Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Renault Coupé Corbusier Concept

22 Οκτ 2015

Renault Coupé Corbusier Concept

Ένα πρωτότυπο που τιμά έναν από τους πρωτοστάτες του μοντερνισμού, τον Γάλλο Le Corbusier

Η Renault, με αφορμή τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται από τον θάνατο του αρχιτέκτονα Le Corbusier, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο, το Coupé Corbusier Concept.

Renault Coupé Corbusier (9)

Στο πρωτότυπο εφαρμόστηκε η ιδέα της απλότητας σε μια αρμονική αισθητικά δομή με γεωμετρικά στοιχεία και αρκετή δουλειά στο χειρισμό του φωτός.

Η Renault περιγράφει το δημιούργημά της ως ένα όχημα του 21ου αιώνα εμπνευσμένο από τις αρχές του μοντερνισμού και τις θεωρίες του διάσημου αρχιτέκτονα του οποίου η δουλειά προετοίμασε το έδαφος για τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή του Coupé Corbusier ή κάποιου παρόμοιου οχήματος, αφού η Γαλλική εταιρεία αντιμετώπισε το project ως μια “δημιουργική άσκηση” για το σχεδιαστικό της τμήμα.

Κοιτάζοντας το μακρύ coupe μπορούμε να δούμε πολλά στοιχεία από τα έπιπλα του Le Corbusier. Οι γεωμετρικοί όγκοι, ο εμφανής σκελετός, η διχρωμία, η επιλογή των υλικών και η συνολική απλότητα της φόρμας με τις περίτεχνες λεπτομέρειες έχουν εφαρμοστεί με μοντέρνο τρόπο στο όχημα. Η Renault δε δημοσίευσε δυστυχώς πληροφορίες για τις ακριβείς διαστάσεις του, ούτε για το σύστημα κίνησης που χρησιμοποιεί αν και απο ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες, ισως είναι απλά ένα στατικό πρωτότυπο σε κλίμακα 1 προς 1.

Renault Coupé Corbusier (4)

Οι εντυπωσιακές αναλογίες χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερα μακρύ ρύγχος, το χαμηλό ύψος και τις στενές γυάλινες επιφάνειες με το παρμπριζ να έχει πολύ έντονη κλίση.

Renault Coupé Corbusier (3)

Οι αλουμινένιοι σκελετοί που φαίνονται ξεκάθαρα κάτω από τις γυάλινες επιφάνειες αλλά και γύρω από τους τονισμένους θόλους των τροχών είναι ξεκάθαρη αναφορά στο προσωπικό στυλ του αρχιτέκτονα αλλά και το κίνημα International Style στο χώρο της αρχιτεκτονικής την δεκαετία του ’30.

Ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris, περισσότερο γνωστός ως Le Corbusier, ήταν ένας αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, ζωγράφος, συγγραφέας και οραματιστής, που πρωτοστάτησε στο κίνημα του μοντερνισμού (International Style). Γεννήθηκε στη Σουηδία το 1887 όμως το 1930 απέκτησε τη Γαλλική υπηκοότητα. Στην πεντηκονταετή καριέρα του σχεδίασε αρκετά διάσημα κτήρια και έιπλα, ενώ συμμετείχε ενεργά και στο σχεδιασμό των πόλεων του μέλλοντος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μεγάλων πόλεων.

Όσοι θέλουν να θαυμάσουν το πρωτότυπο από κοντά, μπορούν να επισκεφθούν την Villa Savoye, άλλο ένα πανέμορφο κτίσμα του Le Corbusier που βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι. Εκεί, το Centre des Moniments Nationaux, μια κρατική δομή που δουλεύει για τη διατήρηση των ιστορικών κτηρίων που ανήκουν στο δημόσιο, διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο “Cars for living: Η αυτοκίνηση και ο μοντερνισμός στον 20ο και 21ο αιώνα”.

Renault Coupé Corbusier (7)

Τα φωτιστικά σώμματα εμπρός, φαίνεται πως διαθέτουν ένα κάλυμμα ενώ όσο και να ψάξουμε δε θα βρούμε πουθενά το σήμα της Renault που έχει αντικατασταθεί από ένα μοτίβο στη μεγάλη γρίλια εμπρός. Ενδιαφέρουσα και η διαμόρφωση του καπό με την παραλληλόγραμμη εσοχή στο κέντρο.

Renault Coupé Corbusier (6)

Αποθηκευτικοί χώροι κρύβονται πίσω από καλύμματα στα εμπρός φτερά, με τον αλουμινένιο σκελετό να πλαισιώνει όμορφα τους τροχούς.

Renault Coupé Corbusier (11)

Οι μακρόστενες πόρτες με τους μεντεσέδες τοποθετημένους πίσω, ανοίγουν προς τα πάνω αποκαλύπτοντας ένα παρόμοιας απλότητας εσωτερικό πίσω από το ψηλό κατώφλι.

Le Corbuisier -1

Μερικά γνωστά έργα του Le Corbusier στο χώρο του επίπλου και της αρχιτεκτονικής. Κάτω αριστερά βλέπουμε το κτίσμα στο οποίο θα εκτεθεί το μοντέλο.Facebook Comments