Menu

Αυτό δεν χάνεται με τίποτα: ένα Audi S6 Plus V8 στο σφυρί

Αφιέρωμα: Η Alfa Romeo 6C Villa d’Este

Macan Turbo vs Audi RSQ3 vs Stelvio Quadrifoglio (video)

Ford Mustang Shelby GT500 vs Chevrolet Corvette C8 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Μελέτη προειδοποιεί, όχι στα ταξίδια μεγάλης διάρκειας με νεογέννητα

12 Νοέ 2016

Μελέτη προειδοποιεί, όχι στα ταξίδια μεγάλης διάρκειας με νεογέννητα

η όρθια στάση δυσχεραίνει την αναπνοή και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς

Μια νέα μελέτη που διεξήγαγε το Great Western Hospitals NHS Foundation Trust σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Bristol και του Southampton στη Μ.Βρετανία υποστηρίζει πως τα νεογέννητα μπορεί να παρουσιάσουν απαπνευστικές δυσκολίες σε πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο, ακόμη και αν κάθονται σε ειδικό κάθισμα.

premature_baby_care

Η μελέτη προτρέπει τους γονείς να μην ταξιδεύουν για περισσότερο από 30 λεπτά με μωρά ηλικίας μέχρι 4 εβδομάδων.

Για τις ανάγκες του πειράματος, 40 νεογέννητα (21 πρόωρα και 19 τελειόμηνα) τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό μηχάνημα που προσομείωνε τις δονήσεις και την όρθια στάση του σώμματος που θα είχαν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου το οποίο ταξιδεύει με 48km/h. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους καρδιακούς παλμούς, το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα και την αναπνοή των νεογνών καθώς αυτά παρέμειναν για 30 λεπτά σε 3 διαφορετικές στάσεις σώμματος και φυσικά διέκοπταν το πείραμα όταν κάποιο από αυτά ένιωθε μεγάλη δυσφορία.

Τα μωρά παρουσίασαν αυξημένους παλμούς, πιο γρήγορη αναπνοή και μειωμένο οξυγόνο στο αίμα σε σύγκριση με όταν βρίσκονταν ξαπλωμένα στην κούνια τους.

Η χειρότερη στάση σώμματος ήταν σε γωνία 40 μοιρών όπου οι παλμοί και η αναπνοή είχαν πολύ ταχύτερο ρυθμό αφού οι μύες του λαιμού στα νεογέννητα δυσκολεύονται να συγκρατήσουν το κεφάλι προκαλώντας σημαντική δυσκολία στην αναπνοή. Μερικά από αυτά μάλιστα έδειξαν να τεντώνουν το λαιμό τους ώστε να αναπνεύσουν πιο εύκολα όμως λόγω ηλικίας δεν μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτή τη στάση για πολύ ώρα.

1 week old pre-mature girl in car seat

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα πρόωρα βρέφη και τα νεογέννητα με βάρος χαμηλότερο των 2.5 κιλών αφού ορισμένα παιδικά καθίσματα ίσως είναι υπερβολικά μεγάλα για να τα μεταφέρουν μιας και έχουν σχεδιαστεί να προσφέρουν ασφαλή μετακίνηση σε παιδιά με βάρος μέχρι 36kg.

3918b3de00000578-3820586-image-a-22_1475593614166

Οι κατασκευαστές των παιδικών καθισμάτων προειδοποιούν ότι τα μωρά δεν θα πρέπει να μένουν στο αυτοκίνητο για περισσότερο από 2 ώρες όμως οι ερευνητές πιστεύουν πως θα έπρεπε να οριστεί ξεχωριστή οδηγία και για τα πολύ μικρά βρέφη.

Ο καθηγητής παιδικής υγείας και φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bristol, Dr. Peter Fleming, κάλεσε τους γονείς όσο είναι εφικτό να αποφεύγουν τα ταξίδια μεγάλης διάρκειας με νεογέννητα. Επίσης πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα μεταφέρουν χωρίς παιδικό κάθισμα αφού η μεταφορά τους στην αγκαλιά της μητέρας θα αποβεί μοιραία για το βρέφος σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.

Τέλος, οι επιστήμονες προτείνουν στους γονείς να παρακολουθούν τα βρέφη κατα τη διάρκεια του ταξιδιού ώστε να σιγουρέψουν ότι κάθονται άνετα και είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγές:Facebook Comments