Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Mercedes-Benz Vision Van Concept

08 Σεπ 2016

Mercedes-Benz Vision Van Concept

το μέλλον των επαγγελματικών οχημάτων

Η Mercedes-Benz παρουσίασε το πρωτότυπο Vision Van με το οποίο μας δείχνει το όραμά της για τα επαγγελματικά οχήματα του μέλλοντος στα πλαίσια του προγράμματος adVANce.

Mercedes-Benz Vision Van - Exterior ; Mercedes-Benz Vision Van – Exterior;

Ο σχεδιασμός του Vision Van χαρακτηρίζεται από λιττές και καθαρές γραμμές. Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η “ψηφιακή” γρίλια που βοηθά το όχημα να επικοινωνεί με το περιβάλλον του, και τα λεπτά φωτιστικά σώμματα που την πλαισιώνουν.

Mercedes-Benz Vision Van - Exterior ; Mercedes-Benz Vision Van - Exterior;

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης συμβάλλει στην καλή εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων και την μετατόπιση της καμπίνας προς τα εμπρός, προς ώφελος των μεταφορικών δυνατοτήτων. Το ενιαίο πίσω φανάρι ακολουθεί τις γραμμές της τεράστιας πίσω πόρτας ενώ στο προφίλ συναντάμε τα ελαφρώς φουσκωμένα φτερά των τροχών που ενσωματώνουν αεροδυναμικές ζάντες μεγάλης διαμέτρου.

Το Vision Van κινείται με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα 75kW (με έως και 150kW διαθέσιμα για 60 δευτερόλεπτα) και έχει αυτονομία από 80km μέχρι 270km. Η τελική ταχύτητα θα μπορούσε να φτάσει τα 120km είναι όμως ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 80km/h τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ενός επαγγελματικού οχήματος σε αστικές περιοχές.

Χάρη στις μηδενικές εκπομπές ρύπων, το Vision Van θα μπορεί να κινείται στα κέντρα των πόλεων ακόμη και μετά τους νομικούς περιορισμούς που θα ισχύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η αθόρυβη λειτουργία του επιτρέπει να πραγματοποιεί παραδόσεις προιόντων ακόμη και σε ακατάλληλες ώρες.

Στόχος της γερμανικής εταιρείας με το πρόγραμμα adVANce είναι να εξελιχθεί από παραγωγός βαν σε πάροχο ολιστικών συστημάτων για τη μεταφορά αγαθών. Το Vision Van είναι το πρώτο επαγγελματικό όχημα που διαθέτει ένα πλήρες ψηφιακό σύστημα συνδεσιμότητας από την αποθήκη εμπορευμάτων, μέχρι και τον τελικό παραλήπτη.
mercedes-benz-vision_van_concept-2016-1600-0b

Το φουτουριστικό εσωτερικό δε θυμίζει σε τίποτα τα σημερινά επαγγελματικά οχήματα. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του ένα πανοραμικό παρμπριζ για καλή ορατότητα, άπλετο χώρο για ελευθερία κινήσεων αλλά και μια πανοραμική οθόνη που παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δουλειά του. Τα LED φωτα στην καμπίνα ενημερώνουν τον οδηγό για τη διερχόμενη κίνηση ενώ ο έλεγχος του οχήματος γίνεται μέσω joystick. Φυσικά, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης φροντίζει για την ασφάλεια ανθρώπων και εμπορεύματος, απελευθερώνοντας τον άνθρωπο από το άγχος της οδήγησης.

mercedes-benz-vision_van_concept-2016-1600-11

Τα δύο αυτόνομα drones που απογειώνονται από την οροφή του βαν, μπορούν να παραδόσουν αντικείμενα σε δυσπρόσιτα μέρη. Είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και αλουμίνιο ενώ χάρη στις τέσσερις έλικες διαμέτρου 55mm και τις αφαιρούμενες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τους, μπορούν να μεταφέρουν φορτίο έως 2 κιλών σε ακτίνα 10km.

mercedes-benz-vision_van_concept-2016-1600-0f

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του πρωτοτύπου είναι ο αυτόματος χώρος φόρτωσης που οργανώνει και ταξινομεί τα εμπορεύματα με αποδοτικό τρόπο στο εσωτερικό του βαν. Μια πλατφόρμα αναλαμβάνει τη φόρτωση των αντικειμένων, ενώ ένας ρομποτικός βραχίονας ξεχωρίζει το κάθε πακέτο και το στέλνει απευθείας στο αντίστοιχο drone όταν έρθει η στιγμή της παράδοσης. Η Mercedes-Benz πιστεύει πως το όχημα της θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και 50% στον τομέα των εμπορικών παραδόσεων.

Mercedes-Benz Vision Van – Exterior ; Mercedes-Benz Vision Van – Exterior;

Αυτόνομη οδήγηση, μηδενικές εκπομπές ρύπων, αυτόματη οργάνωση των εμπορευμάτων και ξεκούραστη παράδοση είναι τα στοιχεία που θα φέρουν την επανάσταση στον χώρο των επαγγελματικών οχημάτων μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Εξάλλου, η ραγδαία ανάπτηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου οδηγεί στην ανάγκη για πιο ευέλικτους, αποδοτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να φτάσουν στο σπίτι μας τα επιθυμητά προιόντα.Facebook Comments