Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Mercedes-Benz Vision Tokyo

28 Οκτ 2015

Mercedes-Benz Vision Tokyo

Ένα αυτόνομο υβριδικό βαν με εσωτερικό σαλόνι για άνετη μετακίνηση στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος…

Η Mercedes-Benz δηλώνει το παρών στην έκθεση του Τόκιο με το Vision Tokyo, ένα φουτουριστικό van με το οποίο συνεχίζεται μια σειρά σχεδιαστικών μελετών της γερμανικής εταιρείας για το μέλλον.

Mercedes-Benz-Vision_Tokyo_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_06

Η σιλουέτα ενός όγκου με τις καλοσχεδιασμένες καμπύλες και τις ξεκάθαρες γραμμές διαμορφώνουν ένα όμορφο σύνολο που δε θυμίζει σε τίποτα τα van του σήμερα. Η όποια “υπερβολή” έχει να κάνει με την επιλογή χρωμμάτων και εξωτερικού φωτισμού σε έντονο μπλε χρώμα που αγγίζει τα όρια του κιτσ αλλά και την υπερβολικά μεγάλη γρίλια εμπρός.

Το πρωτότυπο είναι συνέχεια του προηγούμενου πρωτοτύπου της εταιρείας F 015 – Luxury in Motion που είδαμε στις αρχές του 2015 και ακολουθεί παρόμοια σχεδιαστική γλώσσα. Όπως το περιγράφει η Mercedes: “Η μονολιθική κατασκευή με φουτουριστικό σχεδιασμο και μοναδική lounge ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, ορίζουν το χαρακτήρα του ως πολυτελή, νεανικό και προοδευτικό ενώ παράλληλα αποτελούν αναφορά στην σοφιστικέ μεγαλούπολη και μητρόπολη των trends – Τόκιο.

Το Vision Tokyo μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 5 επιβάτες στο εσωτερικό του, ενώ διαθέτει εξελιγμένη λειτουργεία αυτόνομης οδήγησης με στόχο να αποτελέσει το αυτοκινούμενο “σαλόνι” στους πολυσύχναστους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Σύμφωνα με την εταιρεία το Vision Tokyo απευθύνεται στη γενιά “Generation Z” δηλαδή τους ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 1995 και μετά, μεγαλώνοντας με τη νέα τεχνολογία. Ο ρόλος των οχημάτων έχει αλλάξει για αυτούς, αφού δεν αποτελούν απλά μέσα μεταφοράς αλλά είναι η ψηφιακή αυτοκινούμενη παρέα τους. Το Vision Tokyo προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτή τη λογική αφού έχει ειδικούς αλγορίθμους που του επιτρέπουν να εξελίσσεται γνωρίζοντας τους επιβαίνοντες όλο και περισσότερο σε κάθε ταξίδι τους μέσω των συστημάτων Deep Machine Learning και Intelligent Predictive Engine.

Για την κίνησή του χρησιμοποιεί έναν υβριδικό σύστημα ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό με κυψέλες υδρογόνου, βασισμένο στο F-Cell Plug in Hybrid του F 015. Μια μπαταρία υψηλής αποδοτικότητας χαρίζει στο μοντέλο αυτονομία 190km ενώ σε συνδυασμό με τις κυψέλες υδρογόνου (το οποίο αποθηκεύεται υπο υψηλή πίεση σε δεξαμενές από CFRP) η συνολική αυτονομία εκτινάσσεται στα 980km.

Mercedes-Benz-Vision_Tokyo_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_0a

Το πρωτότυπο είναι δημιουργία των Advanced Design Studios της Mercedes-Benz που βρίσκονται ανα τον κόσμο. Οι διαστάσεις του είναι παρόμοιες με αυτές ενός οχήματος μεσαίας κατηγορίας με μήκος 4.803mm, πλάτος 2.100mm και ύψος 1.600mm.

Mercedes-Benz-Vision_Tokyo_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_07

Στα πλαϊνά παράθυρα έχει εκτυπωθεί ένα μοτίβο στο ασημένιο Alubeam χρώμα του αμαξώματος δίνοντας ένα συμπαγές look στο βανάκι ενός όγκου με τους θυριώδεις τροχούς των 26 ιντσών. Παράλληλα, προσφέρουν την απαραίτητη ιδιωτικότητα στους επιβάτες ενώ επιτρέπουν σε αρκετό φως να περάσει στην καμπίνα.

Mercedes-Benz-Vision_Tokyo_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_0e

Η θέση του “οδηγού” περιστρέφεται ώστε να μπορεί να συμμετέχει στην παρέα των υπολοίπων επιβατών όταν δεν οδηγεί. Το τιμόνι επίσης αναδιπλώνεται όταν δε χρησιμοποιείται. Όπως βλέπουμε όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μια διάφανη οθόνη σε στυλ head-up display ενώ κατα τα άλλα το ταμπλό είναι άκρως μινιμαλιστικό.

Mercedes-Benz-Vision_Tokyo_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_10

Η μεγάλη πόρτα βρίσκεται στα αριστερά (λόγω αντίθετης φοράς οδήγησης στους δρόμους της Ιαπωνίας) και ανοίγει προς τα πάνω. Στο εσωτερικό η διάταξη είναι αντισυμβατική και μοιάζει με αυτή ενός σαλονιού. Έτσι όλοι οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα καθώς το όχημα θα αναλαμβάνει την οδήγηση. Στο κέντρο υπάρχει και ένας προβολέας τρισδιάστατων ολογραμμάτων για διασκεδαστική και εύχρηστη επιλογή διαφόρων εφαρμογών. Στην καμπίνα βρίσκουμε επίσης καμπύλες οθόνες LED και καθίσματα με οπίσθιο φωτισμό backlight.

Mercedes-Benz-Vision_Tokyo_Concept_2015_1600x1200_wallpaper_01

Το Vision Tokyo δεν είναι ένα πρωτότυπο που προορίζεται για παραγωγή μέσα στα επόμενα χρόνια, όμως αρκετά στοιχεία του αισθητικά, τεχνολογικά και λειτουργικά, θα επηρεάσουν τις μελλοντικές Mercedes-Benz.Facebook Comments