Menu

Η ABT μεταμορφώνει το Audi RS4 Avant

BMW M8 Competition vs M2 Competition (video)

Δοκιμή: Skoda Scala 1.6 TDI 116 PS

Δοκιμή: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 CVT

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Shooting Brake…η «κυνηγετική» Aston Martin

23 Αυγ 2017

Shooting Brake…η «κυνηγετική» Aston Martin

Αναλύοντας την Shooting Brake φύση των αυτοκινήτων

Γράφει ο Δημήτρης Μυζήθρας

Μετά το Coupe και το Volante, η Aston Martin παρουσίασε τα μοντέλα Vanquish Zagato ( νάτος πάλι ο αμαξάς από το Μιλάνο!) Speedster και Shooting Brake. Αλλά αυτό το ξέρεις…βούιξε ο τόπος!!!

Όπως επίσης θα γνωρίζεις από τα δελτία τύπου της AML, το Speedster έχει προπωληθεί στο μεγάλο μέρος της παραγωγής του. Μη φανταστείς! Μόνο 28 θα παραχθούν στο σύνολο, οπότε αν ψάξεις από Ομάν μέχρι τα νότια σύνορα του Ιράν, έχεις καβατζώσει τουλάχιστον τα 2/3 της παραγωγής, παρά τα $1,3εκ. που στοιχίζει «το εργαλείο».

Aston-Martin-Vanquish-Zagato-2

Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως, είναι το ότι θα παραχθούν 99 Shooting Brakes!

Δηλαδή, όσα Coupe ή Volante! Η AML μάλλον θεωρεί ότι η ζήτηση θα είναι ισοδύναμη και ενώ η ομάδα marketing & sales μπορεί να γνωρίζει τι είναι το Shooting Brake, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για το αγοραστικό κοινό. Ειδικά δε, οι «κελεμπίες» της MENA (Middle East North Africa), οι οποίοι σαλαγάγανε καμήλες, όταν η ευρωπαϊκή ελίτ κυνηγούσε με ασίγαστο μένος αλεπού και φασιανό. Και επιστρέφουμε στα βασικά…

Το αυτοκίνητο, αυτό το αντικείμενο πόθου και επίδειξης για πολλούς και εργαλείο για τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη, αποτελεί τη μηχανοκίνητη έκδοση της άμαξας ή του «βαγονέτου» αν προτιμάτε. «Το ξέρουμε αυτό!» ακούω να φωνάζετε από Εβρο μέχρι Κύπρο. Όμως, όταν ο προπαππούς σου κουμπάρε από τη Λάρνακα κουβαλούσε με την άμαξα χαλούμια και ο δικός σου περήφανε Θρακιώτη ξύλα για το τζάκι, ο προπαππούς του Χάρολντ με σπουδές στην Οξφόρδη και κονέ στη Βασίλισσα Βικτώρια πήγαινε για κυνήγι με άμαξα, εξ ου και το “Shooting”. Δηλαδή, αντί να βουτάει στη λασπωμένη αγγλική εξοχή, με τα marshes και τα streams, έμφορτος φυσίγγια, δίκανα και θηράματα, καθόταν αναπαυτικά στο “Shooting Brake” του και ντουφέκαγε από τα μεγάλα του παράθυρα. Έμπαζε κρύο; Έκλεινε τα παράθυρα! Έβαζε ζέστη; Όλο ανοιχτό! Άνεση χειμώνα-καλοκαίρι.

Στη νεότερη ελληνική ιστορία, ο μοναδικός κυνηγός που έκανε κάτι αντίστοιχο ήταν ο εκδότης και συλλέκτης έργων τέχνης Ιωάννης Πασσάς, ο οποίος κατά τη δεκαετία του ’60, αφότου απολάμβανε τη διαδρομή μέχρι την Κωπαΐδα, άνοιγε την οροφή στην υπερπολυτελή για την εποχή οκταθέσια Cadillac και αφάνιζε την ορνιθοπανίδα.

To “Brake”, προς απογοήτευση των απανταχού φρενάδων, μάλλον προέρχεται από τη λέξη brik των Φλαμανδών για την «άμαξα», ενώ υπάρχει και ως “break” στην Αγγλική, για το στοιβαρό σασί, στο οποίο έδεναν «τζαναμπέτικα» άλογα για να τα «στρώσουν» (break), με την καλή πάντα έννοια.

callaway-corvette-c7-aerowagen (2)

Σε κάθε περίπτωση, Shooting Brake μπορεί να χαρακτηριστεί το αμάξι για το κυνήγι. Το σασί ήταν ειδικά ενισχυμένο για να αντέχει το επιπλέον βάρος των Βρετανών κρεατοφάγων, μαζί με όλο τον εξοπλισμό, τα σκυλιά και το απαραίτητο αλκοόλ.

Με την εμφάνιση της μηχανοκίνησης, ο παππούς του Χάρολντ, ο οποίος είχε στο μεταξύ μεγαλώσει, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Μηχανολογία και μην αντέχοντας το γέρο να γκρινιάζει ότι δεν αντέχει τα παλιάλογα λέει στον Έντουαρντ τον κολλητό από τη Λέσχη: «Ρε μέιτ, δε φτιάχνουμε ένα μηχανοκίνητο shooting brake»;

RRShootingBrake

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Rolls-Royce Silver Ghost Shooting Brake του 1910.

Σήμερα, Shooting Brake θεωρείται το “δίπορτο” station wagon. Επ’ ευκαιρία, SW είναι το αμάξι (wagon) που πηγαινοφέρνει επιβάτες με τις αποσκευές τους (μπαούλα τότε) στο σταθμό του τρένου (station). Τώρα, τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους στην AML λανσάροντας το 2017 ένα Shooting Brake και τι σκέψεις περνούν από τους εγκεφάλους των απανταχού καλλιεργητών, μεταποιητών και διανομέων εξαιρετικά σπανίων φυτών, παραπροϊόντων και σκευασμάτων, ούτε το γνωρίζω, ούτε και θέλω να μάθω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με 5,9 λίτρα κάτω από το καπό και 100 άλογα για κάθε λίτρο, ο οδηγός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου έχει την επιλογή, τόσο να αρχίσει το κυνήγι, όσο και να το αποφύγει, με την ίδια πάντα ευκολία.Facebook Comments