Menu

McLaren Speedtail εναντίον F-35 JET (video)

12 σπορ αυτοκίνητα στην καλύτερη ίσως κόντρα της χρονιάς (video)

Αυτή η Urus θα σου πάρει τα μυαλά (+video)

Αυτή η Alpina B12 5.7 δεν χάνεται με τίποτα

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Η σωστή εργαλειοθήκη για το MTB

17 Νοέ 2016

Η σωστή εργαλειοθήκη για το MTB

τα πιο χρηστικά εργαλεία για συντήρηση και αναβάθμιση του ποδηλάτου

Οι αγώνες του πρωταθλήματος της ορεινής ποδηλασίας τελείωσαν. Όμως η συντήρηση και αναβάθμιση του ποδηλάτου μας, μόλις ξεκίνησε.

Δεν ξέρω αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των αθλητών που για την συντήρηση των ποδηλάτων τους επισκέπτονται το «ποδηλατάδικο» της αρεσκείας τους ή έχουνε στήσει ένα μικρό εργαστήριο σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους! Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν έναν πολύ αξιόπιστο εξοπλισμό ισάξιο με το επίπεδο εργαλείων που διαθέτουν οι τεχνικοί της UCI.

pp_349535

Μια σωστή εργαλειοθήκη δίνει τάξη στην οργάνωση των εργαλείων μας, γιατί την δύσκολη ώρα που τα χρειαζόμαστε, δεν τα ψάχνουμε!

Χωρίς τα σωστά εργαλεία, κανένα ποδήλατο δεν είναι λειτουργικό κατά την κίνησή του στα μονοπάτια των ορεινών περιοχών, ασχέτως από την τιμή αγοράς του.

Υπάρχουν αμέτρητα εργαλεία για άπειρες χρήσεις, εδώ όμως σας παρουσιάζω τα πιο χρηστικά, ανεξάρτητα από το αν θα τα πιάσετε στα χέρια σας.

%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%b1llen


Σετ κλειδιών Αllen

Σε περίπτωση που δεν το έχεις παρατηρήσει σε ενημερώνουμε ότι οι περισσότερες βίδες στο ΜΤΒ σου είναι τύπου Αllen. Τα εξάγωνα εργαλεία που μοιάζουν με κατσαβίδια,έχουν σχεδιαστεί από το 1910 και ήταν γνωστά ως κλειδιά Hex. Υπάρχει τεράστιο εύρος στο μέγεθος αυτών των κλειδιών ωστόσο στα ποδήλατα MTB θα συναντήσεις από 2,5 έως 8mm. Θα τα βρεις σε κιτ που είναι όλα μαζί, αλλά χρηστικά αποδεικνύονται αυτά που είναι ξεχωριστά.

Σημείωση: Καλό είναι να διαθέτουν μια πλευρά ball-ends ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δύσκολα σημεία του ποδηλάτου

Τρόμπα αναρτήσεων

Όσοι τυχεροί διαθέτουν αναρτήσεις αέρος πρέπει να γνωρίζουν ότι μια τρόμπα ανάρτησης είναι πάντα απαραίτητη. Μήπως η ανάρτησή σου τερματίζει εύκολα ή μήπως είναι κούτσουρο και σου φεύγουν τα σφραγίσματα; Μια τρόμπα ανάρτησης μπορεί να διορθώσει τα πάντα με προσεκτικό φούσκωμα.

Δυναμόκλειδο

Με πόση δύναμη πρέπει να σφίξεις αυτή τη βίδα; Μήπως την έσφιξες πολύ; Είσαι σίγουρος για τη δύναμη που έβαλες; Καλύτερα άσε τις εικασίες και πάρε ένα δυναμόκλειδο. Πλέον μπορείς να βρεις στην αγορά σε λογικές τιμές και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή θα ξέρεις ότι έχεις σφίξει σωστά κάθε βίδα.

%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-torx

Κλειδιά Torx

Μπορεί να μην είναι εύκολο να ξεχωρίσεις ένα T25 Τorx από ένα 4 Αllen, αλλά όταν μάθεις την διαφορά τους δεν θα χρειαστεί να πας ξανά στο ποδηλατάδικο για να ξεβιδώσεις χαλασμένες βίδες Τorx που έχεις βεβηλώσει. Το καλύτερο είναι να αποκτήσεις μια σειρά Τorx. Μην ξεχνάς ότι το ποδήλατό σου διαθέτει τουλάχιστον 12 τέτοιες βίδες (στις δισκόπλακες, αν δεν είναι center lock)..

Κατσαβίδια

Μπορεί να βρεις εύκολα κατσαβίδι με ίσια μύτη, όμως δύσκολα θα βρεις καλό σταυρωτό κατσαβίδι και μάλιστα δεν είναι απαραίτητο μόνο ένα καθώς υπάρχουν διαφορετικού μεγέθους σταυρωτές βίδες στο ποδήλατό σου.

Τρόμπα

Είναι σίγουρα το πιο χρήσιμο εργαλείο για την συντήρηση του ποδηλάτου σου. Βλέπεις είναι απαραίτητο να αλλάζεις πιέσεις στα ελαστικά ανάλογα με την χρήση και τις συνθήκες, ενώ παράλληλα είναι συχνό φαινόμενο να χάνουν τα λάστιχά σου αέρα κατά την διάρκεια ακινησίας. Πρέπει λοιπόν να διαθέτεις μια ποιοτική τηλεσκοπική τρόμπα αέρα ώστε να φουσκώνεις σωστά και γρήγορα τα λάστιχα και παράλληλα να βλέπεις την πίεση. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα επένδυσε στην απόκτηση ενός πιεσόμετρου χειρός για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις σου.

Παντελής ΤζερτζεβέληςFacebook Comments