Menu

Τα 9 πιο όμορφα πεντάλ οδήγησης που έχουμε δει

Επίσημο: O Sainz στη Ferrari, o Ricciardo στη McLaren

Η μία και μοναδική αστυνομική Ferrari 250 GTE

Βελτιωμένη Supra εναντίον BMW M4 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Αναδρομή στα Συστήματα Πλοήγησης

22 Ιούλ 2015

Αναδρομή στα Συστήματα Πλοήγησης

 Τεχνολογία από το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Η Ford θυμάται το πρώτο δικό της σύστημα πλοήγησης που είχε τοποθετήσει στο πρωτότυπο Mercury Aurora του 1964.

249130853793166447

Το εν λόγω σύστημα που παρουσιάστηκε περίπου 30 χρόνια πριν από τα πρώτα συστήματα πλοήγησης σε μοντέλα παραγωγής, έδειχνε τη θέση του οχήματος στο χάρτη και φυσικά δεν είχε λειτουργεία zoom ή φωνητικών εντολών όπως μας έχει “καλομάθει” η τεχνολογία του σήμερα.

download

Το Mercury Aurora ήταν ένα station wagon με άνετο εσωτερικό, οθόνη τηλεόρασης, τρία ραδιόφωνα, mini bar και θέσεις σε στυλ καναπέ με ειδική μέριμνα για τα παιδιά στο πίσω μέρος.

Από τους δύσχρηστους χάρτες του χθες μέχρι την εύχρηση και εξελιγμένη διεπαφή δορυφορικής πλοήγησης του σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια εξέλιξης. Έτσι, μιας και η Ford έκανε την αρχή, είπαμε να κάνουμε μια mini-αναδρομή στην ιστορία του navigation στο αυτοκίνητο, φτάνοντας μέχρι το παρών όπου το θεωρούμε απαραίτητο στοιχείο του εξοπλισμού και βλέπουμε το χρήσιμο εργαλείο ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας:

honda_81_nav_450-op

Ένα σύστημα πλοήγησης της Honda από το 1981, το οποίο δε χρησιμοποιούσε σύνδεση με δορυφόρο αλλά είχε προεγκατεστημένους χάρτες με οδηγίες που βασίζονταν στο γυροσκόπιο του αυτοκινήτου.

toyota_crown_1987_images_1_b

Το σύστημα πλοήγησης του Toyota Crown μοντέλο του 1987, το οποίο βασιζόταν σε CD-ROM.

EPSON DSC picture

Το Mazda Eunos Cosmo του 1990 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με ενσωματωμένο GPS-navigation

wpid-aurorashowdhz6-2012-01-11-03-59

Το πρώτο GPS navigation σε όχημα παραγωγής στις Η.Π.Α. ήταν το GuideStar της GM στο Oldsmobile Eighty Eight του 1995 το οποίο κόστιζε περίπου $2000

pnd_still_has_life

Αρκετά δημοφιλείς τη δεκαετία του 2000 ήταν οι after market λύσεις στα συστήματα πλοήγησης που προσέφεραν εταιρείες όπως η TomTom, η Garmin, η Mio κ.α.

Screen-Shot-2015-05-20-at-10.28.14-AM

Με την έλευση των smartphones, την υπηρεσία Google Maps (2005) και Apple Maps (2012) οι υπηρεσίες πλοήγησης έχουν απογειωθεί, ενώ από το 2015 δεν υπάρχει νέο μοντέλο που να μην υποστηρίζει τα Android Auto και Apple Carplay…

mst15_models_detailflip_navigation

Το Ford Mustang του 2015 απέχει πολύ από τον μακρινό του συγγενή σε αισθητική, ευχρηστία και δυνατότητες.

tesla-interior-design-touch-screen

Οι οθόνες μεγάλωσαν τρομακτικά, ζωντανό παράδειγμα το εσωτερικό του Tesla Model S με οθόνη αφής 17 ιντσών που ενσωματώνει εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης Google Maps.

Τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης έχουν ακόμη πολύ μέλλον με τις διεπαφές τους να γίνονται όλο και πιο εύχρηστες, έτσι ώστε να μην αποσπούν την προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Τα αυτόνομα οχήματα χρησιμοποιούν επίσης τα gps σε συνδυασμό με κάμερες και αισθητήρες ώστε να επιλέξουν τη βέλτιστη διαδρομή. Ήδη, κάποια οχήματα ερμηνεύουν τις πληροφορίες από τους δορυφόρους ώστε να προετοιμάσουν αυτόματα τις αναρτήσεις και να ρυθμίσουν την ταχύτητα τους ανάλογα με τον τύπο του δρόμου, την κίνηση ή τις καιρικές συνθήκες.

Η τεχνολογία προοδεύει με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξουν πολλά στον τρόπο που μετακινούμαστε. Παρόλα αυτά, αν κάποτε χαθείτε σε επαρχιακό δρόμο χωρίς μπαταρία, σήμα ή κινητό, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε κάποιον περαστικό για οδηγίες!Facebook Comments