Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Το μέλλον του PSA Group είναι ηλεκτρικό!

26 Μαΐ 2016

Το μέλλον του PSA Group είναι ηλεκτρικό!

Ο όμιλος παρουσίασε τη στρατηγική του για υβριδικά και ηλεκτροκίνητα μοντέλα

Στις 25 Μαρτίου, το PSA Group διοργάνωσε την Ημέρα Καινοτομίας (Innovation Day), στα πλαίσια της οποίας παρουσίασε το πλάνο για μελλοντικά υβριδικά και ηλεκτροκίνητα μοντέλα, που θα κυκλοφορήσουν από το 2019 βασισμένα σε δύο μεταβλητές πλατφόρμες.

PSA Group Electric Vehicle Platform (1)

Η πλήρως ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα Common Modular Platform (CMP) ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 115hp και μπαταρία ιόντων λιθίου 50kWh που θα χαρίζει στα μοντέλα αυτονομία 450km.

Η πρώτη πλατφόρμα ονομάζεται Common Modular Platform (CMP) και εξελίχθηκε σε συνεργασία με την DFM (Dongfeng Motors). Η αρχιτεκτονική είναι πλήρως ηλεκτροκίνητη και λόγω του μεταβλητού χαρακτήρα της μπορεί να φιλοξενήσει compact αυτοκίνητα πόλης, σεντάν και compact SUV με αρκετά ευρύχωρο εσωτερικό, υπερ-γρήγορη φόρτιση (12km ανα λεπτό φόρτισης) και αυτονομία που θα πλησιάζει τα 450km. Μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας από οικιακό δίκτυο θα χρειάζεται 8 ώρες ενώ με ταχυφορτιστη θα φτάνει στο 80% της ενέργειας της σε μόλις 30 λεπτά.

Συνολικά, 4 ηλεκτρικά μοντέλα με βάση την CMP θα παρουσιαστούν μέχρι το 2021 με το πρώτο να ξεκινά την εμπορική του πορεία το 2019.

Η δεύτερη πλατφόρμα είναι μια παραλλαγή της γνωστής Efficient Modular Platform (EMP2) για plug-in υβριδικά μοντέλα σε διάφορες κατηγορίες μικρομεσαίων και πολυτελών μοντέλων. Να θυμίσουμε ότι η EMP2 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 και χρησιμοποιείται από τα Citroen C4 Picasso, Peugeot 308 και Peugeot 3008.

PSA Group Plug-in Hybrid platform (1)

Η εξελιγμένη έκδοση της πλατφόρμας EMP2 με υβριδικό σύστημα κίνησης ενσωματώνει έναν ηλεκτροκινητήρα 80kW σε κάθε άξονα και κινητήρα εσωτερικής καύσης με απόδοση που θα κυμαίνεται μεταξύ 150hp και 200hp. Η μπαταρία 13kWh χρειάζεται 4 ώρες για μια πλήρη φόρτιση ενώ η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και σε 2 ώρες αν επιλεγεί η προεραιτική γρήγορη λειτουργία με ταχυφορτιστή.

Τα νέα υβριδικά SUV και CUV του PSA Group θα επωφεληθούν από υψηλής απόδοσης ηλεκτρικού τύπου τετρακίνηση. Όλα τα υβριδικά μοντέλα θα προσφέρουν 60km ηλεκτρικής αυτονομίας ενώ μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας τους θα απαιτεί 4 ώρες. Επίσης, χάρη στη νέα τεχνολογία θα είναι κατα 40% πιο αποδοτικά από τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Συνολικά 7 plug-in υβριδικά μοντέλα θα παρουσιαστούν σταδιακά από το 2019 μέχρι το 2021.

Ο Gilles Le Borgne, υπεύθυνος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του PSA Group, δήλωσε: “Αυτή η νέα γενιά υβριδικών και ηλεκτρικών τεχνολογιών θα συμπληρώσει τη γκάμα των κινητήρων εσωτερικής καύσης, παρέχοντας στους πελάτες μας μια ποικίλη γκάμα τεχνολογιών που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Αυτή η καινοτόμα στρατηγική, παρουσιάζει τη δέσμευση του ομίλου σε παγκόσμιες και βιώσιμες λύσεις ο οποίες θα μας επιτρέψουν να ικανοποιήσουμε την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης.”

Φαίνεται πως μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις με τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, την επιτυχία που σημειώνουν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Tesla, την αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών και τους ολοένα και αυξανόμενους περιορισμούς που θεσπίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο στρέφονται πια για τα καλά στην ηλεκτροκίνηση για να πετύχουν την αναγκαία μείωση του αποτυπώματος CO2 των μοντέλων τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

PSA Group electric hybrid platforms

Αριστερά βλέπουμε την πλήρως ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα σε ένα SUV μοντέλο παρουσίασης και δεξιά το ίδιο όχημα με υβριδική βάση.

psa-innovation-day-event

Η παρουσίαση των στρατηγικών για το μέλλον στα πλαίσια της “Ημέρας Καινοτομίας” του PSA Group.Facebook Comments