Menu

To ΚΙΑ Telluride ψηφίστηκε ως World Car of The Year 2020

Η Alfa Romeo Montreal έγινε 50 χρονών

Δίλημμα: Alpine 110S ή Porsche 718 Cayman για time attack; (video)

Lamborghini Aventador S vs Tesla Model S Performance (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

PodRide – ένα πρακτικό τετράτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο

18 Απρ 2016

PodRide – ένα πρακτικό τετράτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα από τη Σουηδία

Ο Mikael Kjellman, ένας μηχανικός σχεδίασης από την Σουηδία σχεδίασε και κατασκεύασε το PodRide – ένα πρακτικό τετράτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο με εξωτερικό υφασμάτινο κάλυμμα, το οποίο επιτρέπει την χρήση του ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
PodRide - bicycle - images

To PodRide ανήκει στην κατηγορία των velomobiles (ποδήλατα με στυλ αυτοκινήτου) και για την οδήγησή του δεν απαιτείται δίπλωμα αφού παίρνει μια απλή άδεια ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Χάρη στο μικρό πλάτος του (750mm) μπορεί να κινηθεί σε ποδηλατόδρομο ή σε κανονικούς δρόμους, όντας ιδιαίτερα ευέλικτο επωφελούμενο το μικρό κύκλο στροφής (μόλις 3,5 μέτρα), το κοντό μεταξόνιο (880mm) και το μήκος των 1800mm. Το βάρος του είναι μόλις 70kg και μπορεί να χωρέσει παντού, περνώντας ακόμη και μέσα από πόρτες.

Το ποδήλατο χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 250W για υποβοήθηση της κίνησης που του χαρίζει τελική ταχύτητα 25km/h ενώ με τη βοήθεια μιας μπαταρίας έχει αυτονομία 60km. Η ανάρτηση και το άνετο κάθισμα στο εσωτερικό συμβάλλουν σε μια άνετη βόλτα ενώ για χειμερινές συνθήκες μπορεί να εξοπλιστεί με ειδικά ελαστικά που προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσφυση σε χιόνι/πάγο και άλλες πολύ ολισθηρές επιφάνειες.

Το υφασμάτινο κάλυμμα είναι πλήρως αδιάβροχο ενώ το εμπρός παρμπριζ, τα πλαινά παράθυρα και η εισαγωγή αέρα στο εμπρός μέρος ανοίγουν για να προσφέρουν καλύτερη ροή αέρα στο εσωτερικό όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας μικρός χώρος αποσκευών για τα ψώνια σας ενώ το όχημα εξοπλίζεται μεταξύ άλλων με φωτιστικά σώμματα, φλας και υαλοκαθαριστήρα.
PodRide - bicycle

Ο Σουηδός οδηγεί το PodRide κάθε μέρα από και προς τη δουλειά εδώ και ένα χρόνο, ενώ πιστεύει πως με την περαιτέρω διάδοση τέτοιων οχημάτων, θα είχαμε σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Στόχος του Mikael είναι να εξελίξει ένα kit συναρμολόγησης βασισμένο στο δικό του πρωτότυπο, το οποίο θα διατεθεί στο κοινό. Αν θέλετε και εσείς να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην καμπάνια που ξεκίνησε ο ίδιος στην ιστοσελίδα Indiegogo και μέχρι στιγμής φαίνεται πως πάει πολύ καλά, πλησιάζοντας τον αρχικό στόχο των 30.000$. (περισσότερα εδώ)

Όπως αναφέρει ο Σουηδός σχεδιαστής, τα ποδήλατα σε στυλ αυτοκινήτου είναι πρακτικά, κάνουν καλό στην υγεία, έχουν χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης, είναι ευχάριστα στην οδήγηση, φιλικά προς το περιβάλλον ενώ θα κόστιζαν πολύ λίγο αν η παραγωγή τους ήταν μαζική. Παρόλο που υπάρχουν στην αγορά για αρκετά χρόνια, η χρήση τους δεν είναι αρκετά διαδεδομένη μέχρι σήμερα, όμως ο Σουηδός πιστεύει πως η πρακτικότητα της δικής του πρότασης ίσως καταφέρει να το αλλάξει αυτό.

 Facebook Comments