Menu

Αυτό δεν χάνεται με τίποτα: ένα Audi S6 Plus V8 στο σφυρί

Αφιέρωμα: Η Alfa Romeo 6C Villa d’Este

Macan Turbo vs Audi RSQ3 vs Stelvio Quadrifoglio (video)

Ford Mustang Shelby GT500 vs Chevrolet Corvette C8 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Η Mazda το ξανάκανε…

25 Οκτ 2017

Η Mazda το ξανάκανε…

…με το Vision Coupe Concept δείχνει το δρόμο

Σε αντίθεση με πολλούς κατασκευαστές, οι οποίοι συνεχώς ανανεώνουν τις στυλιστικές τους επιλογές, με στοιχεία λίγο-πολύ mainstream, η Mazda «κρατάει» μια παράδοση για χρόνια.

Ξαφνικά, σαν να έχουν κυριευθεί οι σχεδιαστές της από πρωτόγνωρο οίστρο, εμφανίζονται μορφές avant garde που «ταρακουνούν» το παγκόσμιο αυτοκινητιστικό στερέωμα και επηρεάζουν σχεδιαστικές τοποθετήσεις για χρόνια. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Mazda Vision Coupe Concept.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-09

Πρόκειται για ένα τετραθέσιο κουπέ, το οποίο λόγω σχήματος και μεγέθους θα χαρακτήριζε κανείς GT, αν δεν άνοιγαν άλλες δύο πόρτες για τους πίσω επιβάτες.

Το όλο σχέδιο του αμαξώματος είναι λες και έχει “σμιλευτεί” από τη ροή στην αεροσήραγγα και αναδεικνύεται μοναδικά, με το δίπτυχο “φως-σκιά”, μια τεχνική ριζωμένη βαθιά στην ιαπωνική κουλτούρα.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-05

Μεγάλη μάσκα στο κέντρο που “απλώνει τα πλοκάμια της” μέχρι τις εσοχές των φωτιστικών σωμάτων και από κάτω, αεροδυναμικά στοιχεία που καθοδηγούν τον αέρα στο πλαϊνό μέρος του αμαξώματος, μετά την προσβολή του στον προφυλακτήρα.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-03

Αντίστοιχος είναι και ο σχεδιασμός πίσω από τους μπροστινούς τροχούς, με την κοιλότητα του αμαξώματος να φιλοξενεί την τυρβώδη ροή του αέρα, παραπέμποντας σε airframe γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους.

Μαχητική είναι και η “διάθεση” του εν λόγω αυτοκινήτου, αφού στο σύνολό του είναι λιτό και αυστηρό.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-07

Αυτό φαίνεται κυρίως στο πίσω μέρος του Mazda, όπου επικρατεί μόνο το σήμα της εταιρείας, οι δύο διπλές απολήξεις της εξάτμισης και τα δύο μικρά φωτιστικά σώματα που θυμίζουν Aston Martin.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-0a

Αντίστοιχα, το εμπρός μέρος θυμίζει Μοάι της νήσου του Πάσχα και το προεξέχον σήμα της εταιρείας συμβάλλει στον έντονα δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Αν το εξωτερικό μέρος του αμαξώματος συγκινεί, το εσωτερικό εκπλήσσει. Οι σχεδιαστές της Mazda κατάφεραν να δημιουργήσουν τον ανοιχτό χώρο που συνδέει τους επιβάτες με τον “έξω κόσμο”, ακριβώς όπως πετυχαίνει για αιώνες η ιαπωνική αρχιτεκτονική.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-0c

Ξύλο, μέταλλο και δέρμα συνυπάρχουν αρμονικά και το ένα υλικό “εναγκαλίζεται” το άλλο, χωρίς να διακρίνονται σαφή σημεία τομής.

Ο ανοιχτός χώρος επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα στην καμπίνα των επιβατών και οι οριζόντιες σχεδιαστικές γραμμές που διατρέχουν εσωτερικά το αμάξωμα, παρέχουν την αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τον οδηγό, το Mazda γίνεται η προέκτασή του, σύμφωνα με το δόγμα Jinba-ittai (αναβάτης-άλογο ως μονάδα).

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-0b

Το τιμόνι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της θέσης οδήγησης και το αναλογικό πολυτελές στροφόμετρο στο κέντρο του τιμονιού. Γενικά υπάρχει μια έντονη αίσθηση συμμετρίας, η οποία “συνδέει” τον οδηγό.

Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες με το άγγιγμα της οθόνης, μόνο όταν απαιτούνται, επιτρέποντάς του να απολαμβάνει αναπόσπαστος την εμπειρία που προσφέρει η Mazda.

Mazda-Vision_Coupe_Concept-2017-1024-06

Θα έλεγε κανείς ότι με το Mazda Vision Coupe Concept, η αυτοκίνηση εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, στην οποία οι τόσο χρήσιμες τεχνολογίες, από ετερόκλητα στοιχεία που ήταν μέχρι σήμερα, επιτέλους ενσωματώνονται αρμονικά στο σύνολο, ενώ το άπλετο φως, η βελτιωμένη κυκλοφορία αέρα και η σύνδεση με το περιβάλλον, συμβάλλουν σε αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής εντός αυτοκινήτου.Facebook Comments