Menu

Αυτό δεν χάνεται με τίποτα: ένα Audi S6 Plus V8 στο σφυρί

Αφιέρωμα: Η Alfa Romeo 6C Villa d’Este

Macan Turbo vs Audi RSQ3 vs Stelvio Quadrifoglio (video)

Ford Mustang Shelby GT500 vs Chevrolet Corvette C8 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Όχι άλλα ποδηλατικά ατυχήματα!

13 Μαρ 2015

Όχι άλλα ποδηλατικά ατυχήματα!

Η γνώση, η πρόληψη και τα σωστά μέτρα ασφαλείας σώζουν ζωές!

 

colorado-bicycle-accidents-cycling-safety

Η καθημερινότητα της κρίσης έχει αναπροσαρμόσει ον τρόπο ζωής όλων μας. Η ανάγκη για άμεσες μετακινήσεις φέρνει όλο και περισσότερο κόσμο κοντά στην εναλλακτική μετακίνηση, όπως είναι και το ποδήλατο. Η μαζική στροφή όλων μας στα «εναλλακτικά» δεν συνδυάστηκε και από ένα πλαίσιο συνύπαρξης μεταξύ αυτοκινήτου ,πεζών, και ποδηλατών. Η στοιχειώδη έλλειψη παιδείας δημιουργεί συνεχόμενα προβλήματα τα οποία κάποιες φορές είναι άσχημα και αφήνουν πληγές που δεν επουλώνουν ποτέ!

Αφορμή για αυτές τις ολίγον, μακάβριες αλλά πραγματικές γραμμές στάθηκε ένα αναπάντεχο δυστύχημα που συνέβηκε στην περιοχή της Καλαμαριάς .με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου κάτω από συνθήκες που ξαφνιάζουν. Η ασταμάτητη αμέλεια των περισσοτέρων οδηγών ιχ που σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους επάνω σε διαβάσεις πεζών ,ποδηλατοδρόμων, και οπουδήποτε τους βολεύει ,έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Βέβαια θα μου πείτε πως δεν είναι μόνον οι οδηγοί των ιχ αυτοί που φταίνε αλλά ,μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι καμικάζι ποδηλάτες που κινούνται αρκετές φορές επάνω στα πεζοδρόμια εκτοπίζοντας τους πεζούς καταλαμβάνοντας τον χώρο που δεν τους ανήκει. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως η ποδηλατική παιδεία όλων ,είναι αξιοσέβαστη. Η συνύπαρξη στους δρόμους πρέπει να είναι τρόπος ζωής και όχι πεδίο βολής που ασκούνται βρίζοντας οι μεν τους δε!

bicycle-accident

Νωπές είναι ακόμη οι σταγόνες του αίματος που έμειναν πάνω στην άσφαλτο της διάβασης πεζών της οδού Μεταμορφώσεως και Πόντου, στην Καλαμαριά. Ένας ποδηλατιστής ο Μάριος παιδί της καθημερινότητας ,κατηφόριζε αμέριμνος στο πιο πάνω σημείο ,μέχρι που η αμέλεια μιας ατίθασης και ασυναίσθητης οδηγού, όπως αποδείχτηκε αργότερα ,καθώς επιχείρησε να εγκαταλείψει το θύμα αβοήθητο πάνω στο οδόστρωμα.

Κάπως έτσι ξεκινά ο Γολγοθάς των ατυχημάτων με όλα τα παρελκόμενά τους. Εντατικές ,απρόσμενα εγκεφαλικά συγγενικών προσώπων, και μια ζωή που ξαφνικά κόβεται από την καθημερινή αρμονία που είχε μέχρι τότε.

Ας αντιδράσουμε λοιπόν όλοι μας σε αυτήν την δοκιμασία που κανείς μας δεν θέλει να υποστεί ποτέ στην ζωή του. Επίσης δε θα πρέπει να πάψουν κάποτε και τα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται για το ποιος φταίει. Η γνώση σώζει ,όπως και η πρόληψη. Η χρήση του κράνους θεωρείται απαραίτητη από όλους όσους κινούνται στους άστατους ελληνικούς δρόμους που ακόμη και σήμερα καταπίνουν ψυχές αθώων ανθρώπων.

cyclelane3

 

Η Τροχαία είναι το όργανο ,που εκτός του να μοιράζει κάποιες κλίσεις σε παράνομους οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ , θα μπορεί να ενημερώνει με χίλιους τρόπους καθημερινά αυτούς….που δεν έχουν ακούσει ποτέ για την στοιχειώδη τεκμηρίωση του ΚΟΚ. Άλλωστε αυτή δεν είναι και η δουλειά της?
Μακάρι να σταματήσει αυτός ο αλόγιστος οδικός πόλεμος και ας αρχίζει μια νέα συνύπαρξη μεταξύ οδηγών αυτοκινήτων ,αναβατών, και ποδηλατιστών.
Πολλά μπορούμε να γράφουμε και να λέμε όλοι μας γιατί ,απλά όλοι μας έχουμε κάποιον δικό μας που έχει εκτεθεί σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Η χρήση του ποδηλάτου εντός των ελληνικών πόλεων ,πιστεύω πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία καθώς οι περισσότερες πόλεις μας είναι όμορφες και ξεσηκώνουν τον φίλο της ποδηλασίας να τις γνωρίσει. Δυσκολότερη είναι η θέση των αθλητών ποδηλασίας καθώς τα ατυχήματα επί δημοσίας οδού περισσεύουν.

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα αν ο καθένας μας διεκδικεί σωστά αυτό που του ανήκει. Στο οδόστρωμα συνυπάρχουμε ,δεν σκοτωνόμαστε!

Με την ευχή για όχι άλλα ποδηλατικά ατυχήματα , κάτι που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μου καθώς έζησα την ίδια ιστορία του ατυχήματος στα 19 μου χρόνια ,με αποτέλεσμα να σταματήσει λίγο άδοξα η ποδηλατική μου καριέρα..Ο Μάριος δεν θα ξανά ποδηλατήσει ανάμεσά μας. Θα ποδηλατεί όμως στα ουράνια με τους καλά σημασμένους ποδηλατοδρόμους ,όπου κανείς ασυνείδητος οδηγός δεν θα έχει παρκάρει πάνω τους κλείνοντας του τον δρόμο.
Αγαπητέ φίλε ποδηλάτη, αγάπα τον εαυτό σου, και προστάτευε τον.Facebook Comments