Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Nissan IDS concept

29 Οκτ 2015

Nissan IDS concept

Ένα ακόμη αυτόνομο ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο στην έκθεση του Τόκιο

Η Nissan παρουσίασε στην έκθεση του Τόκιο το δικό της αυτόνομο όχημα σε μορφή πρωτοτύπου που μας προετοιμάζει παράλληλα για την επόμενη γενιά του Leaf αφού είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο.

Nissan-IDS_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_0f

Το πρωτότυπο ακολουθεί τις γραμμές της Nissan με φώτα σε σχήμα μπούμερανγκ και τη χαρακτηριστική γρίλια που στην περίπτωση του IDS φωτίζεται και ενσωματώνει ένα μοτίβο σε στυλ πάγου. Η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Nissan εξελίσσεται διαρκώς και αυτό φαίνεται έντονα στα αυτοκίνητα παραγωγής της που γίνονται όλο και πιο ελκυστικά.

Το σημαντικότερο στοιχείο του IDS Concept είναι η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης με την οποία η Nissan μας παρουσιάζει τα σχέδιά της για το μέλλον. Το σύστημα κάνει χρήση διαφορετικών αισθητήρων στους οποίους περιλαμβάνονται 5 ραντάρ5 σαρωτές laser και 12 κάμερες για να ελέγχει διαρκώς τον περιβάλλοντα χώρο.

Με την επιλογή Piloted Drive ο έλεγχος περνάει στον όχημα το οποίο μιμείται το στυλ του οδηγού. Παράλληλα το εσωτερικό προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με το τιμόνι να κρύβεται και στη θέση του να ξεπροβάλλει μια μικρή οθόνη, μια μεγάλη οθόνη εμφανίζεται στο ταμπλό ενώ παράλληλα αλλάζει η διάταξη των καθισμάτων με προσανατολισμό την άνεση. Όταν ο οδηγός θελήσει να πάρει ξανά τον έλεγχο, απλά επιλέγει το Manual Drive, το τιμόνι ξεπροβάλλει μέσα από το ταμπλό και οι αισθητήρες του οχήματος αναλαμβάνουν υποστηρικτικό ρόλο, προστατεόυοντας και προειδοποιώντας τον οδηγό σε περίπτωση κινδύνου.

Το IDS Concept χρησιμοποιεί την πιο εξελιγμένη έκδοση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης της ιαπωνικής εταιρείας με ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία χωρητικότητας 60kWh.

Nissan-IDS_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_13

Το αμάξωμα που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της αεροδυναμικής αντίστασης έχει ύψος μόλις 1.380mm. Οι μεγάλης διαμέτρου τροχοί έχουν τοποθετηθεί στις άκρες του αμαξώματος προς όφελος του εσωτερικού χώρου ενώ τα ελαστικά είναι λεπτά για μείωση της αντίστασης.

Η επικοινωνία εσωτερικά αλλά και εξωτερικά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου. Το Intention Indicator είναι μια ασημένια γραμμή με LED που διατρέχει όλο το προφίλ, η οποία όταν κάποιος πεζός ή ποδηλάτης πλησιάσει το όχημα, φωτίζει με κόκκινο χρώμα έτσι ώστε να δώσει το μήνυμα ότι έχει αντιληφθεί την παρουσία του. Αντίστοιχα, η εξωτερική οθόνη στο κάτω μέρος του παρμπρίζ εμφανίζει μηνύματα όπως “After You” (μετά από εσάς) στους πεζούς που ετοιμάζονται να περάσουν το δρόμο και καλωσορίζει τους επιβαίνοντες όταν πλησιάζουν στο όχημα.

Στόχος της Nissan παραμένει η προσφορά αυτόνομων μοντέλων στη γκάμα της μέχρι το 2020, όπως άλλοστε και διαφόρων άλλων εταιρειών. Με όνομα Intelligent Driving η αυτόνομη οδήγηση της Nissan έχει στόχο να εξαλείψει το ανθρώπινο λάθος, που σύμφωνα με την εταιρεία ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των τροχαίων ατυχημάτων.

Nissan-IDS_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_20

Το εσωτερικό μπορεί να φιλοξενήσει 4 επιβάτες σε ανεξάρτητα καθίσματα τα οποία αλλάζουν διάταξη για μεγαλύτερη άνεση στην αυτόνομη λειτουργία. Το λευκό δέρμα και το ξύλο δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που θυμίζει σαλόνι υψηλής αισθητικής.

Nissan-IDS_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_1d

Η μεγάλη οθόνη στο ταμπλό που ξεπροβάλει στη λειτουργία Piloted Drive, παρουσιάζει πληροφορίες για την κίνηση, τον καιρό αλλά και το πρόγραμμα ημέρας του οδηγού. Η δευτερεύουσα οθόνη που βρίσκεται στη θέση του τιμονιού όταν αυτό αναδιπλωθεί παρουσιάζει ένα πρόσωπο και διάφορα μηνύματα αναλαμβάνοντας το ρόλο του προσωπικού βοηθού.

Nissan-IDS_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_11

Το IDS concept δείχνει συμπαγές, χαμηλό, σπορ και τεχνολογικά προηγμένο με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και φωτεινό, ευρύχωρο εσωτερικό.

Nissan-IDS_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_15

Το αυτοκίνητο έχει αμάξωμα τύπου hatchback κατασκευασμένο εξ’ολοκλήρου από ανθρακονήματα.Facebook Comments