Menu

Η ABT μεταμορφώνει το Audi RS4 Avant

BMW M8 Competition vs M2 Competition (video)

Δοκιμή: Skoda Scala 1.6 TDI 116 PS

Δοκιμή: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 CVT

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Η Jaguar και το κάστρο

22 Σεπ 2017

Η Jaguar και το κάστρο

Μεσαιωνικό φόντο για 300 “γάτες”

Η Jaguar για τους Βρετανούς δεν είναι απλά ένα αυτοκίνητο. Εννενηνταπέντε χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας, παραμένει ένα σύμβολο της Κοινοπολιτείας και θυμίζει στον κόσμο την επιρροή της Μεγ. Βρετανίας, τόσο στο χώρο της αυτοκίνησης, όσο και γενικότερα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που κάθε έτος, εδώ και 6 χρόνια, διοργανώνεται προς τιμήν της ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στο ιστορικό κάστρο του Γουόρικ (Warwick Castle).

Εμπνευστής και διοργανωτής είναι ο Graham Greenwood, ο άνθρωπος πίσω από το XJS club και υπεύθυνος για το JEC (Jaguar Enthusiasts’ Club) στο παράρτημα του Coventry.
Το κάστρο βρίσκεται στα Midlands, δηλαδή στην «καρδιά» της Αγγλίας και ο «ακρογωνιαίος λίθος του» (βράχος) διαβρώνεται σε σπήλαιο, από τη ροή του ποταμού Έϊβον (Avon). Η κατασκευή του άρχισε ως περιφραγμένο ανάχωμα, επί Γουλιέλμου του Κατακτητή το 1068, δύο χρόνια μετά την τελευταία, έως σήμερα, εισβολή στη χώρα. Στις μέρες μας, αποτελεί ως πέτρινο οχυρό του 12ου αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγγλίας.

Εφέτος, στις 10 Σεπτεμβρίου, φιλοξένησε περισσότερες από 300 Jaguars, όλων των εποχών, στον καταπράσινο προαύλιο χώρο του.

Αν αξίζει να αναγνωριστεί κάτι στους Βρετανούς, αυτό είναι ότι δεν πτοούνται από καιρικές συνθήκες. Βρέξει-χιονίσει, αν δώσουν ραντεβού το τηρούν. Έτσι, παρ’ότι ο συνηθισμένος για τη χώρα «μπαρουτοκαπνισμένος» γκρι ουρανός σκοτείνιαζε τις πολεμίστρες, ένα-ένα τα αυτοκίνητα έπαιρναν τις θέσεις τους. Σύντομα, ολόκληρη η ιστορία της Jaguar ήταν παρούσα στα 22 στρέμματα του χώρου έκθεσης.

IMG_3743

Νέοι, αλλά και εξαιρετικά παλαιοί ιδιοκτήτες, καμάρωναν τα αποκτήματα τους, τα επεδείκνυαν σε όσους έδειχναν ειδικό ενδιαφέρον, αντάλλασσαν απόψεις, γνώσεις και ιδέες και απολάμβαναν και οι ίδιοι την ατμόσφαιρα συμμετοχικότητας που είχε δημιουργηθεί.

Πέρα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, μερικοί συνδέονται και από παλαιότερες διοργανώσεις στατικής επίδειξης, αλλά και ταξίδια με τη λέσχη, τόσο στη Μεγ. Βρετανία, όσο και στο εξωτερικό. Η ημερίδα στο Warwick ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να αναπολήσουν τα παλιά, να κάνουν νέα σχέδια και να «προσυλιτίσουν» για ένταξη σε αυτά, τα «ανυποψίαστα» νέα μέλη.

Όμως, ακόμα και με τον προαύλιο χώρο του κάστρου γεμάτο Jaguars, το μυαλό δεν μπορεί παρά να ταξιδεύει σε άλλες εποχές και άλλες ανάγκες. Ανάγκες επιβίωσης και επικράτησης, ανταγωνισμού και επίδειξης. Σαν να μην έχουν αλλάξει και πολλά μέχρι σήμερα…

Το πιο ξεχωριστό θέαμα της εκδήλωσης «Jaguars at the Castle» είναι αναμφίβολα η συμμετοχή της RAF, η οποία είχε υποσχεθεί αεροπορική επίδειξη του βομβαρδιστικού Β’ Π.Π. Lancaster. Δυστυχώς, οι ισχυροί άνεμοι τη ματαίωσαν, όμως οι Βρετανοί συνέχισαν απτόητοι στην εκτόξευση βλήματος με trebuchet (μεσαιωνικό καταπέλτη αντίβαρου). Με αυτόν τον τρόπο αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους τους, αλλά και έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία στην εποχή της ακμής του κάστρου. Βλέποντας το βλήμα να ταξιδεύει 150 μέτρα μέχρι την πρόσκρουση, κανείς  αναλογίζεται τους κόπους που εμπεριέχονται στην επινόηση, το σχεδιασμό, την κατασκευή, αλλά και την αποτελεσματική χρήση των μηχανικών μέσων διαχρονικά.

Μια ασχολία των ευγενών του Μεσαίωνα και σύμβολο κύρους για την εποχή, ήταν και η εκτροφή αρπακτικών πουλιών.

Οι υπεύθυνοι στο Warwick Castle λοιπόν, διοργανώνουν «πτήσεις αρπακτικών», εις ανάμνησιν των ημερών κατά τις οποίες εδραιώθηκε η μετέπειτα αυτοκρατορία. Ιερακάριοι ντυμένοι με τα δερμάτινα της εποχής, «εξαπολύουν» από το βραχίονα τους τα αρπακτικά, τα οποία πραγματοποιούν εντυπωσιακούς ελιγμούς γύρω από το κάστρο, μέχρι να «προσδεθούν» και πάλι στο δερμάτινο περικάρπιο του αφεντικού τους.

Μια εικόνα που τράβηξε βλέματα και φακούς ήταν το παγώνι που «προαυλιζόταν» κατά την εκδήλωση, ανάμεσα στις Jaguar.

Tο συγκεκριμένο πτηνό συναντάται, τόσο σε αυλές κάστρων και μοναστηριών, όσο και σε μεσαιωνικά βιβλία και απεικονίσεις. Αυτό οφείλεται στο θρησκευτικό συμβολισμό του. Όσο όμορφο κι αν είναι στα χρώματα και το σώμα (ειδικά το αρσενικό που φέρει την πανέμορφη ουρά), τα πόδια του είναι μάλλον άσχημα. Έτσι, αποτελεί παράδειγμα για τον κάθε Χριστιανό, ο οποίος οφείλει να εστιάζει και να διορθώνει τα τρωτά του και αντίθετα να μην υπερηφανεύεται για τα χαρίσματά του. Σύμφωνα δε με έναν αρχαίο θρύλο, η σάρκα του δεν σαπίζει και γι’αυτό συνδέθηκε με έννοιες όπως η ανάσταση και η αθανασία. Ξαφνικά, η καμαρωτή περιπλάνηση του παγωνιού ανάμεσα στις Jaguar «δίνει» και έναν δεύτερο συμβολισμό.

Η Jaguar πάντα εκθαμβωτική, κατάφερνε να διεγείρει το πάθος.

Όμως, είχε και τρωτά. Το πλήθος των νέων δυναμικών Jaguar στην εκδήλωση (F-TYPE, F-PACE), μαρτυρά ότι τα τρωτά πλέον διορθώνονται με «θρησκευτική» προσοχή στη λεπτομέρεια και μετά την «ανάσταση» του, το εμβληματικό αιλουροειδές συνεχίζει την πορεία του προς την αθανασία.

Με την ολοκλήρωση του “Jaguars at the Castle”, μια-μια οι “γατούλες” αναχωρούν για κάθε γωνιά της βρετανικής επικράτειας.

Οι τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες δείχνουν χαμογελαστά πρόσωπα ανθρώπων που έχουν δεθεί με το «θρύλο» και με τις κατά καιρούς συμμετοχές στις διάφορες διοργανώσεις. Αφού τίμησαν την ιστορία και την παράδοσή τους, το ραντεβού ανανεώνεται, όπως ανανεώνεται και το ραντεβού της Jaguar με την ιστορία.

Εμείς τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους, ειδικά δε τον κ. John Bowen, ο οποίος μας έφερε σε πρώτη επαφή με το γεγονός και διέθεσε ευχαρίστως το οπτικό υλικό του. Ευχαριστούμε όμως πρωτίστως τον Graham Greenwood και κατ’επέκτασιν το JEC, οι οποίοι στηρίζουν πρωτοβουλίες και οργανώνουν δρώμενα με παγκόσμια απήχηση, κινούμενοι από την άσβεστη αγάπη τους προς τη Jaguar.

Όλες οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του John Bowen, όπως και το παρακάτω βίντεο από το κανάλι του “Moves Like Jaguar

 

 

Καλή η “μεσαιωνική παράδοση” και οι άρπες, αλλά επειδή κάποιοι από εμάς είναι “παιδιά των ’80s” και η πρώην κυρία Coverdale μας έχει μείνει αξέχαστη, δείτε παρακάτω έναν “εναλλακτικό ύμνο στη Jaguar”.

 

 Facebook Comments