Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Η Tesla αναβαθμίζει το Autopilot

12 Σεπ 2016

Η Tesla αναβαθμίζει το Autopilot

εκτενέστερη χρήση του ραντάρ και πολλές ακόμη βελτιώσεις

Η Tesla ανακοίνωσε τη διάθεση της αναβαθμισμένης έκδοσης Autopilot 8.0 στα μοντέλα της, με αρκετές προσθήκες και βελτιώσεις που συμβάλλουν στην ασφάλεια των επιβατών κατα τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης.

tesla-autopilot-ui-1-1280x665

Η σημαντικότερη αναβάθμιση του συστήματος αφορά την χρήση του ραντάρ ως κύριο μέσο για τη δημιουργία πληρέστερης εικόνας του περιβάλλοντα χώρου.

Να θυμίσουμε πως το ραντάρ υπήρχε στα οχήματα της Tesla από το 2014, είχε όμως δευτερεύοντα ρόλο, ως βοηθητικό εργαλείο στις κάμερες. Από σήμερα, η αμερικανική εταιρεία αναβαθμίζει το ρόλο του αφού πλέον θα χρησιμοποιείται ως ο κύριος αισθητήρας χωρίς την ανάγκη επιβεβαίωσης από την κάμερα.

Οι προκλήσεις για την Tesla ήταν πολλές αφού το ραντάρ μπορεί μεν να μην επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες (ομίχλη, σκόνη, βροχή και χιόνι), έχει όμως δυσκολίες στον εντοπισμό αντικειμένων ανάλογα με το υλικό και το σχήμα τους. Έτσι, για να αποτραπούν λανθασμένοι συναγερμοί που θα ακινητοποιούσαν το όχημα δημιουργώντας σύγχυση, το νέο λογισμικό της Tesla προσφέρει 6 φορές πιο λεπτομερή εικόνα για τα αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο.

Εξελιγμένοι αλγόριθμοι μετατρέπουν το feedback που λαμβάνεται από το ραντάρ σε μια τρισδιάστατη απεικόνιση του πραγματικού κόσμου, σε μόλις 1 δέκατο του δευτερολέπτου, επιτρέποντας στο σύστημα να συγκρίνει στιγμυότυπα και να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η αναβάθμιση διορθώνει επίσης το αδύνατο σημείο του Autopilot, που δεν είνα άλλο από τα ψηλά τοποθετημένα αντικείμενα. Η Tesla θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για όλες τις πινακίδες, τις γέφυρες και τα άλλα στατικά αντικείμενα που βρίσκονται πάνω από τους δρόμους, έτσι ώστε σε περίπτωση που το σύστημά εντοπίσει κάποιο αντικείμενο, να διασταυρώνει άμεσα αν είναι όντως αιτία σύγκρουσης, ώστε να επιβραδύνει. Το εν λόγω σημείο θα μπορούσε πιθανότατα να έχει αποτρέψει το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα κατα τη διάρκεια χρήσης του Autopilot που έγινε πριν από μερικούς μήνες (περισσότερα εδώ)

tesla-model-s-autopilot

Σύμφωνα με την ανακόινωση της Tesla, χάρη στο αναβαθμισμένο λογισμικό που κάνει εκτενή χρήση του ραντάρ, το όχημά της θα σταματήσει με ασφάλεια ακόμη και αν ένα UFO προσγειωθεί στον αυτοκινητόδρομο σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας. Παράλληλα, το σήμα ραντάρ μπορεί να περνά κάτω από τα προπορευόμενα οχήματα ώστε να διακρίνει πιθανές απειλές για την ασφάλεια των επιβατών που βρίσκονται εκτός του οπτικού πεδίου.

 

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, έγιναν ακόμα 200 μικρο-επεμβάσεις στο σύστημα βελτιώνοντας την απόδοση του, μερικές από τις οποίες είναι:

  • Βελτιώνεται η απόδοση του συστήματος φρεναρίσματος σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης
  • Ελέγχει έως και 2 προπορεύομενα οχήματα μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης.
  • Χρησιμοποιεί τις εξόδους στον αυτοκινητόδρομο
  • Αφήνει περισσότερο χώρο κατα την προσπέραση οχήματος, όταν αυτό κινείται κοντά στις γραμμές
  • Οι παροτρύνσεις και οι ειδοποιήσεις από το σύστυμα προς τον οδηγό είναι πιο έντονες
  • Μειώνεται η πιθανότητα προσπέρασης από τις δεξιές λωρίδες στην Ευρώπη
  • Η αυτόνομη αλλαγή λωρίδας προσφέρεται σε περισσότερα σημεία
  • Το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί το Autosteer για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις όταν η πιθανότητα σύγκρουσης πλησιάζει στο 100%
  • Η ταχύτητα του οχήματος σε στροφές με κλίση, ρυθμίζεται ανάλογα με την “εμπειρία” άλλων οχημάτων που πέρασαν από το ίδιο σημείο

Tesla Model X (1)

Το Model X (εικόνα) όπως και το Model S θα δεχτούν την αναβάθμιση λογισμικού Autopilot, ενισχύοντας την ασφάλεια των επιβατών τους, στο δρόμο για ένα καλύτερο και πιο “αυτόνομο” μέλλον.Facebook Comments