Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Μιχάλης Κάσπαρης Podilato E.U.

04 Νοέ 2015

Μιχάλης Κάσπαρης Podilato E.U.

Το πρώτο Ελληνικό ποδήλατο ήταν το «Michaello»

Όταν το 1978 στην τότε τρυφερή ηλικία των 13 χρονών ,άρχισα να ανακαλύπτω τον κόσμο του ποδηλάτου ,ένας άνθρωπος βρέθηκε πλάι μου για να με μυήσει στα μυστικά του! Ο Μιχάλης Κάσπαρης ένας άνθρωπος που σε όλη την πορεία της ζωής του κατάφερε να πραγματοποιεί τους εκάστοτε οραματισμούς του σε πράξη για το καλό της ποδηλασίας. Της παλιάς σχολής ο κ.Μιχάλης, αναθρεμμένος με ήθος και αρχές πατριαρχικές τις οποίες κληρονόμησε από τον ακούραστο πατέρα του τον κ.Γιώργο, που υπομονετικά τον ανέμενε τα απογεύματα να επιστρέψει από την προπόνηση που έβγαζε όλους «εμάς» τους μικρούς αθλητές της πάλαι ποτέ Ε.Π.Σ.ΒΕ. σαν ομοσπονδιακός προπονητής. Αθλητής του ιστορικού σωματείου ΒΕΛΟΣ και ο ίδιος, αποτέλεσε αιχμή του δόρατος για την Εθνική ομάδα ποδηλασίας του 1968 κατακτώντας πανελλήνια πρωταθλήματα επί σειρά ετών και άλλες σημαντικές νίκες σε πανελλήνιο επίπεδο.

_tzertzevelis-61680017

Μετά το τέλος της ξεχωριστής αθλητικής διαδρομής του ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις στην υποδομή και δημιουργία των πρώτων ποδηλατικών σωματείων ιδρύοντας το ποδηλατικό τμήμα της ομάδας του Γ.Σ. «Ηρακλή» αναλαμβάνοντας μάλιστα ο ίδιος προπονητής του συλλόγου, όπου κατά τα έτη 1977-1978 σαρώνει τα πάντα στο πανελλήνιο σε δρόμο και πίστα! Κάπου εκεί ήτανε που έγινε η δική μου γνωριμία με τον κ. Μιχάλη που με την 200 vespa του ,καθημερινά συνόδευε την παρέα που μαζευόταν έξω από το εργοστάσιο του «Μπίλια» προκειμένου να ποδηλατήσουμε για την άπιαστη τρέλα μας , που ο Κάσπαρης φρόντισε πρωτίστως να μεταδώσει σε όλους μας.

Ήτανε αυστηρός εκεί που έπρεπε, αλλά πάντοτε τον ξεχώριζε η ιδιαίτερη προσοχή που απεύθυνε σε όλα τα παιδιά, ειδικά σε αυτά που δεν κατείχαν ούτε τα βασικά. Το έτος 1977 έχασα τον πατέρα μου, και μοναδικό καταφύγιο της ζωής μου υπήρξε το μικρό μαγαζάκι του κ. Μιχάλη , που φάνταζε ως ο μοναδικός εναλλακτικός προορισμός σε όλη την πόλη καθώς μοναδικά ποδήλατα MOLVEDO και MERCIER κοσμούσαν τα ντουβάρια του. Η στήριξη όλων των ποδηλατικών σωματείων της πόλης είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του πρώτου ποδηλατικού στέκι για όλους εμάς που δίναμε τα ραντεβού μας εκεί.

_tzertzevelis-61800029

Η γνώση έφερε και την ειδίκευση και η κατασκευή του πρώτου Ελληνικού ποδηλάτου είναι πλέον μια πραγματικότητα καθώς στις αρχές του 1987, ένα ποιοτικό και αισθητικά βελτιωμένο ποδήλατο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη διαφορά του που το έκανε ξεχωριστό απέναντι στα υπόλοιπα ποδήλατα του ανταγωνισμού , ήταν πως ο αναβάτης καβαλούσε ένα «εργαλείο» στα μέτρα του. Μια μικρή επανάσταση είχε μόλις ξεκινήσει, επώνυμα και έφερε την υπογραφή του πραγματικού πρωταθλητή «Michaello» δημιουργώντας ένα πρότυπο δίκτυο πωλήσεων σε όλη την χώρα. Αυτό υπήρξε και το πρώτο μου άρθρο στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στην στήλη του αείμνηστου δάσκαλου Γιάννη Παμπούκη που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που αγκάλιασε την ποδηλατική τρέλα που μετάδωσε στην «αφεντομουτσουνάρα μου» ( κατά τον Καραγκιόζη ευαγγέλιο) ο κ. Μιχάλης. Στο πέρασμα των χρόνων, η δράση του Κάσπαρη δεν σταμάτησε ποτέ αν, και, δέχτηκε πολλά χτυπήματα κάτω από την μέση , ακόμη και από ανθρώπους που ευεργετήθηκαν από αυτόν.

Σήμερα η σκυτάλη πέρασε στον γιό Κάσπαρη τον Παναγιώτη που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν θέματα αγωνιστικής, αστικής και μαζικής ποδηλασίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων σε Σχολεία, Δήμους και άλλους φορείς συμβάλει στην απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας, που πρέπει να έχει ο ποδηλάτης απέναντι στο ποδήλατο. Το μεγάλο στοίχημα που έβαζε στην ζωή του ο Μιχάλης Κάσπαρης όταν το 1960 ξεκινούσε την αγωνιστική του δράση, νομίζω πως έγινε πραγματικότητα για εκείνος. Για εμάς όμως, τι σημαίνει ζωή με το ποδήλατο? Φωνάζουμε για το περιβάλλον , φωνάζουμε για την βιώσιμη κινητικότητα, διεκδικούμε καινοτομίες, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε σαν καθαρόαιμοι χρήστες του ποδηλάτου! «Μια ζωή ποδήλατο» μας δίδαξε ο κ. Μιχάλης, όπου πραγματικά η έννοια της λέξεως Ποδηλατώ σημαίνει Ζωή με ποιότητα και αστείρευτη ελευθερία που δεν μπορεί να φρενάρει κανένα κόστος απόκτησης ενός ποδηλάτου που αναλαμβάνει να εκτελέσει τον ρόλο ενός από τους καλύτερους ψυχοθεραπευτές, που τις μέρες αυτές κάνουν χρυσές δουλειές.

Αγαπητοί αναγνώστες και ακροατές , αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορείτε και πρέπει να εμπιστευθείτε στην πόλη μας , γιατί απλά γνωρίζει καλύτερα από όλους μας το ποδήλατο, καθώς ζει μια ζωή ολόκληρη μαζί του.

Παντελής Τζερτζεβέλης

_tzertzevelis-61690018

_tzertzevelis-61710020

_tzertzevelis-61570006Facebook Comments