κάτω σε ένα ελαστικό χρησιμοποιώντας έναν ελαστικό ιμάντα.  Αυτή η άσκηση βοηθάει τη συνεργασία χεριών και ποδιών και τον βοηθάει στον μην κοιτάει τα πόδια του κατά την άσκηση, πράγμα το οποίο είναι πολύ χρήσιμο γιατί τον κάνει να εστιάζει ευθεία κι όχι να κοιτάει κάτω, εκεί που είναι τα πεντάλ πχ. Τέσσερα σετ των 20 επαναλήψεων.

Resistance-Αντίσταση
thierry-neuville-fit-resistance

Ελεγχόμενη κίνηση του τιμονιού, το οποίο στο ένα άκρο του έχει βαρίδια. Ο Neuville κάθεται σε αγωνιστικό κάθισμα και στρίβει το τιμόνι δεξιά αριστερά. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους ώμους του. Με λίγα λόγια δυναμώνει τα χέρια του και τα μαθαίνει να μην κουράζονται με τις άπειρες κινήσεις που κάνει όταν οδηγεί.

Core-Πυρήνας
Καταγραφή

Ακουμπάει με τους αγκώνες σε ένα ελαστικό και κινείται δεξιά-αριστερά, ελεγχόμενα πάντα. Αυτό βοηθάει πολύ τους κοιλιακούς, αλλά μεγάλο βάρος πέφτει και στους ώμους κατά την στήριξη. Τέσσερα σετ των 20 επαναλήψεων κι εδώ.

Responsiveness-Αποκριτικότητα
thierry-neuville-fit-responsiveness

Προσπαθεί να πιάσει μπαλάκια του τέννις, κοιτώντας ευθεία ενώ την ίδια στιγμή έχει πάνω του πρόσθετο βάρος. Πολλές φορές το κάνει ενώ βρίσκεται πάνω σε μια μπάλα και το κάνει για λόγους ισορροπίας. Μαθαίνει δηλαδή να ισορροπεί την ώρα μιας εντατικής φάσης. Αυτό τον βοηθάει να έχει οξυμένα τα αντανακλαστικά του, αλλά και την περιφερειακή του όραση, καθώς προσπαθεί να πιάσει τα μπαλάκια, αλλά και να μην πέσει από την μπάλα. Τέσσερα σετ των 30 δευτερολέπτων.

Speed-Ταχύτητα
Ισορροπεί όρθιος πάνω σε ένα ελαστικό, κρατώντας μια ειδική συσκευή με βάρη. Δύο σετ των 90 δευτερολέπτων. Βελτιώνει την ταχύτητα του έτσι και την ισορροπία του, διότι έχει το νου του με γρήγορες κινήσεις να κρατήσει σταθερή την συσκευή με τα βάρη στα χέρια του.

Vision-Ορατότητα
Ο Neuville χρησιμοποιεί ένα προπονητήρι με φώτα. Αυτό έρχεται κοντά του κι εκείνος πρέπει να το αγγίξει γρήγορα. 50 σωστά αγγίγματα αρκούν. Το δύσκολο όμως είναι ότι αυτό μπορεί να έρχεται προς το μέρος του με διαφορετική ταχύτητα (μεγάλη ή μικρή) και με διαφορετικά χρώματα. Επομένως, κατά κάποιο τρόπο είναι σα να τον τυφλώνει κι εκείνος να προσπαθεί να βρει στόχο με τα χέρια του. Του βελτιώνει την περιφερειακή όραση, αλλά και τον συντονισμό του ματιού με τα χέρια.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η προπόνηση των θεών του Παγκοσμίου, μόνο εύκολη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Χρειάζεται καθημερινή δουλειά, αλλά και συγκέντρωση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες ενός αγώνα, όπως πχ η Ποροτγαλία που είναι κι ο επόμενος γύρος του Πρωταθλήματος και που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές σε σχέση με άλλα Ράλλυ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι πολλές φορές τον Βέλγο, αλλά και τον Andreas Mikkelsen, τους προπονεί ο Έλληνας γυμναστής της F1, Χρήστος Φιωτάκης! Είναι πολύ ωραίο αυτό και είναι κάτι που μας κάνει χαρούμενος, γιατί υπάρχει ένας ακόμα Έλληνας μέσα στο motorsport και αυτή τη φορά όχι σε θέση μηχανικού.

 Facebook Comments